Galgo espanol: En spansk jagthund i knibe

26-11-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Der lever mere end 400.000 hunde af racen galgo espanol i Spanien, hvor de bruges til jagt og væddeløb. Mange af hundene lever under kummerlige forhold, og hvis de ikke duer bliver de smidt på gaden eller skudt. Dokumentaristen Yeray Lopez er bosat i Danmark og har viet sit liv til at kæmpe for et mere dyrevenligt liv for galgoerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: MoonLeaks.org

Advarsel: Denne artikel indeholder voldsomme billeder af de spanske hunde. 

En radmager galgo epsanol bliver indleveret på et internat i Spanien. Den humper på tre ben ned af det kolde grå stengulv på vej mod et par kærlige og plejende hænder, som skal hjælpe hunden, der senere bliver døbt Arnold, tilbage til et værdigt hundeliv. 

For Arnold vil livet. Bogstaveligt talt. Da han ikke duede, som jagthund blev han lænket til et træ og efterladt i den spanske ødemark. I ren desperation gnavede han sig helt ind til knoglen i sit eget forben, så han kunne slippe fri af lænken og halte ud i friheden. Ind på et af de mange overfyldte internater med hunde af racen galgo espanol i Spanien. 

Dette er blot en af de gribende scener fra dokumentaren Yo Galgo af den spanske dokumentarist Yeray Lopez, som bor i Danmark med sin danske kone og selvfølgelig to galgo espanol. 

Copyright Ridehesten.com
En af de gravpladser med døde jagthunde som Yeray Lopez fandt sammen med internatmedarbejderne, da han filmede dokumentaren. Foto: MoonLeaks.org

Yeray Lopez har fortalt sin historie til Hunden.dk. Om kærligheden til sin firbenende galgo. Om vejen ind i den farlige og skjulte spanske jagtverden og hjem til de avlere, som masseproducerer galgoer. Om hvordan han har produceret dokumentaren Yo Galgo, som endte med at give ham adgang til EU-parlamentet for at tale hundenes sag. 

Køb dig en hund og bliv rask
Yeray er født i Spanien, men har boet i Danmark af to omgange på grund af hans danske kone. Han har tidligere kæmpet med en depression, og på et tidspunkt foreslog hans kæreste ham at købe sig en hund. "Køb dig et hund og kom ud og gå". Som sagt så gjort og her begyndte Yeray Lopez for alvor at interessere sig for den spanske race galgo espanol. 

Copyright Ridehesten.com
Yeray Lopez egne to galgoer Bacalao og Tati. Foto: MoonLeaks.org

– Galgoen har altid været omgærdet af en vis mystik for mig. Den her elegante jagthund, som jeg godt vidste levede under kritisable forhold, men mere vidste jeg heller ikke. Så tog jeg til Spanien og købte  Bacalao. Herefter opstod interessen til at lave en film om galgoerne. I starten troede jeg det skulle være en børnefilm med Bacalao i hovedrollen, men jo dybere jeg kom ind i det spanske jagtmiljø, jo mere alvorligt blev det, fortæller Yeray Lopez. 

Du kan se dokumentaren Yo Galgo for et mindre beløb ved at trykke HER. 

Ukontrolleret masseproduktion for at få en champion
Der lever i omegnen af 400.000 galgoer i Spanien. Over 80% af Spaniens areal er godkendt til jagt, og det er her galgoerne kommer ind i billedet. De bliver avlet til at jage harer i det fri, for Spanien er det eneste EU-land, hvor jagt med hunde i det åbne land stadigvæk er tilladt.  

Hver selvstændig region i Spanien har sin egen jagtlov, inklusiv lovgivning om dyrevelfærd. Derfor findes der 17 forskellige jagtlove i Spanien, som naturligvis skaber en del forvirring og miskommunikation. 

– Størstedelen af hundene har ingen mikrochip, så ejeren kan identificeres og holdes til ansvar, og straffen for ikke at give sin hund en mikrochip eller lovpligtig vaccination er minimal. Der er ingen landsdækkende regulering af eller regler for hundeavlerne, og derfor avles der helt ukontrollerbart, siger Yeray Lopez. 

Copyright Ridehesten.com
En galgo på internat. Foto: MoonLeaks.org

Avlerne er mest interesseret i tæverne, og derfor bliver mange hanhunde skaffet af vejen ved fødslen. Galgoerne får derudover også store kuld, ofte over 8 hvalpe. Og så tager det mange  mange hunde at få den rigtige jagthund. En champion. 

Alt det er med til at avlerne i høj grad masseproducerer galgoerne. En avl der er løbet løbsk. Bogstaveligt talt.

– Det handler også om stolthed blandt avlerne. De skal hele tiden vise deres nye hunde frem, og så er livet som jagthund eller væddeløbshund meget fysisk hårdt. Mange hunde får skader af at jagte haren i det fri, og så kasseres den som jagthund, siger Yeray Lopez. 

Duer ikke - væk! 
Det tog Yeray Lopez over 4 år at lave dokumentarfilmen Yo Galgo. Han boede med avlerne og jægerne, og fulgte hundene fra fødsel til død. For ja, i dokumentaren viser der også rystende scener fra, hvad der bedst kan beskrives som "hunde-kirkegårde". Store marker med højt græs hvor døde hunde og hundeskeletter kæmper om pladsen. 

Copyright Ridehesten.com
En af de gravpladser med døde jagthunde som Yeray Lopez fandt sammen med internatmedarbejderne, da han filmede dokumentaren. Foto: MoonLeaks.org

– Dokumentaren viser ikke engang det værste. Jeg har set meget værre ting, end hvad jeg viser jer, siger Yeray Lopez. 

Dokumentaren skildrer en udbredt "brug og smid væk-kultur" blandt jægerne. Galgoerne bruges til jagt i det fri, og hundevæddeløb hvor de jagter en falsk harer. Hundene anses ikke som kæledyr, men som brugs- og arbejdsdyr. Hvis de ikke duer til deres job, kasseres de. 

Copyright Ridehesten.com
En traumatiseret jagthund. Foto: Moonleaks.org

I dokumentaren interviewer Yeray Lopez flere jægere, som fortæller hvordan de enten skyder hundene eller giver dem væk. Men den barske virkelighed vidner også om mange tusinde galgoer, der indleveres på de spanske internater eller indfanges i det fri af internatmedarbejderne, fordi hundene er blevet efterladt af deres ejere. 

– Internaterne kan ikke følge med. De får nye galgoer ind hver dag, og mange af dem gør et stort stykke arbejde med at skaffe nye hjem til hundene, i eksempelvis Danmark, så er problemet uoverskueligt, fordi der hver dag kommer nye hunde ind, der trænger til hjælp, fortæller Yeray Lopez, som også hjælper med at videreformidle spanske hunde til Danmark. 

Copyright Ridehesten.com
En af de overfyldte spanske internater som tager imod galgoerne. Foto: MoonLeaks.org

En tale for Europa Parlamentet 
I starten af 2021 blev Yeray Lopez inviteret til at tale galgoerne sag foran den specielle komite "Eurogroup for Animals" ved Europa Parlamentet. Det vidner om, at det sker fremskridt i kampen for at sikre bedre dyrevelfærd for de spanske hunde. 

I kan se hele hans tale på engelsk og læse mere info ved at trykke HER. 

I talen præsenterede han også flere bud på løsninger. Her er blot et udvalg: 

  1. Stop med at anse jagt som en kulturel aktivitet, som hører under ministeriet for kultur og sport og støttes økonomisk deraf. Jagt skal kategoriseres som en privat aktivitet.
  2. Bedre kontrol af avlen. Avlere skal fremover have en særlig licens til at avle. 
  3. Den spanske stat skal indføre landsdækkende regler for dyrevelfærd, som også gælder for jagthundene. 

– Jeg elsker galgoerne, og jeg stopper ikke med at skabe øget opmærksomhed om deres levevilkår. Du skal bekymre dig om de spanske galgoer, fordi vi er bedre mennesker, end at behandle levende dyr på den måde. Vi kan gøre det bedre! afslutter Yeray Lopez. 

Copyright Ridehesten.com
Yeray Lopez egen galgo Bacalao. Foto: MoonLeaks.org

 

Info

Hvem er Yeray Lopez?

Født i Madrid

Uddannet indenfor grafisk design og filmproduktion

Bor i Danmark med sin danske kone

Ejer selskabet Moonleaks, hvor han laver grafisk design og film for NGO'er og naturprojekter.

Udgav dokumentaren Yo Galgo i 2018

Arbejder sammen med flere dyrevelfærdsorganisationer og har blandt andet indsamlet 100.000 underskrifter i kampen for at forbyde jagt med hunde i Spanien.

Læs også

Galgo død under DM

05-07-2020 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der DM i lurecoursing i Nørresundby. Et mesterskab, der desværre er blevet overskygget af en rigtig trist episode

Fredericia: Eksjæger med kometkarriere

08-02-2020 13:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I ring 10 er der fyldt med mynder af alverdens slags. En af dem er en galgo espanol importeret fra Spanien

Tag hunden med til Store Hestedag

29-08-2018 14:23, af Camilla Tiefensee Schrøder

Det er ikke kun hundredvis af heste, der indtager Dyrskuepladsen i Roskilde til Store Hestedag i weekenden. Hestedagen er i høj grad også en hundens dag med over 700 tilmeldte racehunde og et væld af aktiviteter for hundeejere og deres firbenede venner

Pippi boede på internat i mere end et år

22-08-2019 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har snakket med Dyreværnet om nogle af de hunde, som er svære at komme af med. Her får du historien om PIppi, som endte med at bo hos Dyreværnet i mere end et år

Nostalgi: Spaniels på jagt: Kendsgerning eller vittighed?

11-07-2021 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Vi er dykket ned i Magasinet HUNDEN årgang 1981. Her får du en artikel fra juninummeret

Jonathan vil køre foder til Ukraine

27-02-2022 07:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags skrev vi om et internat i Ukraine, der manglede foder til deres dyr. Nu vil danske Jonathan Beck køre ned med en bilfuld foder

Jagt – en sundhedsfremmende aktivitet

19-11-2010 12:30, af Anne Kristine Tollestrup
Jagt|
Undersøgelser viser, at en yndet beskæftigelse med den firebenede ven – nemlig jagt – kan give bedre livskvalitet.

Er din hund hele Danmarks dyrehelt?

06-10-2015 09:11, af Tine Luther
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst går Agria Dyreforsikring de næste uger på jagt efter hele Danmarks dyrehelt.

Jagthunde i TV2 Frihuset

29-09-2014 08:37, af Tine Luther
Jagt|
I dag, mandag den 29. september, er der jagttræning med cocker spaniels på TV2 Frihuset (programmet genudsendes).

Se billederne: Dansk Jagthunde Derby 2022

12-03-2022 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

I denne weekend afholdes det traditionsrige Dansk Jagthunde Derby. Vi var på besøg fredag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.