Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Epileptiske anfald fremkaldes af stor elektrisk aktivitet i hjernen, og kan være alt fra små, såkaldte fokale, anfald med mindre krampelignende trækninger i enkelte dele af kroppen, til voldsomme, generaliserede, anfald hvor hele kroppen påvirkes. Fælles for begge typer af anfald er, at de består af ensformige, ufrivillige bevægelser, ofte med stivhed og kramper, der forekommer i kortere episoder.

Overordnet set opdeles epilepsi i to grupper; idiopatisk og sekundær. Sekundær epilepsi forekommer som følge af sygdom eller skade på hjerne, som eksempelvis en hjernetumor. Den idiopatiske, er en type af epilepsi, der fremkommer uden sammenhæng med anden sygdom, og den antages at have en genetisk årsag.

Det er ikke muligt at teste hunde for epilepsi, og derfor stilles diagnosen som en udelukkelsesdiagnose – det vil sige at man udelukker alle andre årsager til anfaldene. Skal din hund undersøges for epilepsi, vil den derfor som regel gennemgå flere prøver, herunder blandt andet blodprøver, urinprøver og røntgen – og ofte også MR- eller CT-scanning og undersøgelse af rygmarvsvæsken. Det er muligt at behandle hunde for epilepsi, men ikke alle hunde bliver anfaldsfri. I mange tilfælde er det dog muligt at nedsætte antallet af anfald og mindske deres voldsomhed.

Hvad skal man gøre hvis ens hund får et anfald?

Inden et anfald vil mange hunde udvise mindre adfærdsændringer. Det kan eksempelvis være øget uro, øget opmærksomhedssøgende adfærd eller andre mere eller mindre tydelige ændringer.

Når anfaldet er i gang, er der nogle ting du kan gøre:

1. Sørg for, at din hund ikke kan komme til skade

Fjern alt omkring hunden, der kan skade den. Det kan være ting, den kan ramme ind i, eller ting der kan falde ned over den. Pas på at den ikke vikles ind i ledninger eller andet der ligger i nærheden. Du skal ikke forsøge at holde hundens hoved eller trække dens tunge ud af munden, da der er stor risiko for at du bliver bidt.

2. Sluk lyset og vær stille

Det er vigtigt at hunden udsættes for så få sanseindtryk som muligt under et anfald. Det vil sige, at du bør slukke lyset, rulle gardinerne ned, slukke eventuel musik eller fjernsyn og tale i et lavt tonelege.

4. Film hunden under et anfald

Det kan være meget nyttigt for dyrlægen, at se hvordan anfaldene ser ud. Har du mulighed for det, er det en god idé at tage mobiltelefonen frem og optage anfaldet.

5. Bliv hos hunden

Når anfaldet slutter, vil hunden ofte være fortumlet og desorienteret. Forlad derfor ikke hunden, men bliv hos den indtil den er helt sig selv igen. 

6. Før en anfaldsdagbog

Skriv ned hvor ofte hunden får anfald og hvor lang tid de varer. Det vil være med til at hjælpe dyrlægen med at finde frem til den bedste behandling. Hvis hundens anfald varer mere end fem minutter, eller den har haft flere på en dag, skal du straks kontakte din dyrlæge.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

KILDE: www.epilepsihund.dk

Læs også

Kan hunde snuse sig frem til epilepsi

10-04-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen

Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Julestjerner frister hunde og katte

17-12-2012 12:00, af Tine Luther
I DR’s julekalender elsker vi dem, men hjemme i stuerne kan julens mest populære potteplante være et giftigt bekendtskab for hund og kat.

Forstår din hund egentlig hvad du siger

06-05-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er de nemme: hunden logrer med halen og spidser ører. Men din hund sender dig også andre signaler om, hvordan den har det. Og de signaler som du sender den, kan faktisk også have en stor betydning for dens adfærd

Rally-lydighed – måske er det noget for dig og din hund

16-08-2011 10:27, af Tine Luther
Rallylydighed er et sjovt – og knap så ”skrapt” – alternativ til almindelig lydighed. Her kan alle være med – og mange af DKK’s kredse tilbyder træning i disciplinen. Se et kort indslag om disciplinen via linket i denne nyhed.

Tilladt at lufte hund i forbudszoner

08-04-2020 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan politiet forbyde folk at opholde sig på visse offentlige områder, hvis der flere gange har været for mange samlet pågældende sted. Det er dog stadig lovligt at lufte hund på disse områder

Hund stak næsen for langt frem

04-01-2011 12:45, af Anne Kristine Tollestrup
I Californien lærte en schæferhvalp forleden, at det kan være risikabelt at stikke næsen for langt frem.

Må min hund spise grønne bønner?

26-07-2017 12:42, af Anne Ekenberg

Grønne bønner kogt med en klat smør og hvidløg er en delikatesse – især når bønnerne er helt friske. Ja, selv en lidt tvær teenager, som ellers normalt forsager alt, hvad der minder om grøntsager, kan man få til at spise bønner. Men er de sunde for vores hunde?

Vagthund brændt ihjel

23-04-2012 10:33, af Tine Luther
En formentlig påsat brand i en vagtmands bil kostede natten til søndag vagtens hund livet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.