Blodtransfusion – hvordan og hvorfor?

21-10-2022 09:58, af Astrid Gerd Holtet

Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Blod er en essentiel del af hundens krop, og det transporterer livsvigtig ilt og næringsstoffer ud til kroppens celler. Flere sygdomme kan forårsage at hunden mister blod, og det kan være livstruende - og her kan man opleve at en blodtransfusion kan være nødvendig.

Hvornår gives der blodtransfusioner?

Der kan være mange årsager til at give en hund en blodtransfusion, og de kan overordnet set opdeles i tre grupper:

1) Sygdomme eller uheld med indre eller ydre blødninger

Uheld som påkørsler kan medføre store blodtab, enten synligt eller i form af indre blødninger. Derudover kan indtag af rottegift ødelægge blodets evne til at størkne, og dermed også resultere i voldsomme blodtab. Ved mavesår og visse andre sygdomme, især hvor milten er involveret, kan hunde også tabe større mængder af blod.

2) Sygdomme, hvor blodet mister sin evne til at transportere ilt og næring

Forgiftning med zink og infektioner med blodparasitter er blandt de mest almindelige årsager til at blodets evne til at transportere ilt hæmmes.

3) Sygdomme, hvor kroppen mister sin evne til at danne nye, friske blodceller

Sygdomme i nyre eller rygmarv, kan hæmme kroppens evne til at danne nye blodceller. I takt med at de gamle blodceller bliver ødelagt, vil hunde i sådanne tilfælde udvikle en blodmangel.

Hvordan gives en blodtransfusion?

Når en hund får en blodtransfusion, får den tilført blod tappet fra en anden hund. Ligesom hos mennesker, har hunde forskellige blodtyper, og når en hund skal have en blodtransfusion, vælges en blodtype, der passer til modtageren. Samtidig overvåges hunden nøje, i tilfælde af at den skulle reagere uhensigtsmæssigt på transfusionen.

Blodet, der opbevares i specielle poser, gives til hunden ved at indføre en nål i hundens blodkar. Nålen er tilkoblet en slange, som kan lede blodet fra posen ned til hunden. Herigennem gives blodet langsomt.

Da transfusionen indebærer at fremmed blod indføres i hundens krop, er der altid en mindre risiko for at hundens krop forsøger at bekæmpe det nye blod – og sådanne reaktioner kan være farlige. Blodtransfusioner gives dog kun, hvis hunden er kritisk syg, og der er rigtig god grund til at give det – og i mange tilfælde kan det være endnu farligere at undlade at give hunden blodet. Risikoen for uheldige reaktioner er større, hvis hunden tidligere har fået foretaget en blodtransfusion, og det er derfor vigtigt at man fortæller den behandlende dyrlæge om tidligere blodtransfusioner, hvis man står i den situation, at ens hund skal have tilført blod.

 

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Blodører og blomkålsører

02-11-2017 19:38, af Astrid Gerd Holtet

Et blodøre er en blodansamling i øreflappen hos hunde, og kan i nogle tilfælde ende ud i et ”blomkålsøre”. Vi ser nærmere på hvad der sker! 

Richard fik tæsk og blev reddet

16-10-2018 14:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De første otte år af sit liv, blev Richard så dårligt behandlet, at han mistede pelsen på ryggen og tissede blod. Det lykkedes en frivillig i Dyrenes Beskyttelse at redde ham i tide, og for nyligt blev han adopteret af den familie, han skal blive gammel hos. Det skriver Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside

Frygt ikke nyt blod

15-05-2022 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner

Kat reddet af hundeblod

23-08-2013 13:10, af Tine Luther
Kun en blodtransfusion kunne redde en syg kats liv. Blodet kom fra en hund.

Symptomer – blod i hundens urin

14-04-2021 08:22, af Astrid Holtet

Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin

Troede hun reddede snavset hund

26-12-2015 10:48, af Tine Luther
Jamie Strattard reddede en strejfende hund, som hun troede var indsmurt i mudder. Hun ville give den et bad og efterlyse dens ejere i lokalområdet, men hendes mand så straks, at hunden var indsmurt blod – ikke mudder. Den viste sig af være skudt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.