Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er ingen tvivl om, at en labradoodle ser ualmindeligt sød ud. Nærmest som en bamse på fire ben rammer eksploderer den nærmest nuttethedsskalaen.

Men den har også været genstand for megen kritik. For hvorfor er det, der skabes blandinger, som udelukkende har det gode udseende som mål, og er det egentlig forsvarligt?

Oprindeligt var labradoodlen en helt praktisk opfindelse. Den nu 90-årige ”opfinder” Walter Conron fortæller i en podcast, at han kom på blandingen, da han skulle finde en førerhund til en blind kvinde, der var allergisk over for hundehår.

Han forsøgte sig først med pudler, men hele 33 mislykkede forsøg gjorde, at han droppede ideen om at bruge en puddel som førerhund. Derfor fik han ideen med at krydse en puddel med den noget mere erfarne førerhunderace labrador.

Det blev til et kuld med tre hvalpe, hvoraf den ene blev førerhund for den blinde kvinde. De to sidste blev til gengæld genstand for en nærmest massehysterisk forelskelse, der kickstartede blandingens store popularitet.

Allerede i løbet af et par dage, gik det op for mig, hvad jeg havde gjort. Jeg fik fat i vores chef, og sagde til ham, at jeg havde skabt et monster. Vi må gøre noget, for at få det under kontrol, siger Wally Conron ifølge CBS News i en podcast.

Ifølge Walter Conron er labradoodlen ikke en sund blanding, og derfor går det ham på, at den er blevet så populær.

Min oplevelse er, at det store overtal af labradoodler enten er skøre eller har arvelige sygdomme, siger han og fortsætter:

– Men jeg ser også nogle vildt gode labradoodler.

Det største problem er ifølge Conron, at mange avlere af labradoodler og andre “designerhunde” kun har profit for øje, og han konkluderer, at han ville ønske, han aldrig havde opfundet blandingen.

Læs også

Læsere: Labradoodle skulle ikke være opfundet

01-10-2019 09:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går lavede vi en undersøgelse om labradoodle. Enigheden var overvældende

Ny forskning om hundens tilblivelse

25-01-2013 13:21, af Tine Luther
Ny forskning peger på, at hunden er opstået som race på grund af visse ulves evne til at optage næring fra menneskers affald.

REPRÆSENTER DIN RACE I TIVOLI FRIHEDEN I ÅRHUS

15-04-2014 13:11, af Tine Luther
Lørdag den 14. juni afholdes ”Hundens dag” i Tivoli Friheden i Århus. Traditionen tro afvikler DKK en raceparade som en del af arrangementet.

Fredagsquiz: Hvad ved du om jack russell terrier

26-01-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Fremover vil vi hver fredag offentliggøre en quiz om en bestemt race af hunde. Fakta om hundene er taget fra Dansk Kennelklubs hjemmeside og burde derfor være ret præcise. Denne uge handler quizzen om jack russell terrier

En sjælden og krævende race

11-05-2019 13:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To flotte hvide hunde havde ikke det store besvær med at vinde i raceringen, da de var de to eneste opstillede hunde i racen, kuvasz

Fredagsquiz: Hvad ved du om beaglen

12-01-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Fremover vil vi hver fredag offentliggøre en quiz om en bestemt race af hunde. Fakta om hundene er taget fra Dansk Kennelklubs hjemmeside og burde derfor være ret præcise. Denne uge handler quizzen om beaglen

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Fredagsquiz: Hvad ved du om puli

18-05-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er der igen quiz. Denne gang om den smukke race, der ligner Bob Marley på en god hårdag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.