Er din hund optimist eller pessimist?

07-02-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvorvidt hunde bruger deres højre eller venstre pote mest, kan måske sige noget om deres tilgang til livet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Begreberne optimisme og pessimisme – også kaldet kognitiv bias – har oprindeligt været brugt til at beskrive mennesker, men i de seneste år er de også blevet brugt til at beskrive dyrs tilgang til verden.

Dyr med en negativ kognitiv bias (pessimisterne) vil blandt andet have en tendens til at reagere mere på potentielle farer, sammenlignet med dyr med en positiv kognitiv bias (optimisterne), og dermed er individer med en pessimistisk tilgang i større risiko for at udvikle problemer med stress og angst.

Hjernen er opdelt i to halvdele, og der er forskel på hvordan de to dele bearbejder eksempelvis oplevelser og følelser. Hvilken af de to der dominerer varierer fra individ til individ, og denne forskel har formentlig betydning for, hvorvidt et dyr har et negativt eller positivt udsyn på livet.

Hvilken hånd – eller pote – man bruger mest, påvirkes i høj grad af hvilken hjernehalvdel der dominerer, og derfor har et hold forskere sammenlignet hundes potepræference med deres kognitive bias, for at se om potepræference kan bruges til at forudse hundens tilgang til livet, og dermed finde frem til individer med særlig risiko for stress- og angstproblemer.

I deres studie undersøgte forskerne først et hold hunde for deres potepræference. Ved at give dem et aktivitetslegetøj fyldt med mad, registrerede de, hvor ofte hunden valgte at bruge den ene pote frem for den anden, til at stabilisere legetøjet. Deres potepræference blev derefter bestemt ud fra, om de brugte venstre eller højre pote mest.

Derudover undersøgte de deres kognitive bias ved først at lære dem, at mad altid var at finde i en skål placeret et bestemt sted. Derefter blev maden flyttet til en anden skål, og forskerne målte hvor hurtigt hundene gik over til den nye skål, efter ikke have fundet maden, der hvor de forventede at finde den. Hvor hurtigt hundene bevægede sig efter den første skuffelse, sagde, ifølge forskerne, noget om hundens kognitive bias, altså hvorvidt de var optimister eller pessimister. Forskerne fandt at hunde, der brugte deres højre pote mest, havde en tendens til at være mere optimistiske i deres fodersøgning, end hunde der brugte deres venstre pote mest.

Ud fra deres studier foreslår holdet bag undersøgelsen altså, at potepræference kan være en indikator for hundens kognitive bias. Så næste gang din hund ligger og tygger i noget, kan du jo kigge på hvilken pote den bruger – for det kan måske sige noget om dens tilgang til verden. 

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Eu vil stoppe illegal handel med hunde og katte

14-02-2020 08:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag vedtog et stort flertal af medlemmerne af Europa-Parlamentet en opfordring til en EU-handlingsplan imod ulovlig handel med hunde og katte

Hunde-topmøde i det jyske – 8.500 hunde mødes

30-10-2013 09:38, af Tine Luther
Tusindvis af tophunde fra hele verden mødes i den kommende weekend i Messe Center Herning til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling. Her udnævnes og hædres Årets politihund, ligesom man kan følge Nordisk Mesterskab i Dog Dancing.

Foredrag til fordel for hjemløses hunde

02-07-2012 09:26, af Maja Golles
I løbet af juli afholder foreningen "Hjemløses hunde i Danmark" to arrangementer

”Kærlighedshormonet” virker også på hunde

23-07-2014 14:40, af Tine Luther
Japansk undersøgelse peger på, at hunde og mennesker påvirkes i samme retning af hormonet oxytocin.

Et fantastisk Show Of Winners

18-02-2019 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var der atter engang Show Of Winners for de bedste, de smukkeste og de fineste hunde. Vi har fået et par øjenvidnefortællinger fra den flotte dag

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Årets hunde 2014

02-11-2014 19:39, af Tine Luther
Som festlig afslutning på Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Herning blev Årets hunde kåret.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse