Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hos den raske hund, bliver urinen produceret i nyrerne, og herfra føres det fra hver nyre, via en urinleder (ureter), ned til blæren, hvor alt urinen samles. Når blæren skal tømmes, føres det ud af dyret via et samlet urinrør.

Nogle hunde fødes med fejludviklede urinveje, hvor en eller begge urinledere ikke udmunder på et rigtigt sted i blæren, men i stedet udmunder længere nede i urinsystemet. Udmundingen kan eksempelvis være ved blærehalsen eller i urinrøret. For tævens vedkommende kan det blandt andet også ske, at en eller begge urinledere også udmunder i vagina eller livmoderen. Hos hanhunden kan man i nogen tilfælde se, at urinlederne udmunder ved kønskirtlen, prostata.

Når urinlederne omgås blæren, betyder det, at hunden mister sin evne til at holde på urinen og hunden vil være inkontinent. Hvis fejlplaceringen gør, at der ikke er afløb ud, kan urinen ophobe sig i urinlederne og i nyrerne, og nyrernes funktion kan påvirkes.

Da sygdommen skyldes en udviklingsfejl på fosterstadiet, ses sygdommen hos de helt unge hunde. Det ses hos alle hunderacer, men nogle racer er overrepræsenterede, herunder labarador retriever, golden retriever, siberian huskey, west highland white terrier, ruhåret foxterier , miniature pudel, newfoundland og bulldogs.

Symptomer på ektopisk ureter

Symptomerne kan være varierende og afhænger af hvordan udmundingen er placeret, og ofte ses der flere symptomer hos tæven end hos hanhunden.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden er inkontinent og drypper urin kontinuerligt eller periodevis. Hos nogen hunde er det mere udtalt, når hunden ligger ned.
  • Hunden har tilbagevendende blærebetændelser, som giver hyppig og smertefuld vandladning. Urinen kan eventuelt indeholde spor af blod.
  • Hunden har en hudirritation omkring urinrørets udmunding, da huden bliver irriteret af urinen.

Fremtiden for en hund med ektopisk ureter

Prognosen er varierende og afhænger blandt andet af hvordan urinafløbet påvirkes. Ophobes der urin i nyrerne, så med tiden ødelægges, kompliceres tilstanden. I nogen tilfælde er det muligt at rette problemet gennem en operation, men vedvarende inkontinens efter korrektionen er almindelig.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Pharaoh hound sejrede ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i dag

03-11-2012 19:45, af Tine Luther
En svenskejet pharaoh hound vandt over flere end 5000 hunde ved dagens udstilling i Herning.

Danskernes foretrukne hundenavne

22-01-2015 13:12, af Tine Luther
I gamle dage hed de danske hunde Fido, King, Lady, Vaks, Rollo og den slags. Det gør de ikke længere. Vores hunde er gennem den seneste årrække blevet en stadig større del af familien – og i dag hedder rigtig mange hunde det samme som danske børn.

Hundens dag i Tivoli

12-09-2016 16:00, af Kasper Larsson
I omegn af 1.000 hunde var på plads i haven, da Tivoli åbnede dørene til den store Hundens Dag. Traditionen tro var dagen akkompagneret af et tema – som dette år var det ”filmhunde”

Vanrøgtede hunde fra Aars i bedring

17-02-2012 09:08, af Tine Luther
Hundene, der blev fjernet fra en kennel i Nordjylland i januar, er snart klar til at blive videreformidlet. Men bliver ejerne i sådanne sager ofte nok frakendt retten til at have hund?

Som hund, så ejer – eller er det i virkeligheden omvendt?

22-12-2012 07:32, af Tine Luther
At ejere tit ligner deres hunde, har der altid været talt om. Nu har ungarske forskere via personlighedstests dokumenteret, at der er noget om snakken.

Parvovirus har ramt landet: Få overblikket her

02-12-2016 10:47, af Kasper Larsson
Den dødelige parvovirus har kostet 14 hunde livet. Bliv klogere på den farlige virus og få overblikket over smitten

Overvægt truer Vestens kæledyr

12-05-2020 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde