Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerne og rygmarv ligger normalt badet i en væske, der også kaldes cerebrospinalvæske. I særlige, uheldige, tilfælde kan denne væskes strømning forstyrres, og med tiden kan den ændrede strømning skabe et hulrum i rygmarven. Disse hulrum kaldes også for syrinx og har lagt navn til sygdommen.

Strømningsforstyrrelserne kan blandt andet komme som følge af deformiteter i kraniet. Cavalier King Charles spaniels har en arvelig prædisponering for en deformitet i den bagerste del af kraniet, og er derfor i særlig risiko for at udvikle sygdommen.

Symptomer på syringomyeli

Når hunde udvikler syringomyeli, kan de udvikle en række nerveforstyrrelser, men ikke alle hunde med sygdommen udviser symptomer.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden ser ud til at være stiv i nakken
  • Hunden kan have ondt i nakken – nogle hunde kan have tendens til pludseligt at pibe eller hyle uden tydelig årsag
  • Hunden har perioder med voldsomme kløereaktioner, hvor hunden kløer sig voldsomt i nakke- og halsområdet
  • Hunden kan have bevægelsesforstyrrelser, herunder halthed på forbenene

Fremtiden for en hund med syringomyeli

Fremtiden for en hund med syrinomyeli afhænger i høj grad af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen. Hvor hurtigt sygdommen udvikler sig, varierer også fra hund til hund. Når rygmarven først har taget skade, kan skaderne dog ikke forsvinde igen.

Hunden kan i nogen grad hjælpes gennem behandling med smertestillende og antiinflammatorisk medicin. I nogle tilfælde kan en operation også skabe mere plads i kraniet, og på den måde hjælpe til med at bremse sygdommen, men mange hunde har fortsat behov for medicinsk behandling efterfølgende.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har syringomyeli eller anden sygdom i nervesystemet, bør du altid kontakte din dyrlæge.

 

 

 

Læs også

Hvor meget sover hunde?

18-03-2014 13:13, af Tine Luther
Søvnbehovet varierer fra hund til hund, for de flestes vedkommende er det mellem 12 og 18 timer. Hvalpe sover langt mere.

Hund forsvundet efter kæntring

03-10-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En sejltur på Limfjorden i weekenden endte tragisk for parret Carina Christensen og Bo Andersen, der måtte opgive at redde deres ene hund. Nu efterlyser de den røde cocker spaniel

Løse knæskaller hos hund

17-02-2019 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Knæskaller der ”går af led”, også kaldet patella luksation, er et almindeligt problem, som især ses hos mindre hunderacer

Politi befriede hund fra varm bil

14-06-2021 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Hillerød måtte en patrulje lørdag befri en hund, der var efterladt i en varm bil

Folkemøde – nu med hund

13-08-2014 08:31, af Tine Luther
Bornholm er de sidste par år blevet kendt for det store Folkemøde. Men hundefolket har i årevis holdt sit eget ”folkemøde”, når de mødes til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling. I den kommende weekend den 16. og 17. august går det løs igen. Her mødes knap 1.600 hunde og ejere fra hele 17 lande. Flest fra Danmark og Sverige, men også så langt væk fra som USA og Angola.

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Vil gå rundt om England med hund for at samle penge til velgørende formål

02-08-2012 14:50, af Tine Luther
En englænder planlægger at spadsere rundt på hele Englands kyst med sin schæferhund. Målet er at indsamle store summer til to velgørende organisationer – en for børn og en for dyr.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.