Må min hund spise løg?

29-01-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Løg er en vigtig bestanddel af mange retter. Men må vi egentlig give vores hunde løg? Svaret kommer her

Copyright Ridehesten.com

Løg – og her tænkes på almindelige løg, hvidløg, skalotteløg , porre og sågar purløg – indeholder alle to giftstoffer med de ikke særlig mundrette navn N-Propyl-Disulfid og S-methyl-L-cystein sulfoxid.

Specielt N-Propyl-Disulfid er særlig farligt, da det binder sig til de røde blodlegemer, som ellers transporterer ilt rundt i kroppen. Det betyder, at hunden meget hurtigt ikke får ilt nok, og samtidig hermed begynder kroppen at opfatte disse blodlegemer som fremmedlegemer. Kroppen vil derfor begynde at nedbryde blodlegemerne. Processen kaldes hæmolyse.

 

Er hele løget giftigt?
Ja, alle dele af løget lige fra den grønne stængel til selve løget er giftigt – selv løgpulver er giftigt. Og tilberedningen betyder ikke noget: Om det er råt, stegt, ovnbagt eller kogt. Det er ligemeget – det er giftigt. Desværre skal der egentlig ikke så store mængder til. En hund på 20 kg vil således blive alvorligt forgiftet, hvis den spiser 100 g løg svarende til et mellemstort løg. Og da de fleste hunde med glæde vil spise en pizza i et ubevogtet øjeblik, eller kødsovsen til lasagnen, er der grund til at passe på.

 

Hvad med hvidløg? Er det ikke sundt?
Det er kendt, at hvidløg har en lang række positive egenskaber såsom en mild antibakteriel funktion – også i forhold til hunde, hvor det også kan virke afskrækkende på lopper. Men hvidløg er og bliver giftigt og må kun gives i meget små doser. Og hvis der allerede findes lopper på hunden eller i omgivelserne, har hvidløg ingen effekt.

Så nej, din hund må ikke spise de fleste former for løg, men kan godt tåle en lille smule hvidløg.

Hvis din hund af vanvare kommer til at spise for meget løg, skal du holde øje med følgende symptomer:

  • Sløvhed
  • Nedsat appetit
  • Blege gummer
  • Rødlig urin
  • Opkast
  • Forhøjet puls
  • Hvis den besvimer

Dyrlægen kan give din hund et brækmiddel og vil iværksætte støtteforanstaltninger, så længe det er uvist, i hvilken grad din hund er forgiftet. I svære tilfælde kan det blive nødvendigt at give din hund en blodtransfusion.

Læs også

Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Sådan hjælper du din overvægtige hund

17-05-2025 07:39, af Cecilie Friis Amstrup

Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet