Kan hunde snuse sig frem til epilepsi

10-04-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som hundemenneske ved man, at hunden kan meget mere, end mange tror. Bare et kig ind i de udtryksfulde øjne vidner om en skjult verden, vi som mennesker slet ikke har fantasi til at forestille os. Derfor kommer der også hele tiden nye forskningsresultater, der viser nye og overraskende egenskaber hos hundene. Ofte handler forskningen om hundens lugtesans, og det gør et nyt fransk studie også. Spørgsmålet er så bare, om man kan bruge det til noget. Det har Videnskab.dk forsøgt at finde svar på.

Studiet viser klart og tydeligt, at hunde kan genkende lugten, et menneske udskiller under et epileptisk anfald. Det kan du blandt andet se i videoen nederst i denne artikel.

Flere danske forskere påpeger dog, at der kan være problemer med studiet. For det første mener de, at det ikke er bevist, at det rent faktisk er epilepsien, hundene kan lugte. Det kan nemlig også være stress fra kroppen under anfaldet, da forskerne har taget en duftprøve af mennesker under selve anfaldene.

Derudover slår de danske forskere også tvivl om, hvad man egentlig kan bruge sådan et studie til. Hvis epilepsipatienter kun udskiller denne duft under anfald, er der ikke grund til, at en hund skal verificere, at der er tale om et epileptisk anfald. Da anfaldet i sig selv er ret tydeligt.

Derfor er der stadig uenighed, om hunde kan hjælpe patienter med epilepsi. Du kan læse meget mere om studiet på Videnskab.dk

Hundene på videoen blev sendt alene ind i et rum, hvor der var syv ens dåser: 

  • En enkelt dåse indeholdt en blanding af ånde og sved fra en person under et epileptisk anfald.
  • To andre indeholdt ånde og sved fra samme person efter en sports-session.
  • De sidste fire stammede fra personens almindelige dagligdag.

Hundene skulle hver især sniffe sig gennem fem personers lugt-prøver. Hver hund skulle gentage testen med lugt fra én af personerne, derefter holde pause i to timer, og til sidst teste de fire øvrige personers lugt en enkelt gang.

Læs også

Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse