Klassisk indlæring er en form for indlæring, der finder sted hele tiden og uden at hunden er bevist omkring det. Det handler kort sagt om, at to oplevelser ubevist kobles sammen – for eksempel det at få mad og lyden af madskålen, der bliver taget frem.
Denne form for indlæring blev beskrevet af den russiske forsker Ivan Pavlov, der blandt andet undersøgte spytdannelse hos hunde. I den forbindelse målte han hvor meget et hold forsøgshunde savlede, når de blev fodret. Hurtigt opdagede Pavlov, at hundene med tiden begyndte at savle uden der var mad tilstede, eksempelvis når de så de personer, der normalt fodrede dem. Opdagelsen gjorde Pavlov nysgerrig, og han kiggede nærmere på, hvad det var der skete. Det førte ham til det forsøg, der gav ham en plads i historiebøgerne og gjorde hans hunde verdenskendte.
Pavlov opdagede, at han kunne koble synet af mad, der fik hundene til at savle, med lyden af en klokke, blot ved at ringe med klokken hver gang hundene fik deres mad. Efter noget tid, savlede hundene bare ved lyden af klokken. Pavlov havde altså overført den adfærd, der var forbundet med fodring, nemlig det at savle, til en ny oplevelse, nemlig lyden af klokken.
Denne form for indlæring sker hele tiden hos vores hunde, og kan altså forklare hvorfor din hund måske savler, blot ved lyden af skålen, der bliver taget frem – den har nemlig gentagne gange oplevet at lige efter lyden, dukker den fyldte madskål op. Det kan også forklare hvorfor din hund måske bliver glad hver gang du tager ”hundejakken” på – for når du gør det, er gåturen lige om hjørnet.
Klassisk indlæring sker alle steder og hele tiden uden at vi tænker over det – og kan altså være med til at forklare en masse af de reaktioner vi ser hos vores hunde.
Dette er anden artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på operant indlæring!
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse