Elektroterapi til hunde

05-10-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Gennem elektrisk muskelstimulering, kan elektroterapi hjælpe hunde efter operationer eller skader i bevægeapparatet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I behandlingen af mennesker har elektroterapi længe været en veletableret behandlingsform, når en patient skal genoptrænes efter en større skade eller operation. Behandlingen, der giver elektrisk muskelstimulering, er i stigende grad også ved at vinde indpas i genoptræningen af hunde. Ved elektroterapi påvirkes hundens krop af små elektriske impulser, fra små elektroder, der placeres direkte på hundens hud. 

Hvordan virker elektroterapi?

De elektriske impulser kan påvirke hundens muskler og nervesystem på forskellige måder. De kan stimulere nerver lige under huden, hvilket medfører at kroppens eget smertelindrende system igangsættes. Denne form for elektroterapi kaldes også for transkutan elektrisk stimulation eller blot TENS. TENS kan være smertelindrende og hjælpe ved muskelspændinger. Derudover øger det også blodcirkulationen i området og har vist sig, at være gavnlig for sårheling i visse tilfælde. 

De elektriske impulser kan også hjælpe til at genskabe tabt muskelkontrol i forbindelse med eksempelvis rygmarvsskader. Det sker ved at de elektriske impulser stimulerer de nerver, der styrer musklerne, og dermed får dem til at trække sig sammen. Denne form for elektroterapi kaldes for neuromuskulær elektrisk stimulation, forkortet NMES. NMES kan blandt andet være med til at forbedre musklernes funktion og styrke, og være smertelindrende samtidig. Behandlingen vil typisk skulle suppleres med andre former for fysioterapi. 

Hvordan foregår elektroterapi?

Når en hund skal behandles med elektroterapi, fastgøres elektroderne på huden over, eller i nærheden af, det område der skal behandles. Under behandlingen kan hunden mærke muskelsammentrækning, og en prikkende fornemmelse i huden under elektroderne. 

 

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Flere internathunde har brug for ekstra træning før nyt hjem

03-02-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

I 2024 fik 515 hunde fra Dyrenes Beskyttelse nyt hjem. Tallet er mindre end året før, men det skyldes i høj grad, at hundene på internaterne kræver mere tid og træning, før de kan omplaceres. 

Mynder på DKK Ringsted

06-03-2023 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der var lagt op til en marathon lure coursing træning med 70 løb, da mynderne afholdt deres første aktivitet på DKK’s nye hundeaktivitetscenter i Ringsted i weekenden

Kender du en mand ved navn Premack?

20-10-2017 14:49, af Astrid Gerd Holtet

En af de nemmeste måder at belønne vores hunde, er ved hjælp af mad i form af mundrette godbidder. Men hvad gør man, når maden ikke er interessant?

Vi keder os…gemte godbidder

02-08-2017 06:27, af Anne Ekenberg

Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

Gi’pote og high five

12-08-2017 18:07, af Anne Ekenberg

Regnvejr…endnu engang vælter regnen ned, og hvis din hund ikke er til regnvejr, bliver den rastløs. Denne øvelse driver forhåbentlig noget af rastløsheden væk.

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse