Boxer ulcus – en sygdom i hornhinden

27-01-2019 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Boxer ulcus er en smertefuld sygdom i hundens øje, hvor en del af hornhindens overflade løsner sig – og sygdommen rammer ikke kun boxerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I øjet findes hornhinden, som er en klar hinde, der dækker den forreste del af øjet. Det er ikke unormalt at hundens hornhinde bliver skadet som følge af fysiske påvirkninger udefra – eksempel kan hornhinden blive ramt af grene, torne eller en hundeklo. Sådanne skader vil ofte ende i et hornhindesår.

Det er dog ikke kun påvirkninger udefra, der kan give sår på hornhinden. Sår kan også opstå fordi en del af hornhinden løsner sig fra det underliggende væv, og dermed dannes der et sår. Hvorfor denne løsning opstår, er fortsat ikke helt forstået.

Boxerne er særligt disponerede for denne sygdom, og har derfor lagt navn til lidelsen, men andre racer kan også udvikle et boxer ulcus. Andre racer som samojeden, corgien og pudlen er, ligesom boxeren, genetisk disponeret for sygdommen.

Symptomer på et boxer ulcus

Sygdommen er meget smertefuld, og derfor vil hunde med en boxer ulcus ofte knibe øjet sammen – og øjet vil være lysfølsomt. Øjet kan også løbe i vand og øjet kan blive rødt og irriteret. Øjet kan klø, og det ses typisk ved at hunden bruger poten til at klø sig omkring øjet og ned på næseryggen. Man kan også se, at hunden gnider siden af hovedet imod møbler eller hen ad gulvtæpper. Nogle gange kan såret på hornhinden ses med det blotte øje, mens det andre gange kræver en grundig øjenundersøgelse for at opdage såret.

Hvad kan man gøre ved et boxer ulcus?

Et boxer ulcus kræver altid behandling hos en dyrlæge. Typisk består behandlingen i af fjerne de afstødte hornhindeceller og efterbehandle med antibiotika. Ofte vælger man også at dække hornhinden i en periode – det kan ske ved enten at sy blinkhinden fast i det øverste øjenlåg eller ved at sy de øverste og nederste øjenlåg sammen.

Behandles lidelsen hurtigt, er prognosen ofte god, og hunden kommer sig oftest helt. I nogle tilfælde kan der dannes arvæv på hornhinden, og det kan påvirke hundens syn på det pågældende øje.

Har din hund tegn på rødme eller smerte i øjet, bør du altid kontakt din dyrlæge

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Din duft betyder meget for din hund

13-11-2014 12:36, af Tine Luther
Amerikanske forskere har kigget på, hvad menneskers duft betyder for deres hunde.

Det her er smart – schæfer skovler sne

07-12-2016 15:57, af Kasper Larsson
Man kan lære en hund næsten alt, men hvorfor ikke lære dem at hjælpe til i huset, frem for bare at ligge og dovne hele dagen?

Dom i sagen om trusler efter hundedrab

22-06-2012 14:26, af Tine Luther
En hundeejer, der truede naboer på livet, da hans hund var blevet dræbt, fik betinget fængselsstraf.

Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Få din hund i form

02-12-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Fysisk aktivitet er vigtigt – både for hunde og for mennesker – men hvad skal du overveje, når din hund skal bruge sin krop?

 

Tre råd mod opmærksomhedssøgende adfærd

27-01-2020 13:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere kender nok til, at hunden fra tid til anden søger deres ejers opmærksomhed. Men for nogle er det blevet en problematisk adfærd. Vi kigger på, hvad man kan gøre ved sin opmærksomhedskrævende hund

Endnu en hund stjålet fra have

28-05-2013 13:29, af Maja Golles
I weekenden var den gal igen. Denne gang blev en chihuahua stjålet fra en have

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bør hundeskove deles op

03-06-2020 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere uheldige oplevelser har fået Cemile Joanna Bonde til at foreslå, at der bør være en opdeling af, hvornår henholdsvis store og små hunde må færdes i hundeskove

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Rocko er stadig forsvundet

02-06-2020 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny video på Facebook fortæller Benjamin Bergstedt, at hunden Rocko fortsat er forsvundet, men at der er tegn på, han er i live

Kan din hund holde temperaturen nede?

31-05-2020 08:49, af Astrid Gerd Holtet

Hundens primære værktøj til at styre kropstemperaturen er åndedrættet – og hunde med en begrænset vejrtrækning er derfor i større risiko for hedeslag

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

Leo er kommet hjem

27-05-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For et par uger siden skrev vi om en staffordshire bullterrier, der var blevet stjålet ved Randers. Nu er der heldigvis godt nyt i sagen

Hjælp til kildesøgning

04-06-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Til en artikel i HUNDEN søger vi en kilde, måske kan du hjælpe

50.000 kroner i bøde for grov dyremishandling

05-06-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde fra Vissenbjerg på Fyn er dømt for at have behandlet dyr groft uansvarligt

Din hund vil faktisk gerne redde dig

03-06-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning viser, at det ikke er tilfældigt, når hunde redder deres ejere. Forskningen peger på,a t det faktisk er en bevidst handling

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?