Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden udvikler en allergi, begynder immunsystemet at overreagere, når hunden kommer i kontakt med bestemte, ellers ufarlige, allergener. Nogle hunde er født med et immunsystem, der lettere kommer til at overreagere end andre hundes – en tilstand, der også kaldes atopi. 

De mest almindelige allergener er støv- og lagermider, pollen og svampesporer fra skimmelsvampe. Derudover kan hunde blandt andet også udvikle allergier over for bestemte proteiner i deres kost. 

Selvom hunden kan være født med en øget tendens til at udvikle allergiske reaktioner, fødes de ikke med egentlige allergier. Allergierne udvikler sig i takt med at hunden kommer i kontakt allergenerne i sine omgivelser. Oftest ses tegn på allergi hos hunden indenfor de første leveår, men sjældent før hunden er et halvt år gammel. Hunde med atopi kan udvikle allergier over flere forskellige allergener i løbet af hundens liv. 

Tegn på allergi hos hunde: 

- Hunden kløer, bider eller slikker sig i ansigtet, i lysken, i armhulerne på bugen og/eller mellem poterne, og der ses rødmen i huden i områderne
- Hunden har tilbagevendende øregangsbetændelser
- Hunden har skæl og mørkfarvninger i huden
- Hunden har tilbagevendende hudinfektioner
- Hunden er hårløs omkring øjnene

Fremtiden for en hund med allergi

Hvorvidt en hund har allergi vurderer dyrlægen ud fra sygdomshistorien og hundens symptomer. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at udelukke andre årsager til kløe, som eksempelvis lopper eller hårsækkemider. For at finde ud af præcist hvad hunden er allergisk overfor, kan man foretage en såkaldt priktest eller tage en blodprøve. Ved priktesten indsprøjtes nogle meget små mængder af de forskellige allergener i hundens hud, og man ser om hunden reagerer ved indstiksstedet. 

Mistænkes allergien er være forbundet med foder, er det også muligt at lave et foder elimineringsforsøg, hvor man ved velkontrollerede kostændringer, forsøger at finde frem til hvad, der forårsager kløe hos hunden.

Kan man finde frem til, hvad hunden er allergisk overfor, er det i nogle tilfælde muligt at afskærme hunden fra det der udløser den allergiske reaktion – især hvis det er foderrelateret – og på den måde holde allergien under kontrol. 

I nogle tilfælde er det også muligt at lave en såkaldt hyposensiblisering. Her gives hunden over længere tid en række indsprøjtninger med en lille smule af det hunden er allergisk overfor, og det kan medføre at hundens immunsystem med tiden holder op med at reagere så voldsomt. 

Kan man ikke forhindre at hunden kommer i kontakt med allergenerne, og er hyposensibilisering ikke en mulighed, kan det være nødvendigt at behandle hunden med noget medicin, der mindsker den allergiske reaktion. Der findes flere forskellige typer af medicin, der kan hjælpe, og i mange tilfælde kan hunden få en godt liv på trods af allergien. Noget af medicinen har dog en række bivirkninger, som med tiden kan påvirke hunden.

Læs også

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Fra HUNDEN: Flåterne nyder foråret – ligesom dig og din hund

10-06-2025 19:44, af Dyrlæge Randi Lintrup, MSD Animal Health

Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.

Danmarks bedste politihund er gået bort

24-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet