Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hjemmet er der, hvor man bør føle sig tryg og hvor man kan slappe af, men en del af de ting, der er at finde i en normal dansk husholdning, kan være farlige for vores firbenede familiemedlemmer. Vi ser lidt nærmere på fem almindelige forgiftninger, som hundeejere bør være opmærksomme på.

1. Giftige madvarer

En række madvarer som mennesker kan tåle, er giftige for hunde. Chokoladeforgiftninger er blandt de mest almindelige og alvorligste madrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde. Derudover er almindelige madvarer som blandt andet vindruer, rosiner og flere typer af nødder også giftige for hunde. Noget sukkerfrit slik indeholder derudover sødestoffet xylitol, der også kan give akutte forgiftninger. Mange hunde synes at disse madvarer er velsmagende, og vil spise dem, hvis de får lejlighed til det.

2. Håndkøbsmedicin

Flere typer af håndkøbsmedicin til mennesker, er giftige for hunde. Smertestillende medicin, som eksempelvis ibuprofen, er blandt de mest almindelige medicinrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde.

3. Giftige planter

Flere almindelige stueplanter og afskårne blomster er giftige for hunde. Nogle af de mest almindelige planter, der kan give anledning til forgiftninger, er liljer, julestjerne, rhododendron.

4. Kølervæske

I mange danske garager står der kølervæske opbevaret. Desværre er væsken velsmagende for hundene, der kan finde på at drikke det, hvis de får mulighed for det. Kølervæske giver en akut og livstruende forgiftning, og bør derfor altid holdes væk fra områder hunden har adgang til.

5. Nikotin

Nikotin påvirker hundens nervesystem og kan, selv i forholdsvis små mængder, være dødeligt. Nikotin findes i flere danske hjem, enten i tobak, i nikotinplastre eller i nikotintyggegummi, og især nikotintyggegummiet kan give problemer, da det kan være velsmagende for hundene.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har indtaget noget, der er giftigt, bør du altid kontakte din dyrlæge med det sammen.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Forskningen i norsk sygdom fortsætter

16-12-2021 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I efteråret 2019 døde 42 hunde med samme usædvanlige sygdomsbillede i Norge. Årsagen er stadig ikke fundet, men der arbejdes fortsat på at opklare udbruddet

Få din seniorhund undersøgt gratis

03-10-2015 13:18, af Tine Luther
Måske går din ældre hund rundt med en sygdom, som du endnu ikke har opdaget.

Pas på påskeharen! Hundemaven tager skade

06-04-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Påskeferien er snart over os, og selvom vi i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne

Må min hund spise quinoa?

21-08-2017 14:47, af Anne Ekenberg

Quinoa er små frø, som kommer fra en planter i familie med spinat og roer. Det er faktisk frøene, man spiser. Planten stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den har været dyrket gennem de sidste 6.000 år, og dermed er den en af verdens ældste afgrøder. Den er utrolig sund for mennesker, men er den også sund for vores hunde?

Norsk sygdom slut

17-10-2019 09:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Veterinærinstituttet og Mattilsynet anser nu sygdomsudbruddet i fjeldlandet for overstået

Nej – vi kan ikke redde alle

12-12-2019 08:24, af Linn Radsted

Gadehunde eller herreløse hunde er på verdensplan en kæmpe udfordring.
De fleste af os, har sikkert oplevet en sulten hund tigge mad på en restaurant under ferien, og forsøgt at liste lidt mad ned til den. Udfordringen er bare, at det ikke rigtig løse noget i det store billede. For når vi tager jo hjem fra ferie, og hunden er derefter efterladt til sin egen skæbne igen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.