Hunde og hugormebid

30-04-2012 14:07, af Tine Luther
Hugormene er fremme igen efter vinteren, og bevæger din hund sig på typiske områder med hugorme – heder mv. – kan den være uheldig at blive bidt af Danmarks eneste giftslange. Hvad gør du så?
Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Man kan typisk møde hugorme i den danske natur mellem april og oktober måned. De fleste kender hugormen, der er grå–brun med zig–zag–stribe hen ad ryggen (sjælden sorte eksemplarer ses også – i modsætning til snogen har den sorte hugorm ikke de to gule pletter i nakken, der er karakteristiske for snogen). Det er heldigvis ikke særlig tit, at hunde bliver bidt af hugorme, som er ret sky og som regel forsvinder, når de hører støj. Men hvis en hugorm føler sig truet – f.eks. bliver trådt på – kan den reagere ved at sætte sine 4–5 mm lange tænder i ”truslen” og sprøjte ca. 30 mg gift ind. Det kan gå ud over din hund! Mindre hunde vil typisk reagere kraftigere på et hugormebid, end større hunde vil. Man kan genkende et hugormebid ved de to bidemærker, tænderne giver, ved siden af hinanden. Der vil typisk være hævelse omkring bidstedet. Konsekvenserne for hunden kan være forskellige: • Røde blodlegemer kan sprænges (hæmolytisk krise), og de fleste hunde vil siden udvikle guldsot. • Anafylaktisk chok. Symptomerne her på: hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kold hudtemperatur (især på ører og poter), kramper, uro og angst. • Død. Men skulle uheldet være ude, og din hund bliver bidt, skal du gøre følgende; • Vær rolig og hold hunden i så meget ro som muligt. • Er hunden bidt i benet, binder du noget stramt omkring benet oven for det sted, den er blevet bidt, så giften ikke så let føres rundt i resten af kroppen. • Søg straks dyrlæge – hunden skal helst tilses af dyrlægen inden 30 minutter. Hos dyrlægen vil hunden typisk modtage følgende behandling: • Medicinsk behandling for at modvirke chok og inflammation. • Antibiotika med henblik på at forebygge infektion i bidsårne. • Ved kramper: krampestillende medicin samt væske for at undgå chok. • Evt. blodtransfusion. Kilde: netdyredoktor.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Firbenet fest i Vejen

11-06-2024 14:39, af Anne Cecilie Sohl

I den kommende weekend den 14.-16. juni kan du med fordel lægge vejen forbi Vejen Idrætscenter og opleve hvordan arealerne bugner af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 6.500 hunde blive bedømt og centeret vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt