Ulve er bedre til at lægge konflikter bag sig

22-07-2018 11:40, af Astrid Gerd Holtet

Ulve er langt bedre til at lægge konflikter bag sig og søge forsoning end hunde er, viser ny forskning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når dyr lever i flok opstår der en gang i mellem konflikter med aggressiv adfærd til følge. Med aggressionen følger en masse uhensigtsmæssige konsekvenser som eksempelvis skader på de involverede eller ødelagte relationer og en forstyrrelse af gruppens sammenhængskraft.

En måde at mindske de negative konsekvenser af konflikter på, er ved hurtigt at genoprette den gode relation. Evnen til forsoning er derfor vigtig, især hos dyrearter der arbejder tæt sammen.    

For at blive klogere på forskellene mellem ulve og hunde, så et østrigsk forskerhold nærmere på netop denne evne til at lægge en konflikt bag sig, og genoprette en god social relation. De sammenlignede adfærden hos fire grupper af ulve i fangenskab med fire grupper af hunde i fangenskab, og fandt en tydelig forskel. Ulvene udviste mere aggression end hundene, men havde til gengæld en langt højere evne til forsoning efter episoder med aggression end hundene havde. Efter konflikter havde hundene i stedet en tydelig tendens til i stedet at undvige hinanden.

Forskerne mener at deres resultat afspejler markante forskelle i ulve og hundes måde at leve sammen. Ulve udviser en stor grad af samarbejde, idet de blandt andet jager i flok og hjælper hinanden i plejen af hvalpene. Det kræver en stor grad af samarbejde, og langvarige konflikter kan derfor have fatale konsekvenser for flokken. Selvom hunde kan udvise nogle af de samme egenskaber som ulve, så er de dog ikke så udtalte. Hunde der lever vildt, vil primært leve af affald og selvdøde dyr, og det er hovedsageligt moderen selv, der opfostrer hvalpene.

Forskerne peger dog på, at det kræver flere undersøgelser for helt at forstå forskellene mellem ulve og hunde. Ulvene i studiet var holdt i fangenskab, og tidligere forskning har vist at dette medfører et højere niveau af aggression end hos fritlevende ulve. Hunde er derimod i højere grad tilpasset til livet i fangenskab. Det vil derfor være nødvendigt også at studere fritlevende hunde og ulve, for bedre at forstå forskellene imellem dem.

 

KILDE:

Cafazzo et al. The effect of domestication on post-conflict management: wolves reconcile while dogs avoid each other. Royal Society Open Science. Juli, 2018

Læs også

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

Succes: Hunde vogter får

15-01-2018 15:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fåreavler har succes med at lade hunde beskytte sine får mod ulve

Hunde skal spise råt som ulve

22-01-2018 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år

Forskelle trods slægtskab

28-02-2013 13:07, af Tine Luther
Lige som hunden tilhører vilde dyr som ulve, sjakaler, prærieulve og dingoer slægten ”canis”. Hunden mangler dog nogle af de karaktertræk, dens slægtninge er fælles om.

Spørgeskemaundersøgelse hund-hund aggression

19-06-2013 09:02, af Maja Golles
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har udsendt en spørgeskemaundersøgelse til udfyldelse af landets hundeejere. Undersøgelsen har til formål at belyse omstændighederne ved hund-hund aggression

Ny Hallgren-bog

04-10-2012 14:16, af Tine Luther
Stress og angst - og dermed ofte følgende aggressivitet - er kropsligt set det samme med kun små fysiologiske forskelle. Derfor er det så vigtigt med kundskab på dette område. Det kan du blandt andet skaffe dig i den kendte, svenske hunde- og humanpsykolog Anders Hallgrens nye bog "Stress - angst og aggression hos hunde".

Fik sundhed mennesket til at tæmme ulve

11-01-2021 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at mennesket måske tæmmede ulvene, fordi mennesket ikke kunne tåle den hårde stenalderkost

Stor stigning i alvorlige hundebid i England

20-01-2021 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse fra University of Liverpool viser, at antallet af hundebid, der har krævet behandling på hospital, er næsten tredoblet de sidste 20 år

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet