Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Copyright Ridehesten.com
Foto: privat

Som 16 årig får Jacob Dastrup konstateret epilepsi. En sygdom som hæmmer ham i hverdagen, og hvor han i gennemsnit får 7 epileptiske anfald om ugen. Hver gang han skal bevæge sig ud i det offentlige rum, bliver han nødt til at følges med sin mor. Derudover har han udviklet rygproblemer som følge af hans epilepsi. 

I august 2014 ændres Jacobs liv for altid. Den sorte labradortæve Gaia bliver hans. I det foregående halve år har Jacob først søgt om at blive godkendt til en servicehund hos Servicehundeforeningen, som derefter har udvalgt og trænet Gaia til at blive en velfungerende servicehund for Jacob. Han har selv været med ovre til træningstimerne nogle gange. 

- Gaia kan mærke, hvis der er et anfald på vej. En halv times tid før så blokerer hun vejen for mig og sørger for, at jeg lægger mig ned et sikkert sted. Når anfaldet så kommer, bliver hun hos mig og slikker mig i ansigtet og gør indtil, der kommer nogen og hjælper, siger Jacob Dastrup på 27 år. 

Servicehund eller epilepsihund?
På grund af Jacobs rygproblemer fungerer Gaia også som en toptrænet servicehund i hans hverdag. Den hjælper ham af med jakken, samler nøglerne op fra gulvet, og Gaia kan endda tømme vaskemaskinen!

Nu kan Jacob godt bevæge sig ud i det offentlige rum uden sin mor, for Gaia passer på ham. Når de er inde i en butik, er den klistret til Jacobs ben og ekstra opmærksom på ham. 

- Gaia har givet mig en stor frihed til at leve mit liv. Mig selv, min omgangskreds og de neurologer som har behandlet min epilepsi er også overbevidst om, at det er Gaias fortjeneste, at jeg har været anfaldsfri i halvandet år og ikke behøver medicin længere, siger Jacob Dastrup. 

Gaia fungerer både som servicehund og epilepsihund. Funktionen epilepsihund er ikke så udbredt i Danmark, og Jacob selv kender heller ikke andre, som har en hund som Gaia. Tilbage i marts 2008 bragte magasinet HUNDEN en længere historie om Danmarks første epilepsihund, dalmatineren Nala. Nala var blevet trænet hos Canix af servicehundeinstruktør Jeanette Sams-Dodd. I marts 2012 bragte hunden.dk en mindre artikel om labradoren Diesel, som skaffede hjælp ved at gø og springe rundt, da dens ejer Lone Jensen faldt om i haven med et epileptisk anfald. Derefter gik Diesel i skarp træning  som epilepsihund. 

Der er heller ikke lavet nogle danske videnskabelige undersøgelser på, hvorfor og hvordan hunden kan fornemme og modvirke epileptiske anfald. Men Jacob ved, at det virker og Gaia har i den grad beriget hans liv.

Copyright Ridehesten.com
Gaia kan også tømme vaskemaskinen for Jacob.

 

Info

Epilepsi er en af de hyppigste neurologiske sygdomme. Det er ikke én sygdom, men en fællesbetegnelse for en række tilstande med forskellige årsager, ytringsformer og prognoser. Fællesnævneren er tilbagevendende epileptiske anfald.
Epileptiske anfald er en følge af, at signaltrafikken i et større eller mindre netværk af nervecellerne i hjernen ”løber løbsk”.
Hvis man har hyppige og langvarige anfald vil de før eller siden skade hjernen, så f.eks. hukommelsen kan blive nedsat. Derfor er det vigtigt at forebygge anfaldene.

Hver dag får i gennemsnit 12 danskere stillet diagnosen epilepsi. Man regner med at ca. 1 % af befolkningen har epilepsi, det er 50.000 danskere. På verdensplan er det 40 millioner mennesker, der har epilepsi.

Kilde: Epilepsiforeningen

Læs også

Kan hunde snuse sig frem til epilepsi

10-04-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen

Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Podcast: Mette Vahlun og servicehunden Agnes

08-09-2022 14:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i maj måned lagde Mette Vahlun et opslag på Facebook, hvor hun gjorde opmærksom på de problemer, der følger med at have en servicehund. Vi har talt med hende om problemerne, glæden og lysten til at oplyse 

Servicehunde gør børn glade

25-02-2021 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse fra UBC Okanogan i Canada viser, at servicehunde ikke bare hjælper udfordrede børn, de kan også gøre børn gladere og mere veltilpasse. Undersøgelsen peger på, at skolebørn vil have godt af servicehunde

Efterlysning: Hvor er Liva

21-02-2020 11:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Hammelvej ved Randers er en sort labrador blevet væk. Den har været forsvundet siden 9. februar

Hjælp med at finde Asta

15-12-2019 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sort labrador forsvandt sidste torsdag ved Ladby/Guderup ved Næstved. Dusør gives

Stolt servicehund bærer ”lillesøster” hjem

21-01-2014 09:53, af Tine Luther
Servicehunden Rocky fik en helt særlig opgave i forbindelse med en frederiksbergsk familieforøgelse.

Boligministeren positivt indstillet over for servicehunde

16-10-2012 13:07, af Tine Luther
Krigsveteraner og andre, der har servicehund grundet psykiske problemer, er ikke ligestillede med fysisk handicappede, hvad angår bolig og servicehundehold. Dette problem er boligministeren klar til at arbejde for en ændring af.

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.