Som 16 årig får Jacob Dastrup konstateret epilepsi. En sygdom som hæmmer ham i hverdagen, og hvor han i gennemsnit får 7 epileptiske anfald om ugen. Hver gang han skal bevæge sig ud i det offentlige rum, bliver han nødt til at følges med sin mor. Derudover har han udviklet rygproblemer som følge af hans epilepsi.
I august 2014 ændres Jacobs liv for altid. Den sorte labradortæve Gaia bliver hans. I det foregående halve år har Jacob først søgt om at blive godkendt til en servicehund hos Servicehundeforeningen, som derefter har udvalgt og trænet Gaia til at blive en velfungerende servicehund for Jacob. Han har selv været med ovre til træningstimerne nogle gange.
- Gaia kan mærke, hvis der er et anfald på vej. En halv times tid før så blokerer hun vejen for mig og sørger for, at jeg lægger mig ned et sikkert sted. Når anfaldet så kommer, bliver hun hos mig og slikker mig i ansigtet og gør indtil, der kommer nogen og hjælper, siger Jacob Dastrup på 27 år.
Servicehund eller epilepsihund?
På grund af Jacobs rygproblemer fungerer Gaia også som en toptrænet servicehund i hans hverdag. Den hjælper ham af med jakken, samler nøglerne op fra gulvet, og Gaia kan endda tømme vaskemaskinen!
Nu kan Jacob godt bevæge sig ud i det offentlige rum uden sin mor, for Gaia passer på ham. Når de er inde i en butik, er den klistret til Jacobs ben og ekstra opmærksom på ham.
- Gaia har givet mig en stor frihed til at leve mit liv. Mig selv, min omgangskreds og de neurologer som har behandlet min epilepsi er også overbevidst om, at det er Gaias fortjeneste, at jeg har været anfaldsfri i halvandet år og ikke behøver medicin længere, siger Jacob Dastrup.
Gaia fungerer både som servicehund og epilepsihund. Funktionen epilepsihund er ikke så udbredt i Danmark, og Jacob selv kender heller ikke andre, som har en hund som Gaia. Tilbage i marts 2008 bragte magasinet HUNDEN en længere historie om Danmarks første epilepsihund, dalmatineren Nala. Nala var blevet trænet hos Canix af servicehundeinstruktør Jeanette Sams-Dodd. I marts 2012 bragte hunden.dk en mindre artikel om labradoren Diesel, som skaffede hjælp ved at gø og springe rundt, da dens ejer Lone Jensen faldt om i haven med et epileptisk anfald. Derefter gik Diesel i skarp træning som epilepsihund.
Der er heller ikke lavet nogle danske videnskabelige undersøgelser på, hvorfor og hvordan hunden kan fornemme og modvirke epileptiske anfald. Men Jacob ved, at det virker og Gaia har i den grad beriget hans liv.
Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen
Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?
Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier.
Den sidste onsdag i april er normalt en dag, de fleste førerhunde ser frem til. Det er førerhundens dag, der i år falder den 29. april. Det betyder normalt, at førerhundene og brugerne besøger skoler og institutioner, taler med masser af mennesker om førerhundens mange evner og vigtige funktion – men ligesom så meget andet i 2020, så bliver dagen helt anderledes. Faktisk har de seneste mange uger budt på en helt anden hverdag for de fleste – også for førerhundene, der er gjort arbejdsløse under pandemien og derfor keder sig bravt
De er her alle sammen: Labrador, schæfer og collie. Og de mere sjældne racer som hollandsk kooikerhondje og porcelaine. Kom og mød 3384 hunde fordelt på 253 forskellige racer, når Dansk Kennel Klub afholder årets første udstilling i MesseC i Fredericia lørdag og søndag 9. og 10. februar. Her er der også mulighed for at få en professionel dommers øjne på din egen hund, få en snak om opdræt og børnene kan lege og bage hundekiks i det store børneområde
19. december rykkede Lis Skøtt og hunden Fie ud til en eftersøgning af en lille drengs høreapparat. Den dygtige Labrador fandt drengens høreapparat og så var julen reddet
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet