Beskyt kæledyrene mod forgiftninger i påsken

17-04-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det kan være fristende at give hunde og katte godbidder fra påske-buffeten, men det er misforstået dyrevenlighed, da maden kan være direkte giftig for især hundene. Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er højsæson for forgiftninger med døden til følge hvert år, og mange katte kommer også galt afsted, fordi de spiser ting, de ikke kan tåle.

De fleste hundeejere ved godt, at hunde ikke kan tåle chokolade, men meget andet menneskemad som fx druer, rosiner, salt og fed mad er også skadeligt for hunden, forklarer Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring. Desuden er det ikke nok at vide selv, hvad hunden ikke må spise, man skal også fortælle sine gæster til påskefrokosten, at de skal være varsomme med godbidderne:

 - Giv hunden eget påskeæg med tyggeben og hundevenlige godbidder, og sørg for at fortælle gæsterne, at hunde ikke tåler påskemad og slik. Salt mad og fedt kan forårsage mavesmerter, og chokolade kan være direkte dødbringende, siger Tine Antvorskov.

Følgende fødevarer bør hunden undgå:

  • Chokolade

En hund på 10 kg kan spise op til 40 gram mørk chokolade uden alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på omkring 100 gram. Sørg for, at børnenes chokoladepåskeæg ikke ligger fremme og frister, og tilbyd ikke hunden resterne af påskeæggene.

 

  • Fed og salt mad

Hvis hunden får for meget salt ved at drikke saltvand eller spise salt mad, kan den få mave- og tarmproblemer, men det kan også udvikle sig til en saltforgiftning. Husk på, at hunden er meget mindre end mennesket, og derfor tåler den langt mindre salt i kroppen. Meget fed mad kan give fordøjelsesproblemer.

 

  • Druer og rosiner

Vindruerne på ostebordet ser friske og lækre ud, men de kan forårsage akut nyresvigt hos hunden ved selv små doser. Det samme gælder for rosiner.

 

  • Hårde nødder

Hunden har ikke evnen til at nedbryde nødder med skaller, og de kan blive fanget i hundens mave-tarmkanal. Vær særligt opmærksom på macadamianødder, der betragtes som ekstra giftige for hunde.

Læs også

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Påskens fristelser kan være farlige for din hund

10-04-2014 15:45, af Tine Luther
Påsken er en tid med god mad, chokolade og andre lækkerier. Men fed og salt mad kan være skadeligt for din hund og nogle godbidder, som eksempelvis mørk chokolade kan tilmed være livsfarligt.

Pas på påskeharen! Hundemaven tager skade

06-04-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Påskeferien er snart over os, og selvom vi i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne

Chokoladepåskeæg er ”no go” for hunde

01-04-2015 12:18, af Tine Luther
For tiden bugner mange hjem af lækre påskeæg og -harer af chokolade. Husk at det er vigtigt, at du opbevarer dem, så din hund ikke kan komme i nærheden af dem.

Hold påskeæggene for dig selv

29-03-2013 10:24, af Maja Golles
For tiden bugner mange hjem af lækre påskeæg og -harer af chokolade. Husk at det er vigtigt, at du opbevarer dem, så din hund ikke kan komme i nærheden af dem - også når de gemmes ude i haven til børnene!

Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Ingen æggejagt til menneskets bedste ven

20-04-2011 11:47, af Anne Kristine Tollestrup
Det er vigtigt ikke at falde for fristelsen og give hunden påskeæg. Chokolade er skadeligt for den og kan være giftigt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.