Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Copyright Ridehesten.com
Foto: privat

Som 16 årig får Jacob Dastrup konstateret epilepsi. En sygdom som hæmmer ham i hverdagen, og hvor han i gennemsnit får 7 epileptiske anfald om ugen. Hver gang han skal bevæge sig ud i det offentlige rum, bliver han nødt til at følges med sin mor. Derudover har han udviklet rygproblemer som følge af hans epilepsi. 

I august 2014 ændres Jacobs liv for altid. Den sorte labradortæve Gaia bliver hans. I det foregående halve år har Jacob først søgt om at blive godkendt til en servicehund hos Servicehundeforeningen, som derefter har udvalgt og trænet Gaia til at blive en velfungerende servicehund for Jacob. Han har selv været med ovre til træningstimerne nogle gange. 

- Gaia kan mærke, hvis der er et anfald på vej. En halv times tid før så blokerer hun vejen for mig og sørger for, at jeg lægger mig ned et sikkert sted. Når anfaldet så kommer, bliver hun hos mig og slikker mig i ansigtet og gør indtil, der kommer nogen og hjælper, siger Jacob Dastrup på 27 år. 

Servicehund eller epilepsihund?
På grund af Jacobs rygproblemer fungerer Gaia også som en toptrænet servicehund i hans hverdag. Den hjælper ham af med jakken, samler nøglerne op fra gulvet, og Gaia kan endda tømme vaskemaskinen!

Nu kan Jacob godt bevæge sig ud i det offentlige rum uden sin mor, for Gaia passer på ham. Når de er inde i en butik, er den klistret til Jacobs ben og ekstra opmærksom på ham. 

- Gaia har givet mig en stor frihed til at leve mit liv. Mig selv, min omgangskreds og de neurologer som har behandlet min epilepsi er også overbevidst om, at det er Gaias fortjeneste, at jeg har været anfaldsfri i halvandet år og ikke behøver medicin længere, siger Jacob Dastrup. 

Gaia fungerer både som servicehund og epilepsihund. Funktionen epilepsihund er ikke så udbredt i Danmark, og Jacob selv kender heller ikke andre, som har en hund som Gaia. Tilbage i marts 2008 bragte magasinet HUNDEN en længere historie om Danmarks første epilepsihund, dalmatineren Nala. Nala var blevet trænet hos Canix af servicehundeinstruktør Jeanette Sams-Dodd. I marts 2012 bragte hunden.dk en mindre artikel om labradoren Diesel, som skaffede hjælp ved at gø og springe rundt, da dens ejer Lone Jensen faldt om i haven med et epileptisk anfald. Derefter gik Diesel i skarp træning  som epilepsihund. 

Der er heller ikke lavet nogle danske videnskabelige undersøgelser på, hvorfor og hvordan hunden kan fornemme og modvirke epileptiske anfald. Men Jacob ved, at det virker og Gaia har i den grad beriget hans liv.

Copyright Ridehesten.com
Gaia kan også tømme vaskemaskinen for Jacob.

 

Info

Epilepsi er en af de hyppigste neurologiske sygdomme. Det er ikke én sygdom, men en fællesbetegnelse for en række tilstande med forskellige årsager, ytringsformer og prognoser. Fællesnævneren er tilbagevendende epileptiske anfald.
Epileptiske anfald er en følge af, at signaltrafikken i et større eller mindre netværk af nervecellerne i hjernen ”løber løbsk”.
Hvis man har hyppige og langvarige anfald vil de før eller siden skade hjernen, så f.eks. hukommelsen kan blive nedsat. Derfor er det vigtigt at forebygge anfaldene.

Hver dag får i gennemsnit 12 danskere stillet diagnosen epilepsi. Man regner med at ca. 1 % af befolkningen har epilepsi, det er 50.000 danskere. På verdensplan er det 40 millioner mennesker, der har epilepsi.

Kilde: Epilepsiforeningen

Læs også

Kan hunde snuse sig frem til epilepsi

10-04-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen

Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Et episk roadtrip

15-07-2016 09:21, af Kasper Larsson
Bella, en ni år gammel brun labrador retriever er blevet diagnosticeret med uhelbredelig kræft. Men i stedet for at sidde og vente på det uundgåelige, har hendes ejer taget hende med på tur.

Labradoren Fie reddede julen for Liam på halvandet år

16-01-2018 15:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

19. december rykkede Lis Skøtt og hunden Fie ud til en eftersøgning af en lille drengs høreapparat. Den dygtige Labrador fandt drengens høreapparat og så var julen reddet

USA: Labrador mest populær igen igen

06-05-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De mest populære racer i USA er blevet offentliggjort og ikke overraskende ligger labradoren på førstepladsen

Labrador er køleskabstyv

09-12-2014 13:14, af Tine Luther
Se videoen af en labrador, der har fundet ud af at åbne familiens køleskab og fryser for at tage for sig af retterne.

Toldhund med speciale i ”Wildlife”

04-12-2014 13:10, af Tine Luther
En labrador arbejder ved ”Border Force”, som tjekker indrejsende personer samt varer, der skal passere grænsen til UK. Opgaven går ud på at bremse indsmugling af truede dyrearter og produkter fra disse.

Max service til anoreksiramte Anne

20-02-2020 08:45, af Anita Plesner

En psykiatrisk servicehund hjælper personer med psykiske lidelser til en bedre og mere tryg dagligdag. Hunden er specialtrænet og kan blandt andet gøre ejeren mere selvhjulpen og hjælpe ejeren ud af isolationen

Nyt kærlighedsevangelium til hunden

10-11-2023 14:08, af Anne Cecilie Sohl

Ligesom tusindvis af andre elsker Hella Joof og Ellen Hillingsø hunde. De tabte tidligt (Ellen) og sent (Hella) deres hjerter til vores firbenede følgesvende, og som hundemennesker kan de selvfølgelig ikke forestille sig et liv uden labrador, hår i maden og på tøjet, samt et generelt svineri og manglende konsekvens i deres ellers så pæne hjem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse