Epileptiske anfald fremkaldes af stor elektrisk aktivitet i hjernen, og kan være alt fra små, såkaldte fokale, anfald med mindre krampelignende trækninger i enkelte dele af kroppen, til voldsomme, generaliserede, anfald hvor hele kroppen påvirkes. Fælles for begge typer af anfald er, at de består af ensformige, ufrivillige bevægelser, ofte med stivhed og kramper, der forekommer i kortere episoder.
Overordnet set opdeles epilepsi i to grupper; idiopatisk og sekundær. Sekundær epilepsi forekommer som følge af sygdom eller skade på hjerne, som eksempelvis en hjernetumor. Den idiopatiske, er en type af epilepsi, der fremkommer uden sammenhæng med anden sygdom, og den antages at have en genetisk årsag.
Det er ikke muligt at teste hunde for epilepsi, og derfor stilles diagnosen som en udelukkelsesdiagnose – det vil sige at man udelukker alle andre årsager til anfaldene. Skal din hund undersøges for epilepsi, vil den derfor som regel gennemgå flere prøver, herunder blandt andet blodprøver, urinprøver og røntgen – og ofte også MR- eller CT-scanning og undersøgelse af rygmarvsvæsken. Det er muligt at behandle hunde for epilepsi, men ikke alle hunde bliver anfaldsfri. I mange tilfælde er det dog muligt at nedsætte antallet af anfald og mindske deres voldsomhed.
Hvad skal man gøre hvis ens hund får et anfald?
Inden et anfald vil mange hunde udvise mindre adfærdsændringer. Det kan eksempelvis være øget uro, øget opmærksomhedssøgende adfærd eller andre mere eller mindre tydelige ændringer.
Når anfaldet er i gang, er der nogle ting du kan gøre:
1. Sørg for, at din hund ikke kan komme til skade
Fjern alt omkring hunden, der kan skade den. Det kan være ting, den kan ramme ind i, eller ting der kan falde ned over den. Pas på at den ikke vikles ind i ledninger eller andet der ligger i nærheden. Du skal ikke forsøge at holde hundens hoved eller trække dens tunge ud af munden, da der er stor risiko for at du bliver bidt.
2. Sluk lyset og vær stille
Det er vigtigt at hunden udsættes for så få sanseindtryk som muligt under et anfald. Det vil sige, at du bør slukke lyset, rulle gardinerne ned, slukke eventuel musik eller fjernsyn og tale i et lavt tonelege.
4. Film hunden under et anfald
Det kan være meget nyttigt for dyrlægen, at se hvordan anfaldene ser ud. Har du mulighed for det, er det en god idé at tage mobiltelefonen frem og optage anfaldet.
5. Bliv hos hunden
Når anfaldet slutter, vil hunden ofte være fortumlet og desorienteret. Forlad derfor ikke hunden, men bliv hos den indtil den er helt sig selv igen.
6. Før en anfaldsdagbog
Skriv ned hvor ofte hunden får anfald og hvor lang tid de varer. Det vil være med til at hjælpe dyrlægen med at finde frem til den bedste behandling. Hvis hundens anfald varer mere end fem minutter, eller den har haft flere på en dag, skal du straks kontakte din dyrlæge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
KILDE: www.epilepsihund.dk
Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen
Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste
I fire år var Michella Malene Vogel Lindholms hund væk. For en måned siden blev de genforenet og fredag måtte Michella tage den tunge beslutning at aflive sin hund
En god måde at etablere kontakt og øge motivationen for samarbejde imellem dig og din hund er at supplere den mere seriøse træning med sjove øvelser
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Efterladt hund stod ikke til at redde
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse