Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Odense Universitetshospital og Sveriges Landbrugs Universitet undersøgt om tidlige tegn på hjerteklapsygdom øger risikoen for at udvikle hjerteklapsygdommen myxømatøs mitralklapsygdom senere i livet hos racen Cavalier King Charles Spaniel. Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på dets hjemmeside.
- Moderate til svære utætheder i den store hjerteklap i venstre hjertekammer hos unge hunde øger risikoen for at dø af hjertesygdom. Denne risiko gør sig også gældende, hvor utætheden kun ses i enkelte af hjertes slag, et fænomen, hvis betydning indtil nu har været ukendt. Hunde med små utætheder i hjerteklappen havde derimod ikke en højere dødelighed end de hunde helt uden utætheder. Det er første gang, at disse fund er påvist i så unge hunde, siger Maria Reimann, ph.d.-studerende på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.
Der er brugt data fra i alt 1125 privatejede hunde, som er undersøgt på et tidspunkt mellem 1996 og 2012. Alle hunde blev undersøgt inden de blev tre år gamle. Mange af hundene har været undersøgt i forbindelse med en obligatorisk hjerteundersøgelse. Samtlige hunde er igennem årene undersøgt på helt samme måde af kun to dyrlæger. Derudover er alle hjerteultralydsoptagelserne efterfølgende også bedømt af kun en dyrlæge, ph.d.-studerende Maria Reimann. Det giver mindre variation i de indsamlede data, at undersøgelserne er gennemført af så få dyrlæger.
Efter hjerteundersøgelsen af de unge hunde har man ringet til hundeejerne for at finde ud af, om deres hund sidenhen er død, og hvad årsagen til døden i givet fald var. Det er ud fra disse data, at man har fundet frem til den øgede risiko for generel dødelighed og for død på grund af hjertelidelser.
Vigtig viden
Den nye viden kan hjælpe dyrlæger med at identificere hunde med øget risiko for hjertedød, hvilket kan bruges i avlsarbejdet.
Endvidere kan det give dyrlæger bedre mulighed for at rådgive ejere af hunde med risiko for udvikling af hjertesvigt, om hvilke kliniske tegn de skal være opmærksomme på, samt mulighed for tættere monitorering af sygdomsprogression. På denne måde vil det give bedre mulighed for at igangsætte livsforlængende medicinsk behandling på det rette tidspunkt.
Cirka halvdelen af Cavalier King Charles Spaniels har en utæthed af mitralklappen, som kan høres med et stetoskop som en hjertemislyd, når de er 6-7 år gamle. Heldigvis har det igangværende hjerteavlsprogram for Cavalier King Charles Spaniel i Danmark vist sig at have en positiv effekt ved at kunne reducere forekomsten af hjertemislyd. Myxømatøs mitralsygdom er den hyppigste hjertesygdom hos hunde, og resultaterne menes også at kunne anvendes i forhold til hjertesygdom hos andre hunderacer end Cavalier King Charles Spaniels.
Studiet viste også, at en dårligere sammentrækningsevne af hjertemuskulaturen hos disse unge hunde øger risikoen for hjertedød, selvom hjertets sammentrækningsevne stadig kunne anses for at være normal.
- Vi er overraskede over, at hjertets sammentrækningsevne allerede i en så ung alder kan bruges til at forudsige risikoen for død af hjertesygdom. Vi troede faktisk, det var sekundært til hjerteklapsygdommen i senere sygdomsstadier. Men fundet støtter teorien om, at myxømatøs mitralklapsygdom ikke kun er en sygdom i hjerteklappen, men også involverer hjertemusklaturen, siger Lisbeth Høier Olsen, professor mso, dr.med.vet. på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Mange københavnere glæder sig til gadefesten Distortion, der løber af stablen fra 29. maj til 2. juni i forskellige dele af København. Men for nogle er festen ikke et af sommerens højdepunkter. Hvor der førhen har været fokus på butiksejere, småbørnsfamilier og beboere, som føler sig fanget i virvaret, er der en overset gruppe, som også kan have det svært under Distortion - nemlig hundeejerne og deres firbenede venner
Bor du i København, så kan du i dag og i aften tage din hund med på ølbar, når 1420 inviterer til Bring Your Dog
Én enkelt dag om året er det tilladt at tage sin pelsede ven med i Tivoli. Det er på Hundens Dag, som i år finder sted søndag den 18. august, hvor Tivoli åbner portene og byder alle flinke hunde i snor velkommen i forlystelseshaven. Gæster kan blandt andet opleve raceparade, show på Plænen, agility-opvisning og så er der mulighed for, at nuværende eller kommende hundeejere kan få gode råd i Dansk Kennel Klubs informationstelt. Årets tema er ”Hunde OL – i disciplinerne form og funktion” og hunde har (selvfølgelig) gratis entré i følgeskab med en betalende gæst.
I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave
Hunden Molly blev i fredags kåret som vinder af kampagnen Danmarks Dyrehelt 2017. Molly er en såkaldt “læsehund”, der hjælper børn med læsevanskeligheder til at blive bedre til at læse ved sin blotte tilstedeværelse. Molly og ejeren Lis Welin er fra Odense, men i dagens anledning havde de taget turen til København for at besøge Agria Dyreforsikring og Go’Morgen Danmark
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.