Hunde og hugormebid

30-04-2012 14:07, af Tine Luther
Hugormene er fremme igen efter vinteren, og bevæger din hund sig på typiske områder med hugorme – heder mv. – kan den være uheldig at blive bidt af Danmarks eneste giftslange. Hvad gør du så?
Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Man kan typisk møde hugorme i den danske natur mellem april og oktober måned. De fleste kender hugormen, der er grå–brun med zig–zag–stribe hen ad ryggen (sjælden sorte eksemplarer ses også – i modsætning til snogen har den sorte hugorm ikke de to gule pletter i nakken, der er karakteristiske for snogen). Det er heldigvis ikke særlig tit, at hunde bliver bidt af hugorme, som er ret sky og som regel forsvinder, når de hører støj. Men hvis en hugorm føler sig truet – f.eks. bliver trådt på – kan den reagere ved at sætte sine 4–5 mm lange tænder i ”truslen” og sprøjte ca. 30 mg gift ind. Det kan gå ud over din hund! Mindre hunde vil typisk reagere kraftigere på et hugormebid, end større hunde vil. Man kan genkende et hugormebid ved de to bidemærker, tænderne giver, ved siden af hinanden. Der vil typisk være hævelse omkring bidstedet. Konsekvenserne for hunden kan være forskellige: • Røde blodlegemer kan sprænges (hæmolytisk krise), og de fleste hunde vil siden udvikle guldsot. • Anafylaktisk chok. Symptomerne her på: hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kold hudtemperatur (især på ører og poter), kramper, uro og angst. • Død. Men skulle uheldet være ude, og din hund bliver bidt, skal du gøre følgende; • Vær rolig og hold hunden i så meget ro som muligt. • Er hunden bidt i benet, binder du noget stramt omkring benet oven for det sted, den er blevet bidt, så giften ikke så let føres rundt i resten af kroppen. • Søg straks dyrlæge – hunden skal helst tilses af dyrlægen inden 30 minutter. Hos dyrlægen vil hunden typisk modtage følgende behandling: • Medicinsk behandling for at modvirke chok og inflammation. • Antibiotika med henblik på at forebygge infektion i bidsårne. • Ved kramper: krampestillende medicin samt væske for at undgå chok. • Evt. blodtransfusion. Kilde: netdyredoktor.dk

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet