Hvis din hund pludselig begynder at tisse mere eller mindre end normalt, kan det være et tegn på at den er syg. Ligeledes kan nogle sygdomme også få hunden til at tisse oftere end normalt, have smerte ved vandladning, eller pludselig begynde at tisse indenfor.
Der findes en lang række sygdomme, som ændrer hundens urineringsmønster. Blandt de mest almindelige sygdomme er:
1. Blærebetændelse
Ligesom mennesker, kan hunde få en betændelse i blæren, som typisk er forårsaget af en bakterieinfektion. Har hunden blærebetændelse, kan man se at den tisser oftere end den plejer, og at den typisk kun afsætter ganske små portioner ad gangen.
2. Urinkrystaller og blæresten
Nogle gange kan hunde danne krystaller i deres urin. Det sker, hvis nogle af de mineraler, der udskilles igennem nyrerne, begynder at udfælde for på den måde at danne krystaller. Disse krystaller er så små, at de kun kan ses i et mikroskop. Krystallerne kan danne større blæresten, der kan ses med det blotte øje. Problemer med krystaller eller blæresten, kan påvirke hundens urinering. Det kan blandt andet ses, at den får helt eller delvis ophørt vandladning, eller at det gør ondt, når den tisser. Der kan også nogle gange ses blod i hundens urin.
3. Nyresvigt
Udsættes nyrerne for en skade, der påvirker dens funktionsevne, vil det ændre på hundens urinering. Hvordan urineringen påvirkes, afhænger af hvor fremskreden ødelæggelsen af nyrerene er. Tidligt i et nyresvigt, vil hunden drikke og tisse mere end den plejer, senere vil den tisse mindre, og nogle gange kan den næste helt holde op med at tisse.
4. Livmoderbetændelse
Betændelse i livmoderen er en hyppig og alvorlig sygdomme hos tæver, der ikke er steriliserede. Et af de mest almindelige symptomer på en livmoderbetændelse er, at hunden begynder at drikke og tisse mere end den plejer.
5. Forstørret prostata
Forstørret prostata er en almindelig tilstand hos intakte hanhunde, hvor blærehalskirtlen, eller prostata bliver større end normalt. Hunden vil ofte have en øget urineringstrang og afsætte mindre portioner ad gangen. Der kan også være smerter i forbindelse med vandladningen, og nogle gange kan der også ses blod i urinen.
6. Urininkontinens
En manglende evne til at holde sig, kan skyldes mange forskellige ting. Den mest almindelige inkontinens ses i forbindelse med sterilisering. Her kan der ske en svækkelse af blærehalsens lukkemuskel, og dermed får hunden svært ved at holde på vandet. Dette ses typisk ved, at tæven lækker mindre portioner af urin mens den sover og uden at den opdager det.
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe
Hvis linsen i hundens øje rykker sig fra sin normale placering, kan det ende i blindhed
Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade
Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre
Inden for de sidste par år, har laserbehandling af hunde vundet frem. Det bruges i behandlingen af en lang række sygdomme – men hvad er det og hvordan virker det
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste