BLOG: Historien om det første kuld - Fødslen

30-12-2020 09:50, af Elisabeth Schrøder

Dagene gik, og vi kunne se frem til at holde en lidt anderledes jul med Sansa sat til at have termin juleaftensdag. Selvom vizslaen normalt er en race, hvor fødselskomplikationer er sjældne, og jeg både havde været på kursus og læst tykke bøger og artikler om hundefødsler, ville jeg alligevel gerne have assistance fra en erfaren “hundejordemoder” til den forestående fødsel

Copyright Ridehesten.com

Med termin d. 24. december kunne jeg godt se, at det nok ville blive svært at få overtalt nogen til at forlade deres familie og andestegen for at hjælpe mig med projektet. Så jeg forberedte mig mentalt på, at vi ville komme til at stå med det alene, og fortsatte med at studere i bøgerne.

Men så - som et lille julemirakel - meldte opdrætteren af mine to, gamle beagler sig på banen. Hun og hendes mand havde ikke særlige planer omkring juleaften, så hun ville gerne komme og hjælpe. Og damen har utallige hvalpefødsler på CV’et, så sådan et tilbud siger man ikke nej til!

Dagene op til fødslen gik med at tage billeder af Sansa og den voksende mave fra siden, da faconen på maven måske kunne give et hint om hvalpene var i gang med at “køre sig i stilling”. Samtidigt tog jeg temperatur på Sansa flere gange om dagen. Hunde er så fikst indrettede, at der kommer et tydeligt dyk i deres kropstemperatur, og så ved man at fødslen typisk går i gang indenfor det næste døgn. 

 

Copyright Ridehesten.com

 

Temperaturdykket kom allerede den 21. december ved frokosttid, og senere samme eftermiddag hentede jeg fødselshjælper Ulla på banegården. Vi spiste take-away til aftensmad, gik tidligt i seng og regnede egentligt ikke med at der ville ske noget før næste morgen. 

Der gik dog ikke lang tid før Sansa begyndte at blive rastløs, og konstant skulle ud for at tømme maven forud for fødslen. Og det kunne ikke gå bare at lukke hende alene ud i haven, hvis hun nu pludselig fødte, så jeg måtte stikke i gummistøvlerne, pandelampen og den tykke vinterjakke hver gang.

Efter mange ture ud i haven og ind igen, faldt hun endelig lidt til ro under min dyne, og Ulla forsikrede mig om, at der altså ikke ville ske mere før næste morgen. Jeg syntes nu alligevel at Sansa opførte sig lidt underligt. Jeg kunne mærke hvordan hun med mellemrum ligesom spændte op i kroppen og så slappede af igen. Gad vide om hun lå og pressede? Men Ulla virkede 100% sikker på, at der var mange timer til selve fødslen, og jeg havde jo også set på diverse Youtube-film, at tæverne bliver meget urolige, gisper, piver og graver i deres fødekasse lige op til fødslen. Så jeg prøvede at lægge mig til at sove igen. 

Men Sansa, som jeg nærmest lå i ske med, blev ved med at spænde op ned langs ryggen. På et tidspunkt flyttede jeg på min hånd, og mærkede at madrassen var helt våd. Jeg satte mig op i sengen, tændte lyset, løftede dynen af og nåede lige at gribe den første hvalp! Så var vi ligesom i gang! De to første hvalpe nåede at blive født oppe i min seng (den topmadras bliver aldrig sig selv igen) før vi fik flyttet Sansa over i fødekassen. Derefter fulgte de næste fire hvalpe med 15-20 minutters mellemrum, helt efter bogen. 

 

Copyright Ridehesten.com

 

Så kom der en lidt længere pause. Ikke noget vi nåede at blive bekymrede over, da hvalpene der har ligget længst oppe i de to livmoderhorn jo naturligt har lidt længere vej at vandre før de kommer ud. For at hjælpe processen lidt på vej, var jeg ude og gå en rask tur med Sansa. Igen iført røjsere og pandelampe, men også tørre håndklæder hvis Sansa nu fandt på at sætte sig til at føde ude i det fri. Det gjorde hun heldigvis ikke, og vi kom hjem igen. 

Da hvalp nummer syv endelig kom, kunne jeg se med det samme, at der var noget galt. Den var mindre end de andre, helt slap og bleg om snude og øjne. Min første indskydelse var, at den var død. Vi prøvede at gnubbe lidt på den med et håndklæde, men det var faktisk ret tydeligt at den nok havde været død i et stykke tid og ikke stod til at genoplive. Da den også var klein i størrelsen, havde den måske haft dårlig blodforsyning de sidste dage af drægtigheden. Det forklarede også hvorfor fødslens ligesom var gået lidt i stå - En død hvalp kunne jo ikke selv hjælpe til med at komme ud. Lige dér var det rart med en erfaren opdrætter ved min side, for ellers kunne jeg nok have brugt meget tid på at spekulere om jeg havde prøvet nok.

Hvalp nummer otte kom ret hurtigt derefter, og var sund og rask. Desværre - set i bakspejlet - blev jeg ved med at rumstere rundt med Sansa, da dyrlægen jo havde talt cirka ti fostre på scanningen. Vi var ude at gå flere gange, uden at der ligesom skete mere. Det stressede hende nok desværre lidt, for da vi kom ind til hvalpene igen, kiggede hun pludselig på dem med et helt forkert, mystificeret blik og lagde sig ikke op til dem. Der nåede jeg nok at gå lidt i panik ved tanken om syv hvalpe og en tæve, der ikke ville kendes ved dem. Ulla foreslog at jeg prøvede at gå en lille tur mere med Sansa, og så var det heldigvis som om, at brikkerne faldt på plads, og da vi kom ind igen gik Sansa direkte op i kassen og nussede om sine hvalpe. Og da jeg fik kigget på hendes kropssprog og mimik var det egentlig ret tydeligt, at fødslen var ovre - så det må være en vigtig lektie til en anden gang. 

 

 

Så vi endte på syv, sunde og velskabte hvalpe, fem drenge og to piger. Og med fødselsdag så tæt på jul kunne det ikke være anderledes, end at de blev opkaldt efter julemandens rensdyr: Comet, Dasher, Dancer, Prancer, Donner, Blitzen og Vixen (julemanden havde også en Cupid, men det måtte så være den lille fyr, der ikke klarede den).

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.