Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hjemmet er der, hvor man bør føle sig tryg og hvor man kan slappe af, men en del af de ting, der er at finde i en normal dansk husholdning, kan være farlige for vores firbenede familiemedlemmer. Vi ser lidt nærmere på fem almindelige forgiftninger, som hundeejere bør være opmærksomme på.

1. Giftige madvarer

En række madvarer som mennesker kan tåle, er giftige for hunde. Chokoladeforgiftninger er blandt de mest almindelige og alvorligste madrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde. Derudover er almindelige madvarer som blandt andet vindruer, rosiner og flere typer af nødder også giftige for hunde. Noget sukkerfrit slik indeholder derudover sødestoffet xylitol, der også kan give akutte forgiftninger. Mange hunde synes at disse madvarer er velsmagende, og vil spise dem, hvis de får lejlighed til det.

2. Håndkøbsmedicin

Flere typer af håndkøbsmedicin til mennesker, er giftige for hunde. Smertestillende medicin, som eksempelvis ibuprofen, er blandt de mest almindelige medicinrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde.

3. Giftige planter

Flere almindelige stueplanter og afskårne blomster er giftige for hunde. Nogle af de mest almindelige planter, der kan give anledning til forgiftninger, er liljer, julestjerne, rhododendron.

4. Kølervæske

I mange danske garager står der kølervæske opbevaret. Desværre er væsken velsmagende for hundene, der kan finde på at drikke det, hvis de får mulighed for det. Kølervæske giver en akut og livstruende forgiftning, og bør derfor altid holdes væk fra områder hunden har adgang til.

5. Nikotin

Nikotin påvirker hundens nervesystem og kan, selv i forholdsvis små mængder, være dødeligt. Nikotin findes i flere danske hjem, enten i tobak, i nikotinplastre eller i nikotintyggegummi, og især nikotintyggegummiet kan give problemer, da det kan være velsmagende for hundene.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har indtaget noget, der er giftigt, bør du altid kontakte din dyrlæge med det sammen.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Hunden smitter som et dørhåndtag

19-03-2020 12:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde smitte med corona? Ikke mere end et dørhåndtag, læs her hvorfor

Symptom – besvimelse

31-03-2018 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan besvime, hvis de ikke får nok blod med ilt og næringsstoffer ført op til hjernen, og det er ofte tegn på alvorlig sygdom

Er din hund glad for mad? Pas på skovbunden

10-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det nu, du skal holde ekstra øje, når I går tur i skoven, for hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet – og de er giftige for dem. Hvert efterår får Agria Dyreforsikring indberetninger om hunde, der har fået agernforgiftning

AniCura opdaterer om sygdom

12-09-2019 16:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeejere landet over er i disse dage bekymrede for deres firbenede venner. I Norge har dyrlæger oplevet en markant stigning i tilfælde af alvorlig sygdom hos hunde i Oslo-området, og indtil videre er 27 hunde døde. I Danmark har vi ingen indikationer på, at vi oplever samme sygdomsbillede. Nye oplysninger fra Mattilsynet i Norge viser desuden, at sygdommen formodentlig ikke smitter let fra hund til hund

Kender du en mand ved navn Premack?

20-10-2017 14:49, af Astrid Gerd Holtet

En af de nemmeste måder at belønne vores hunde, er ved hjælp af mad i form af mundrette godbidder. Men hvad gør man, når maden ikke er interessant?

Rottesyge kan også smitte hunde

25-02-2018 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Hvorfor begynder hunde at slingre?

19-02-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Slingerhed, eller ukoordinerede bevægelser, er et sygdomstegn hos hunde – vi ser på hvilke sygdomme, der kan være årsag til sådanne bevægelsesforstyrrelser

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt