Den almindelige blærefunktion
Blæren fungerer som et reservoir for hundens urin. Hundens nyrer producerer løbende urin, som føres ned til blæren. I blæren samles og opbevares det, indtil blæren er tilstrækkelig fuld, og hunden har brug for at tisse, eller eller behov for at urinmarkere. Blærevæggen er elastisk, og det betyder at blæren kan udvide sig i takt med at den fyldes. Lukkemuskler i urinrøret forhindrer urinen i at komme fra blæren og videre ud gennem urinrøret. Når blæren fyldes meget, vil det udløse en trang hos hunden, der får blæremuskulaturen til at strammes, så trykket i blæren stiger. Når trykket er højt nok, vil urinen forlade blæren, løbe gennem urinrøret og blive afsat.
Denne proces er delvist under viljens kontrol, og derfor kan hunden vælge hvor, og hvornår, den vil tisse. Bliver trykket tilpas stort, kan hunden dog ikke holde sig, og den vil sætte sig og tisse – også selvom den ved, at den er et sted, hvor den ikke må tisse.
Når hunden bliver inkontinent
Nogle hunde kan få problemer med at holde på vandet. Det kan ske, hvis der opstår problemer i blæren, i urinrøret eller i de nerver, der styrer vandladningen. Nogle hvalpe er født med fejl i blæreren, eller de omkringliggende strukturer, der kan give inkontinens. Uheld, der medfører nerveskader i blandt andet ryggen, kan også gøre hunden inkontinent.
Langt de fleste hunde udvikler dog inkontinens med alderen. Hos tæver kan man se en nedsat styrke i lukkemusklaturen efter en sterilisation, og hos hanhunde kan inkontinens udvikles i forbindelse med sygdom i prostata.
Er hunden inkontinent, vil man ofte opdage, at der er små dråber urin omkring skeden eller penis. Man kan også se små våde pletter, der hvor hunden har ligget. Hunde, der er inkontinente, vil også typisk slikke området omkring urinrørets åbning ofte, for at holde sig rene.
Fremtidsudsigterne for en hund med inkontinens afhænger af årsagen bag problemet. I nogle tilfælde kan problemet afhjælpes medicinsk, mens det i andre tilfælde kan være sværere at behandle.
Mistænker du at din hund har problemer med at holde sig, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket
Komiker Christian Fuhlendorff har på Instagram lagt en video op, hvor han ved et uheld kommer til at spise nogle af sin hunds godbidder. Det er ret sjovt
Hvad gør du, hvis uheldet er ude og din hund bliver ramt af en bil?
Jesper Østergaard fra Sunds ved Herning har taget utraditionelle midler i brug for at forhindre hunde i at tisse på sin postkasse. Midlerne er ikke bare utraditionelle, de er også ulovlige
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund