Lungepulsåren, også kaldet pulmonalarterien, fører blodet fra hundens højre hjertekammer ud til lungerne. I overgangen mellem hjertekammeret og lungepulsåren, sidder der en lille klap, der sørger for at ensrette blodet, så det kun kan løbe i én retning. Nogle hunde har en forsnævring af lungepulsåren ved, under eller over klappen.
Pulmonalstenose er oftest en medfødt sygdom, og udvikles i hvalpen inden fødslen. Forsnævringen giver modstand i blodkaret, og derfor skal hjertet arbejde hårdere for at få blodet pumpet ud til lungerne. Dette ekstra arbejde kan være belastende for hjertet – for nogle hunde kan belastningen blive for meget for hjertet, der med tiden begynder at fungere dårligere.
Hvad er symptomerne på pulmonalstenose?
Når hjertet pumper blodet forbi forsnævringen, øges hastigheden blodet bevæger sig med, og det kan dyrlægen høre i sit stetoskop i form af en mislyd.
Der findes flere grader af forsnævring, og hunde med mild eller moderat stenose kan være helt upåvirkede. I mere alvorlige tilfælde, kan der ses symptomer som:
Selvom forsnævringen er tilstede fra fødslen, ses symptomerne ofte først senere i livet. Nogle hunde kan også dø pludseligt som følge af pulmonalstenose.
Fremtiden for en hund med pulmonalstenose
Nogle hunde med pulmonalstenose kan leve et langt og godt liv uden at opleve problemer. Hos hunde med en mere alvorlig stenose vil det ofte være nødvendigt at behandle hunden med hjertemedicin, og i nogle tilfælde kan en operation (ballonoperation) komme på tale. Hunde, der udvikler alvorlige symptomer på sygdommen, vil ofte have en forkortet levetid.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Aortastenose er en medfødt defekt i hjertet, der i sidste ende kan være dødelig for hunden. Vi ser lidt nærmere på sygdommen
Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.
Dus med Dyrene-legenden, Poul Thomsen, overdrager protektor-titlen hos Dansk Dyreværn Århus til kendisfrisøren Dennis Knudsen, hvis hjerte banker varmt for dyr. Foreningen har netop holdt 70-års jubilæum og udvider snart med en hundepark på 20.000 kvadratmeter. Dennis Knudsen foretrækker dog stadig at style tobenede kunder
En lokomotivfører viste i den grad hjerte, da han stoppede sit tog for ar redde en lille hund
De fleste gør det af et godt hjerte, men ifølge dyrlæge Henriette Medom Marqvorsen bør man ikke købe hunde i 3. lande for at redde dem fra en ond skæbne
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
En kinesisk hundeejer besluttede sig for at filme, hvad hendes hund lavede, når hun var på arbejde. Videoen knuste hendes hjerte
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste