Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hos den raske hund, bliver urinen produceret i nyrerne, og herfra føres det fra hver nyre, via en urinleder (ureter), ned til blæren, hvor alt urinen samles. Når blæren skal tømmes, føres det ud af dyret via et samlet urinrør.

Nogle hunde fødes med fejludviklede urinveje, hvor en eller begge urinledere ikke udmunder på et rigtigt sted i blæren, men i stedet udmunder længere nede i urinsystemet. Udmundingen kan eksempelvis være ved blærehalsen eller i urinrøret. For tævens vedkommende kan det blandt andet også ske, at en eller begge urinledere også udmunder i vagina eller livmoderen. Hos hanhunden kan man i nogen tilfælde se, at urinlederne udmunder ved kønskirtlen, prostata.

Når urinlederne omgås blæren, betyder det, at hunden mister sin evne til at holde på urinen og hunden vil være inkontinent. Hvis fejlplaceringen gør, at der ikke er afløb ud, kan urinen ophobe sig i urinlederne og i nyrerne, og nyrernes funktion kan påvirkes.

Da sygdommen skyldes en udviklingsfejl på fosterstadiet, ses sygdommen hos de helt unge hunde. Det ses hos alle hunderacer, men nogle racer er overrepræsenterede, herunder labarador retriever, golden retriever, siberian huskey, west highland white terrier, ruhåret foxterier , miniature pudel, newfoundland og bulldogs.

Symptomer på ektopisk ureter

Symptomerne kan være varierende og afhænger af hvordan udmundingen er placeret, og ofte ses der flere symptomer hos tæven end hos hanhunden.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden er inkontinent og drypper urin kontinuerligt eller periodevis. Hos nogen hunde er det mere udtalt, når hunden ligger ned.
  • Hunden har tilbagevendende blærebetændelser, som giver hyppig og smertefuld vandladning. Urinen kan eventuelt indeholde spor af blod.
  • Hunden har en hudirritation omkring urinrørets udmunding, da huden bliver irriteret af urinen.

Fremtiden for en hund med ektopisk ureter

Prognosen er varierende og afhænger blandt andet af hvordan urinafløbet påvirkes. Ophobes der urin i nyrerne, så med tiden ødelægges, kompliceres tilstanden. I nogen tilfælde er det muligt at rette problemet gennem en operation, men vedvarende inkontinens efter korrektionen er almindelig.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

80.000 hunde vaccineret i Kina

02-03-2014 11:55, af Tine Luther
Takket være en samarbejdsaftale mellem WSPA og den kinesiske myndighed China Animal Disease Control Centre bliver hunde i Kina for første gang vaccineret mod rabies. Læs her om et par af hundeejerne.

Drømmejob: hunde, mad og god løn

01-11-2018 07:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I USA kan man få arbejde som hundepasser på en restaurant. Jobbet giver 650 kroner i timen

BLOG: Cody havde ressourceforsvar og bed

13-01-2021 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan aggressive hunde blive hjulpet af zoneterapi? Vivian Antonsens Cody kunne, og det er ganske gode grunde til

Tilbageblik på år 2017

03-01-2018 15:50, af Cecilie Krarup

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er fast blogger for hunden.dk. Her skriver hun om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for udstillingsverdenen

 

Julestjerner frister hunde og katte

17-12-2012 12:00, af Tine Luther
I DR’s julekalender elsker vi dem, men hjemme i stuerne kan julens mest populære potteplante være et giftigt bekendtskab for hund og kat.

15 dobermann-hvalpe på en gang

26-02-2013 14:39, af Maja Golles
Dobermann-tæve fødte selv hele 15 hvalpe - alle store og sunde

Hestepærer på menuen - farligt for hunde?

18-10-2017 12:33, af Cecilia Lindahl

Spiser din hund også hestepærer, når den er med i stalden? Hestepærer indeholder da bare græs, korn og hø, så hvorfor skulle det være farligt – men det kan faktisk være giftigt for hunde at spise hestegødning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.