Sådan er Lure Coursing

27-06-2018 07:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da der i weekenden var EM i Lure Coursing i Nørresundby, mødte vi en af de danske deltagere, som fortalte om fascinationen af den krævende hundesport

 

Copyright Ridehesten.com

Danskerlejren ligger i et mindre hjørne af et af mesterskabets græsarealer. Flere dannebrogsflag afslører, at netop her hører den lille skare af danske deltagere ved EM i Lure Coursing hjemme. Mange af de andre nationers lejre består af imponerende autocampere og spritnye, overdimensionerede villatelte.

Vi møder Børge Ringgaard ude foran hans telt, hvor der netop er plads til ham selv, konen Irena og deres afghanske mynder.

Her sidder han og Irena på hver deres havestol og nyder solen efter Børge netop har været i ilden på en af mesterskabets tre baner.

– Det gik okay. Det kunne være gået bedre, og det kunne være gået værre, konstaterer han.

Børge startede med at dyrke Lure Coursing i 2007, da han opfyldte Irenas ønske om at eje en afghansk mynde.

– Irena har altid ønsket sig en afghaner. En dag var der så en til afhentning, fordi dens ejere var døde, og den fik vi. Men den gad altså ikke gå tur. Den ville meget hellere løbe, så vi fandt hurtigt ud af, at den skulle gå til noget sport. Vi opdagede så Lure Coursing, og jeg blev bidt af det med det samme. Jeg syntes, det var kanonflot at se hunde jage som løver på savannen, siger han.

Om det er kærligheden til manden eller til sporten er svært at afgøre, men hvert år tager Irena troligt med Børge til EM, selvom de skal overnatte i telt, hvilket ikke er hendes kop te, men hun gør det for at være med.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

– Det er faktisk rigtig hyggeligt at være med til EM. Vi kender jo de andre danskere, og det er ligesom at være på camping med en masse gode venner. Jeg nyder det meget, selvom jeg stadig ikke er fan af at skulle overnatte i telt, lyder det fra Irena Duch.

 

Sporten
Ved første øjekast ser Lure Coursing enkelt ud. To hunde slippes afsted efter en hare af plastic. Banen er omtrent 1000 meter lang og med masser af sving.

Men nu er det bare sådan, at vinderen ikke nødvendigvis er den hund, der kommer først i mål.

– Ude på banen står der fem dommere, som bedømmer hunden efter fem punkter. Det er hurtighed, udholdenhed, agility, følge og motivation, fortæller Børge Ringgaard.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er forskel på, hvordan de forskellige mynder skal følge haren.

– En afghaner ligger ved siden af haren, da den vil angribe fra siden i naturen. Derimod vil en whippet eller en greyhound ligge lige bag haren, da de altid angriber bagfra. Det er noget af det, dommerne skal være opmærksomme på, når de vurderer hundens evne til at følge haren, lyder det fra Børge Ringgaard.

Motivation kaldes også killerinstinkt og handler ganske enkelt om, hvor opsatte hundene er på at fange haren. Her vil nogle dommere give hunden pluspoint for at angribe haren, når løbet er slut, mens andre ikke mener, det har nogen betydning.

– Personligt synes jeg, at løbet er slut, når hunden går efter haren til sidst. I Sverige er man mere forsigtig. Her slutter løbet, når haren ligger stille. I de internationale regler står der, at man gerne vil se, at hunden går efter haren til sidst, forklarer Børge Ringgaard.

Vinderen er den hund, der får flest point. I første løb er hundene parret ved tilfældig lodtrækning, mens hundene i andet gennemløb møder hinanden efter evner. Det vil sige, at dem, der har klaret sig godt i første løb, konkurrerer mod hunde, der har klaret sig lige så godt. Det giver lige og spændende løb.

 

En tidskrævende hobby
Børge Ringgaard og Irena Duch tager ofte til udlandet for at løbe konkurrencer. Derfor fylder Lure Coursing også rigtig meget for det to.

– Jeg må jo nok erkende, at jeg bruger cirka 2 timer hver dag på at træne. Det gør jeg enten ved at gå eller cykle en tur med hunden, fortæller han.

Dertil kommer de mange ture til udlandet, så man skal virkelig ville det for at være en del af den nationale elite.

På trods af den megen tid og energi, der lægges i sporten, kan Børge Ringgaard allerede lørdag formiddag forudsige, at der ikke kommer nogle danske topresultater.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

– De andre lande er generelt et stykke foran os, så det er meget sjældent, danskerne kommer på podiet. Med afghanerne har vi det problem, at tyskere og andre har nogle hunde, som mere ligner salukier, idet de ikke har så meget pels. Dem kan vi slet ikke hamle op med. Derudover så er hundene først og fremmest familiehunde i Danmark, hvor de i mange andre lande er toptrænede sportshunde, fortæller han.

Det viser sig senere, at han får helt ret i sin forudsigelse.

 

Hundene i første række
Lure Coursing har i nogle kredse et ry for at være en sport, hvor hundene nemt kommer til skade, og det kan Børge Ringgaard ikke forstå.

– Det er jo en sport, hvor de løber, så selvfølgelig kan der ske skader, men børn kan jo også komme til skade på legepladser. Det betyder jo ikke, man afskaffer legepladser, siger han.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Faktisk bliver der gjort rigtig meget for hundenes sikkerhed. Deres chip bliver kontrolleret flere gange, så man er sikker på, at det er den rigtige hund, der stiller til start. Derudover bliver de yngste og de ældste hunde tjekket af en dyrlæge mellem første og andet løb. På den måde sikrer man, at hundene kan klare løbene.

– Folk går rigtig meget op i hundenes sundhed, og man kan altid trække sin hund fra et løb, hvis den ikke er på toppen. Der er jo ikke nogen ejere, der vil risikere, at deres hund kommer galt afsted, så alle har interesse i, at der bliver taget hensyn til hundene, lyder det fra Børge Ringgaard.

Det er ikke kun sygdomme, der kan få en hund til at måtte opgive et løb. Særligt tæver har flere udfordringer at tage højde for. Det kender Børge Ringgaard og Irena Duch alt til.

– Vi skulle til Slovakiet et år. Alt var bestilt og betalt. Få dage før de skulle afsted, kom hunden i løbetid, og så må den ikke stille op. Det vil simpelthen distrahere hanhundene alt for meget, hvis der ligger bare nogle enkelte dråber fra en tæve i løbetid, fortæller de.

Derfor måtte parret blive hjemme det år. Heldigvis er det blevet til mage oplevelser både før og efter Slovakiet, og skulle man dømme efter deres glæde for at fortælle om sporten, så har de mange konkurrencer at se frem til endnu.

Læs også

Stivkrampe hos hunde

08-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

Bakterien Clostridium tetani danner en nervegift, og kan give den livsfarlige krampetilstand, der kaldes stivkrampe eller tetanus

IBD – Inflammatory bowel disease

05-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

IBD er en forkortelse for det engelske navn Inflammatory bowel disease, og dækker over en lang række sygdomme, hvor hundens tarmslimhinde forstyrres

Billig hvalp endte med at koste 95.000 kroner

07-07-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

England er mere end Wembley og EM i fodbold. Også i England oplever man problemer med mennesker, der køber hunde af dårlige opdrættere. Det kan Jane Broomfield skrive under på

Dansk veteran sejrede på Europaudstillingen

06-09-2011 12:34, af Tine Luther
Øverst på vetaran–podiet ved Euro Dog Show stod en dansk opdrættet og ejet afghansk mynde.

VIGTIG INFO: Lure Coursing er aflyst

04-09-2022 07:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Myndeklubben har oplyst, at deres planlagte lure coursing  søndag er blevet aflyst, da det ganske enkelt ville være for farligt for hundene at gennemføre 

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Når lure coursing giver tårer i øjnene

13-02-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En afghansk mynde kræver meget pelspleje, og derfor er de ret svære at komme af med, men når de løber lure coursing glemmer man alle tanker om pelspleje og vask

Skal din hund have en på opleveren i aften?

26-07-2011 13:46, af Tine Luther
I Bjerringbro afholder Myndeklubben lure coursing – og alle racer kan være med i et prøveløb. Det er bare at møde op i aften, tirsdag, lidt før kl. 18.00 på Midtjysk Greyhound Stadion, Busbjergvej, 8850 Bjerringbro

Tag hunden med til Store Hestedag

29-08-2018 14:23, af Camilla Tiefensee Schrøder

Det er ikke kun hundredvis af heste, der indtager Dyrskuepladsen i Roskilde til Store Hestedag i weekenden. Hestedagen er i høj grad også en hundens dag med over 700 tilmeldte racehunde og et væld af aktiviteter for hundeejere og deres firbenede venner

Årets første BIS er afghansk mynde

12-02-2023 17:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets første udstilling er nu slut, og som sædvanlig sluttede det hele med et brag af en BIS-finale

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?