Hundens nyrer filtrerer blodet og renser det for affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer udskilles i opløst form i urinen. Nogle af affaldsstofferne kan i visse situationer ikke forblive i opløst form i urinen, og stofferne finder i stedet sammen og danner krystaller, der er så store, at de kan ses i et mikroskop. Krystallerne ophobes i blæren og kan give betændelse og ubehag. I nogle tilfælde kan krystallerne samles til større sten – også kaldet blæresten. Krystaller og blæresten kan sætte sig fast i urinrøret og dermed blokere, så hunden ikke kan få tømt blæren. Et sådant urinstop er livsfarligt – og hunden bliver hurtigt meget dårlig, og den skal behandles med det samme. Behandles en sådan blokering ikke, kan det medføre nogle livstruende problemer, heriblandt akut nyresvigt.
Symptomer på urinkrystaller
Nogle af de mest almindelige symptomer på urinkrystaller er:
Hunden har blod i urinen
Hunden tisser små portioner
Hunden forsøger at tisse uden at der kommer noget ud
Hunden synes at have ondt, når den tisser
Hunden virker utilpas og nedstemt
Fremtiden for en hund med krystaller
Behandles hunde med urinkrystaller i tide, kan de sagtens komme sig. Behandlingen afhænger af hvilke affaldsprodukter, der har dannet krystallerne. Nogle krystaller kan blandt andet opløses ved at ændre på urinens surhedsgrad. Surhedsgraden kan reguleres ved at give hunden noget specielt foder, sammensat til netop dette formål. Hvis der er dannet større sten, er det ikke altid muligt at få dem opløst, og det kan da være nødvendigt at operere dem ud. Efterfølgende vil hunden have brug for at få et specialfoder, der forebygger dannelsen af krystallerne.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Inkontinens er en manglende evne til at holde på vandet, og tilstanden ses oftest hos ældre hunde
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske
Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.