”Flåter kan ofte være bærere af sygdomme, som kan overføres til både mennesker og kæledyr. Faktisk er flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme, og flåter er kun overgået af malariamyggen i den kedelige statistik,” siger Betina Nygaard Bæk, der er familiedyrskonsulent hos Dyrekassen Danmark. Mange af de sygdomme, flåter kan overføre, kan gøre din hund alvorlig syg og dermed påvirke dens sundhed og præstationsniveau. Borreliose og Erhlicia Flåtborne sygdomme ligner til forveksling hinanden, men konsekvenserne er langt fra ens. Selve sygdomsforløbet hos hunde med Borreliosis er ofte mildt, og der ses tit kun midlertidig rødmen i huden. Mange hunde bekæmper altså denne bakterie uden at blive syge. Mange hunde vil dog udvise en ændret adfærd, hvis de smittes. En anden og stadig mere almindelig og flåtbåren bakterie er Erhlicia, der giver mange af de samme symptomer som Borreliose. Erhlicia giver dog ikke hudrødmen, og den er særligt ubehagelig, fordi den angriber immunforsvarets hvide blodlegemer. Selvom infektionen behandles, kan hunden derfor få varige mén i form af nedsat præstationsevne. I de fleste tilfælde er hunden dog i stand til at bekæmpe infektionen selv. Begge sygdommene kan behandles med antibiotika, derfor er det afgørende, at du bringer din hund til en dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er blevet bidt af en inficeret flåt. Tick Borne Encephalitis En tredje sygdom er Tick Borne Encephalitis, forkortet TBE, og den kaldes også centraleuropæisk hjernebetændelse. TBE skyldes et virus, der ligesom de øvrige sygdomme overføres via flåtens munddele. I modsætning til de andre sygdomme, hvor risikoen for smitte falder, hvis man fjerner flåten hurtigt, synes TBE at bliver overført næste med det samme. TBE fandtes tidligere især på Bornholm, men i de seneste år har bakterien spredt sig til resten af landet. For at mindske risikoen for smitte, bør en flåt fjernes med en flåttang, så man får alle munddelene med ud. Samtidig bør man undgå at presse flåtens krop, da man så risikerer, at flåten afgiver bakterier eller smittebærende spyt i huden på hunden. Tjek hunden dagligt og hold græsplænen kort Dyrlæge Helle Johansen, fra Bygholm Dyrehospital, opfordrer brug af forbyggende flåtmidler regelmæssigt, at tjekke pelsen for flåter dagligt i sommermånederne samt til at holde græsplænen kort, så solen kan trænge ned og udtørre jorden om sommeren. For at beskytte sig selv bør hundeejeren bære lange busker og lange ærmer, når man færdes i områder med mange flåter. Antallet af skovflåter har været stigende gennem de seneste år på grund af gunstige klimaforhold samt en øget vækst i antallet af råvildt, som er skovflåtens vigtigste vært. Kilde: Dyrekassen Danmark
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet