Kontakt altid dyrlægen, hvis hunden har spist chokolade

27-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Randers Dyrehospital har i løbet af weekenden fået tre hunde ind, der havde spist chokolade. Hundene er alle raske igen, og dyrlæge Lone Plum opfordrer hundeejere til at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om, at ens hund har spist chokolade

Copyright Ridehesten.com
Denne hund vejer 7 kilo og havde næsten spist en hel plade (100g) 80% mørk chokolade med mint fra Coop. Fotos: Randers Dyrehospital

– Det er meget usædvanligt, at vi får tre hunde ind, der har spist chokolade på to døgn. Det plejer at være noget, der sker meget mere sporadisk engang i mellem, lyder det fra dyrlæge ved Randers Dyrehospital Lone Plum.

Ikke desto mindre var det netop, hvad de randrusianske dyrlæger oplevede i weekenden.

– To af hundene havde faktisk spist en ret stor portion chokolade. Heldigvis blev det opdaget hurtigt, så de kunne komme herind og få noget at kaste op på. Men det havde været kritisk, hvis ikke ejerne havde reageret. Hos den sidste hund var det først blevet opdaget, da den blev dårlig og kastede op. Så den var indlagt hos os i nogle timer, fortæller hun.

 

Påvirker nervesystemet
Men hvad er det egentlig, der sker, når hunde spiser chokolade og bliver syge af det?

­– Det er jo koffein og theobromin, som hundene har en lavere tolerance overfor. Stofferne går ind og påvirker hundens nervesystem. Det kan give hunden øget hjertefrekvens, den får svært ved at holde på vandet, og den får diarre, kvalme og opkast, fortæller Lone Plum og fortsætter:

– Hvis hunden har fået en høj nok dosis, kan det ende i kramper og i værste fald, kan hunden dø af det.

Eftersom det er koffeinen og theobrominen, der er de store syndere, afhænger skaderne på hunden af, hvor koncentreret chokoladen har været, hvor meget den har spist og størrelsen af hunden.

– Sådan i grove træk kan man sige, at en hund på 10 kilo kan tåle at spise 7 gram ren kakao, 15 gram 80% mørk chokolade og 70-80 gram mælkechokolade, før den bliver syg, og skal man op, hvor hunden får kramper, skal den spise omkring det dobbelte, lyder det fra Lone Plum.

 

Kontakt dyrlægen
Flere har spurgt dyrlægerne i Randers om, hvordan det kan være, at der igen begynder at komme hunde ind med chokoladeforgiftninger.

– Før i tiden skete det sjældnere end i dag. Jeg tror, det hænger sammen med, at dengang jeg var barn, fandtes der ikke så meget mørk chokolade, og havde man mørk chokolade, smagte det ikke særlig godt. I dag kan man jo købe det med alle mulige lækre smage, så der ligger bare mere af det rundt omkring, siger hun.

Der findes flere steder på nettet, hvor man kan regne ud, om ens hund er i fare efter at have spist chokolade, men Lone Plum anbefaler dog, at man altid ringer til sin dyrlæge, hvis ens hund har spist chokolade. Han eller hun kan hjælpe med at opklare, om der er tale om skadelige mængder, men også om chokoladen har indeholdt andre dårlige ting.

– Er det nu en chokolade, der indeholder rosiner eller nødder, som heller ikke er gode for hunden, så kan det jo godt være noget skidt for hunden, selvom den måske bare har spist en smule mælkechokolade, siger Lone Plum.

Man kan ifølge den randrusianske dyrlæge ikke selv gøre noget for at hjælpe hunden, når skaden er sket. Men det kan dyrlægen.

– Der går faktisk 2 - 4 timer, før hunden bliver dårlig af chokoladen, så det gælder om at kontakte dyrlægen hurtigst muligt, så vi kan gribe ind, så tidligt i forløbet som muligt. Vi giver hunden en indsprøjtning, så hunden kaster op, og så giver vi den noget aktivt kul, som absorberer de skadelige stoffer i maven.

Herunder kan du selv prøve en af beregnerne fra nettet. (Husk at sætte enheder til kilo og gram)

Læs også

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.