Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Copyright Ridehesten.com
Husk at passe godt på dine kæledyr henover påsken med de mange fristelser højtiden byder på. Foto: AdobeStock

For vores kæledyr er påsken en fest! Veldækkede påskeborde, der lokker med de skønneste dufte (og lidt ekstra godbidder fra påskebordet) og den fineste pynt er næsten ikke til at stå for for nysgerrige hundesnuder eller legesyge kattepoter. Hunde, der får påskeliljer inden for snudevidde kan finde på at tygge i stængler og blade – ligesom det ligger dybt i kattens instinkter at jage, og én gang om året går det ud over pjuskede påskekyllinger med påsatte fjer, som pirrer jagtinstinktet.

Begge situationer er lige farlige for vores firbenede venner, viser tal fra Agria Dyreforsikring.

– Vores statistikker viser, at påsken, som andre højtider, er højsæson for forgiftninger og andre livstruende skader for vores kæledyr. Hvert år må påskehyggen afbrydes, fordi hunde og katte må akut til dyrlægen med forgiftninger fra påskeblomster og påskemad eller med påskepynt, der har kilet sig fast i maven og må opereres ud, fortæller Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring, der tilføjer, at det er både en bekymrende og dyr situation at stå i.

Hun opfordrer derfor til, at du som kæledyrsejer holder et vågent øje på hund og kat, når påskepynten findes frem, og påskedelikatesserne sættes på bordet.

– Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og anden påskemad skal holdes væk fra snude- og potehøjde og sørg for, at nysgerrige poter ikke kan nå op til påskepynt, påskeblomster og tændte stearinlys. Der skal ikke mere end 15 gram fra f.eks. et blomsterløg til, før en mellemstor hund kan havne i livsfare, og specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden afgørende, forklarer Lotte Evers.

Påskefarer for hund og kat

Påskeblomster
Alle former for ægte liljer er meget giftige og kan i værste fald være dødelige for kæledyrene. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har indtaget en del af planten eller hvis katten har drukket af blomstervandet. Påskeliljen er giftig, men ikke dødeligt giftig, fordi de ikke er ægte liljer, men dit kæledyr kan stadig få det rigtig dårligt efter nærkontakt med den fine gule blomst. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter; her er det løget, der er mest giftigt, og især hunde, der graver efter nyplantede løg, kan være i fare.

Påskepynt og dekorationer
Nysgerrige poter finder påskepynt nyt, sjovt og spændende. Pjuskede påsatte fjer kan trigge kattens jagtlyst, ligesom hundehvalpe, der er ved at skifte tænder eller har ømme gummer, vil nyde at tygge i og sluge forskellige ting. Men pynten kan sætte sig fast i hals og mave på både hund og kat og kan resultere i, at dyret må opereres i maven for at fjerne et fremmedlegeme, der har sat sig fast.

Levende lys
Specielt kattens jagtinstinkt kan vækkes af et stearinlys, så de kommer galt afsted når de spankulerer i vindueskarmen eller ser et snit til en tur over påskebordet, så vær ekstra opmærksom på levende lys i påskehyggen, som kæledyrene kan brænde sig på - overvej evt. at bruge LED-stearinlys i stedet.

Påskeæg og chokolade
Chokolade, især den mørke af slagsen med højt kakaoindhold, er en af påskens helt store farer pga. stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde. Placer derfor skåle med slik ude af hundens rækkevidde og hold øje med at børnene ikke deler deres påskeæg med deres firbenede venner. Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt: En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Fed og salt mad
Hvis din hund får for meget salt i maden, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning, så pas på med mad, der indeholder store mængder salt. Tunmousse er en klassiker på påskebordet, og både hund og kat vil elske at få lov til at smage, men fordi den fede ret er fuld af mayonnaise og fløde, risikerer du at servere dit kæledyr en omgang dårlig mave med sådan en tallerkenfuld.

Stegt lam
Knogler i lammesteg kan splintre, hvis hunden får mulighed for at sætte tænderne i den tilberedte steg – skarpe knoglekanter kan skade mave-tarmsystemet, og din hund kan få forstoppelse og risikere at skade sine tænder.

Vindruer og rosiner
Selv om en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være opkastning, diarré, mavekrampe og at hunden virker sløv og drikker meget vand – tilsammen kan det betyde, at den er ved at få nyresvigt.

Hårde nødder
Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller som f.eks. valnødder, macadamianødder og pistacienødder, og skallerne kan derfor nemt sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen

Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har været på påske-rov og spist noget, den ikke kan tåle, bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden ganske afgørende.
Forbered dig evt. inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har vagt-åbent eller længere åbningstider i helligdagene.
Vær desuden opmærksom på, at mange forsikringsselskaber tilbyder gratis enten online eller telefon-dyrlægerådgivning, som du kan benytte dig af uden at gå glip af påskefrokosten.

Læs også

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Din første hund

12-04-2020 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Den første hund er som den første kærlighed. Derfor vil vi gerne høre din historie

Livsfarlig bakterie

08-01-2011 08:31, af Anne Kristine Tollestrup
Hundeejere, der færdes omkring Gudenåen, skal være opmærksomme på livsfarlig bakterie.

Flyselskaber forbyder kortnæsede hunde og katte

01-10-2019 13:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Skal du på ud at flyve med dit kæledyr, bør du nok lige tjekke denne nyhed

Tre regionale dyrehelte dyster om national titel

02-11-2017 16:44, af Agria Dyreforsikring

I ugevis har danskerne indstillet kæledyr til konkurrencen hvor Agria Dyreforsikring kårer hele Danmarks Dyrehelt 2017. Tre regionale vindere er blevet udvalgt til at gå i finalen om den endelige titel, men det har ikke været let arbejde for dommerpanelet at vælge blandt de 1064 kæledyr der er blevet indstillet

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Dyrenes Beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

15-12-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vedvarende affyring af fyrværkeri over mange dage og uger har store konsekvenser for millioner af danske kæledyr, landbrugsdyr og dyr i naturen samtidig med, at det også er en stor miljøbelastning. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget bør indskrænkes markant

Hjælp Universitetshospitalet for Familiedyr

01-08-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange danske kæledyr, der behandles med cannabis. De har bedt os sprede budskabet, og det gør vi naturligvis gerne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.