Begreberne optimisme og pessimisme – også kaldet kognitiv bias – har oprindeligt været brugt til at beskrive mennesker, men i de seneste år er de også blevet brugt til at beskrive dyrs tilgang til verden.
Dyr med en negativ kognitiv bias (pessimisterne) vil blandt andet have en tendens til at reagere mere på potentielle farer, sammenlignet med dyr med en positiv kognitiv bias (optimisterne), og dermed er individer med en pessimistisk tilgang i større risiko for at udvikle problemer med stress og angst.
Hjernen er opdelt i to halvdele, og der er forskel på hvordan de to dele bearbejder eksempelvis oplevelser og følelser. Hvilken af de to der dominerer varierer fra individ til individ, og denne forskel har formentlig betydning for, hvorvidt et dyr har et negativt eller positivt udsyn på livet.
Hvilken hånd – eller pote – man bruger mest, påvirkes i høj grad af hvilken hjernehalvdel der dominerer, og derfor har et hold forskere sammenlignet hundes potepræference med deres kognitive bias, for at se om potepræference kan bruges til at forudse hundens tilgang til livet, og dermed finde frem til individer med særlig risiko for stress- og angstproblemer.
I deres studie undersøgte forskerne først et hold hunde for deres potepræference. Ved at give dem et aktivitetslegetøj fyldt med mad, registrerede de, hvor ofte hunden valgte at bruge den ene pote frem for den anden, til at stabilisere legetøjet. Deres potepræference blev derefter bestemt ud fra, om de brugte venstre eller højre pote mest.
Derudover undersøgte de deres kognitive bias ved først at lære dem, at mad altid var at finde i en skål placeret et bestemt sted. Derefter blev maden flyttet til en anden skål, og forskerne målte hvor hurtigt hundene gik over til den nye skål, efter ikke have fundet maden, der hvor de forventede at finde den. Hvor hurtigt hundene bevægede sig efter den første skuffelse, sagde, ifølge forskerne, noget om hundens kognitive bias, altså hvorvidt de var optimister eller pessimister. Forskerne fandt at hunde, der brugte deres højre pote mest, havde en tendens til at være mere optimistiske i deres fodersøgning, end hunde der brugte deres venstre pote mest.
Ud fra deres studier foreslår holdet bag undersøgelsen altså, at potepræference kan være en indikator for hundens kognitive bias. Så næste gang din hund ligger og tygger i noget, kan du jo kigge på hvilken pote den bruger – for det kan måske sige noget om dens tilgang til verden.
Studie viser, at strafbaseret træning giver hundene psykiske udfordringer lang tid efter træningen
Ungarsk forskning viser, at hunden rent faktisk forstår, hvad du siger til den. Det er ikke bare måden, vi siger tingene på, den forstår. Den forstår også selve ordene
Studie viser, at hunde kan genkende mennesker, der er onde mod andre mennesker
Udstillingen i Ballerup er forbudt område for nordmænd og deres hunde. Alligevel har Bjarne Sørensen, der taler klingende norsk, fået adgang til udstillingen. Det skyldes, at han bor i Danmark
Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!
Sommeren er over os, og solen dukker frem af sit skjul. Hvad gør vi så med vores firbenede venner, hvis det bliver for varmt?
I lørdags var der poolparty for golden retrievers i Ny Fløng. 36 hunde havde en fest
Dagens BIS-vinder skulle så ualmindeligt meget igennem, inden den kunne kalde sig BIS og Vikingvinder
Odderhunden er en ældgammel race. Alligevel er den uhyre sjælden og faktisk er den tæt på at forsvinde helt. Står det til Lin og Svend Mackenzie Gasbee kommer det ikke til at ske
Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner
Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader
Så går det løs med hundeudstilling i Roskilde. Her får du et overblik over, hvor du kan se de forskellige racer i dag
For anden dag i træk blev BIS-vinderen i Roskilde fundet i gruppe fem, da den store alaskan malamute Falgreens Autumn Storm tog sejren lørdag
Så gik den ikke længere. Regnen har ramt Roskilde, men rygterne vil vide, at tørvejret får overtaget
I morges brændte et hus ned i Brovst i Nordjylland. Husets fem hunde blev reddet ud af tre heltemodige personer
Lørdag formiddag kunne man opleve lidt af en sjældenhed i Roskilde, da grand danois gul/tigret skulle finde den bedste veterantæve. Hele fire hunde var tilmeldt, men kun tre mødte op
Det er blevet forår og dermed også tid til et dejligt forårsnummer af HUNDEN.