Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

Copyright Ridehesten.com

En ny undersøgelse lavet for Agria Dyreforsikring viser, at næsten en tredjedel af danske hundeejere har oplevet, at deres hund er blevet angrebet af løse hunde, og 6 procent har set alvorlige skader på deres hund efter at være blevet angrebet af løse hunde.

Stranden er en elsket destination for mange hunde og deres ejere, og det ikke uden grund. Havet og sandet kan bare noget: Der er masser af spændende dufte og indtryk, og stranden er et herligt sted for hunde at få brugt både hoved og krop. Det er spændende for hunden at folde sig ud på stranden, og det allerbedste kan være at møde andre hunde og mennesker.

Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen. I forår- og sommermånederne er der ynglende fugle på de danske strande – fugle, som vi mennesker ikke nødvendigvis opdager, men som hundesnuder nemt sporer sig frem til. Nu er yngletiden forbi, så mellem 1. oktober og 31. marts må du igen slippe hundesnoren på langt de fleste danske strande – men kun hvis din hund ikke risikerer at forvolde andre skade. Mødet med fremmede skal du dog have respekt for, for det er ikke alle, der er lige så begejstrede for din hund, som du selv er. Og som hundeejer er det dit ansvar, at hunden ikke forvolder skade på personer eller dyr eller er til gene for sine omgivelser på andre måder.

Løse hunde er skyld i alvorlige skader
Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring, har 32% af danske hundeejere oplevet, at deres hund er blevet angrebet af løse hunde. Ydermere har 6% set alvorlige skader på deres hund efter et overfald. 1% af de adspurgte har tilmed prøvet at miste deres hund pga. alvorlige skader, som hunden har pådraget sig under et overfald af løse hunde.

Agria Dyreforsikring, der specialister i forsikringer til kæledyr, har oplevet resultaterne af uheldige hundemøder blandt deres kunder og opfordrer derfor til ansvarsfuld færdsel med hund i naturen.

Her får løsgående strandhunde og deres ejere derfor 9 gode råd, der kan gøre stranden til et mere trygt fællesområde for alle:

1. Overhold de regler og påbud, der er på den enkelte strand. Det er tilladt for hunde at bade på 97 procent af den danske kyststrækning, men hold øje med den lokale skiltning omkring løse hunde og med, om der er et blåt flag ved stranden: Det betyder nemlig, at det er en af de 220 strande, hvor hunde ikke er velkomne. Førerhunde og andre hunde på arbejde er undtaget af forbuddet.
2. Sørg for, at din hund har et sikkert indkald. Du må kun slippe din hund, hvis du har fuld kontrol over den og ved, at den kommer, når du kalder - også selv om den f.eks. ser en anden hund eller får færten af et vildt dyr. Du skal faktisk have en sådan kontrol over din hund, at det svarer til, at den har en usynlig snor på. Og når din hund er løs, skal du altid kunne se den – hvis den er uden for din synsvidde, er den ikke under din kontrol.
3. Hils venligt, når du møder andre på stranden. Det viser, at du har styr på situationen og din egen hund, og det skaber tryghed for strandens andre gæster.
4. Hvis der er mange mennesker og mange småbørn på stranden, er det klogt at holde hunden i snor - uanset reglerne. Fremmede børn kan ikke vide, at din hund er helt harmløs og kan nemt blive bange for en løs hund, der kommer springende langs vandkanten - selv hvis der er mange meter imellem dem.
5. Hvis der ofte er mange mennesker på din favoritstrand, så planlæg at tage på stranden i de tidsrum, hvor der sjældent er mange mennesker, f.eks. tidlig morgen eller sen aften.
6. Husk godbidder – de kan være en god afledning, hvis du og din hund skal passere andre, der ikke ønsker at hilse på din hund.
7. Vær forudseende og lær din hunds signaler at kende, så du tidligt kan forudse en uheldig situation. Nogle hundeejere søger ud til kysten, fordi det gode udsyn og de lange vidder på stranden gør, at man nemmere kan undgå mødet med andre hunde. Kald altid din hund til dig, hvis du ser en anden hund på stranden.
8. Respekter, at ikke alle hunde og ejere ønsker at hilse. Tanken om, at alle hunde skal kunne omgås hinanden, er forældet. Ikke alle hunde er socialiseret fra hvalpetiden, og nogle er præget af tidligere dårlige oplevelser, der gør mødet med en fremmed hund til en prøvelse. Hvis en ejer har sin hund i snor og ikke gør antræk til at slippe den løs eller til at hilse, er der oftest en årsag.
9. Følg desuden de sædvanlige regler for god opførsel, såsom at samle din hunds efterladenskaber op.

Undersøgelsen blev foretaget i marts 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 hunde- og katteejere tog del i undersøgelsen.

/Agria Dyreforsikring 
 

Læs også

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden