Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Copyright Ridehesten.com
For at passe på ynglefugle og andre dyr er det ifølge naturbeskyttelsesloven lovpligtigt at føre hunden i snor på stranden i perioden 1. april til 30. september. Foto: Agria Dyreforsikring

Selv om vejret ikke altid lugter særlig meget af forår endnu, så er det ikke en aprilsnar, at vi nærmer os sommerhalvåret. Og det betyder, at vandhunden nu igen skal have snor på, når du lufter den på stranden:

Ifølge naturbeskyttelsesloven er det lovpligtigt at føre hunden i snor på stranden i perioden 1. april til 30. september.

– Og det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund! Indskærper Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring, som tilføjer: – Årsagen er, at ynglefugle og andre dyr, der lever på de danske strande, skal have mulighed for at føde og opfostre deres unger i fred og ro, uden forstyrrelser fra løse hunde. Foråret betyder yngletid, og naturen vil snart være fuld af fugleunger og andre udsatte dyrebørn. Hvert eneste år får mange hundeejere dog ufrivilligt både dyreunger og forældredyr, der passer på deres afkom, på samvittigheden, fordi deres hund f.eks. får fat i en harekilling eller skræmmer ynglefugle væk fra deres reder.

Imponerende instinkter
– Når du er ude at gå tur med din hund, så har hunden, som det rovdyr, den i realiteten er, fuldstændig styr på, hvis der ligger ynglefugle eller andre dyr og trykker sig i nærheden. Den opsnuser dem længe før, du selv når at opdage det, og da vil det i mange tilfælde være for sent: Hundens gode næse giver signal til hjernens autonome funktioner, instinktet tager over, og hunden sætter i fuld jagt-sprint afsted, fordi den simpelthen ikke kan lade være, forklarer hun.

Derfor indskærper marketingchefen, at du skal lade snoren sidde på hunden eller helt undgå at lufte hund på stranden og andre steder, der er yngleplads for fugle og andet vildt 
– I dag får vores hunde serveret mad enten i skål eller som aktivering, så de har ikke et reelt behov for at jage for at kunne spise sig mætte. Alligevel vil næsten alle hunde udvise et eller andet niveau af jagtinstinkt, mener Lotte Evers.

– Jagtinstinktet er en af de mest almindelige, og for nogle ejere, uforudsigelige adfærdsformer hos vores hunde. Det kan vise sig ved, at hunden løber efter blade, der blæser i vinden, svømmer ud efter fugle på vandet, jagter egernet op i træet eller følger færten efter rådyr i skoven, forklarer Lotte Evers.

”Den gør ikke noget!”
Det er ikke kun hundeejerne og deres hunde, der har glædet sig til at tage hul på strandsæsonen. I den kommende tid vil mange andre forårsglade strandgæster søge mod de danske kyster, men ikke alle vil være lige så vilde med din hund, som du er.

– Der er faktisk en hel del mennesker, både børn og voksne, som er decideret bange for hunde, men fordi angst ikke er rationel, nytter det ikke at forklare f.eks. et forskrækket barn, at din hund ikke gør noget: Det er ikke DIN hund, barnet er bange for, men selve ideen om hunde. Selv om det kan være svært at forstå, når man har en sød og meget lydig hund, der aldrig gør eller hopper op af fremmede, så er det bedst for alle at respektere, at ikke alle elsker hunde, mener Lotte Evers, der understreger, at man som hundeejer må tage ansvaret på sig for at undgå konflikter og give mulighed for, at alle kan nyde godt af den danske natur.

Der findes heldigvis alternativer i form af særlige hundestrande og hundeskove, hvis du og din hund elsker det våde element og nyder at gå en tur uden snor.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Corona-krisen har gjort førerhunde arbejdsløse

28-04-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste onsdag i april er normalt en dag, de fleste førerhunde ser frem til. Det er førerhundens dag, der i år falder den 29. april. Det betyder normalt, at førerhundene og brugerne besøger skoler og institutioner, taler med masser af mennesker om førerhundens mange evner og vigtige funktion – men ligesom så meget andet i 2020, så bliver dagen helt anderledes. Faktisk har de seneste mange uger budt på en helt anden hverdag for de fleste – også for førerhundene, der er gjort arbejdsløse under pandemien og derfor keder sig bravt

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Ridgeback mangler sin ejer

05-07-2021 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En rhodesian ridgeback har siden i går strejfet rundt på Grærup Strand ved Vejers. Hvor er dens ejere?

Milliondonation skal styrke forskning i udbredt lidelse hos hunde

28-04-2017 10:20, af Tine Luther
Tusindvis af hunde diagnosticeres hvert år med smertefulde knæledssygdomme. En ny donation fra Agria Dyreforsikring på 4,2 millioner kroner skal nu hjælpe forskere med at blive klogere på området. Pengene går til et projekt, der handler om at optimere diagnosticeringen og behandlingen af hunde med ondt i knæleddene.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Nye fund kaster lys over hundens domesticering

22-11-2017 16:04, af Astrid Gerd Holtet

Indgraveringer i sandsten fundet i det nordvestlige Saudi Arabien er måske de tidligste billeder af hunde i snor 

Ekspert: Flere behandler hunde som menneskebørn

06-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Et stigende antal danskere betragter sig i højere grad som "kæledyrsforældre” frem for ejere og sætter en ære i at give deres dyr det allerbedste, livet har at tilbyde. Men det, vi mennesker nyder mest i livet, er ikke nødvendigvis det samme som det, din hund sætter pris på. Agria guider, så du undgår at misforstå din hunds behov og retter fokus mod det, den har brug for.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse