Pas på Fido i december - julemad er ikke hundeæde

11-12-2017 09:46, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad. Og lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul.

Sådan lyder teksten i Peter Fabers julevise fra 1848. I dag er mange danskere stadig af den opfattelse, at familiens firbenede ven skal have ekstra godbidder i hundeskålen eller ved middagsbordet i december måned. Men det er ikke en god idé at fodre hunden med den julemad, vi mennesker selv nyder i december måned. Det forklarer Sonja Karaoglan, som er direktør for Agria Dyreforsikring:

“Flæskesteg, skinke og julekringle er herligt for os mennesker, men det er altså ikke hundemad. Det kan faktisk være decideret farligt for din hund. Fed mad og for meget salt kan fx give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, og chokolade er også giftigt for din hund” siger Sonja Karaoglan.

Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning. Det skyldes dels, at mange hundeejere ikke er klar over, at julemaden er farlig og dels, at der i juletiden kommer flere velmenende gæster på besøg, venner og familie, som ikke nødvendigvis kender reglerne for fodring i huset.

Nødder og chokolade er blandt de værste faldgruber på julebuffeten. Begge ting er giftige for hunden, og nødder kan desuden sætte sig fast i tarmen. Hvis du oplever tegn på, at din hund har spist noget forkert, det kan være opkast eller diarré, så kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, siger Sonja Karaoglan.

Hvis du gerne vil forkæle din hund med jule-godbidder i december måned, så kan du overveje at bage dem selv. Der findes nemlig masser af opskrifter på snacks til hunden, som er både lækre og sunde. Agria Dyreforsikring disker op med et bud på julegodter nedenfor. Lav en stor portion, og du har nok til hele december:

Lækker opskrift på hjemmelavede julegodter til hunden:

Kyllingekiks  

Lækre kyllingekiks er en sprød godbid som er let at lave.

Du skal bruge:

1 kyllingefilet
120 g majsmel
120 g hvedemel
1 ts tørret persille
1 æg
1 dl vand
1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie

Du kan også bruge kødfars eller laks i opskriften

Sådan gør du:

Kog kyllingefileten i rent vand til den er gennemkogt. Hak den i små bidder, det bedste resultat får du hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.

Bland mel og persille sammen i en skål.

Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i og ælt det hele sammen til en dej. Den er lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i hvis den bliver for tør eller våd.

Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse du vil have med kageforme. Kageforme som ligner kødben kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet. 

Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse i 1 cm tykkelse, og skær bidder ud på 1-2 cm. 

Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden. 

Steg kiksen på 150 grader varmluft i ca. 20 minutter. Hold øje så den ikke bliver brændt, den er færdig når den har fået en gylden farve og har en sprød lyd når du banker på dem. 

Lad den køle af inden du deler ud af godbidderne. 

De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder. God fornøjelse! 

Info

Agria Dyreforsikring.
Agria er Nordens største dyreforsikringsselskab.
Agria Dyreforsikring, er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år og har et tæt samarbejde med dyreejerorganisationer og dyrlæger i hele Danmark. De fleste medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle og skabe fokus på dyrehold, dyresport og dyresundhed. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringsløsninger til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Glædelig jul

24-12-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kære læsere....

Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Børnehavebørn skabte hundejul hos DKK

27-11-2018 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var festligt, da børnene fra Egebo Børnehave kom forbi DKK for at pynte op til jul med hjemmelavet julepynt af den fineste slags

Julekalender: Montys jul - Afsnit 21

21-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bliver Monty fundet i dag

Tre regionale dyrehelte dyster om national titel

02-11-2017 16:44, af Agria Dyreforsikring

I ugevis har danskerne indstillet kæledyr til konkurrencen hvor Agria Dyreforsikring kårer hele Danmarks Dyrehelt 2017. Tre regionale vindere er blevet udvalgt til at gå i finalen om den endelige titel, men det har ikke været let arbejde for dommerpanelet at vælge blandt de 1064 kæledyr der er blevet indstillet

Dagens Læserfoto: Glædelig jul

24-12-2020 07:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så blev det juleaften, og det har denne boxer helt sikkert glædet sig til. Det dejlige julebillede er taget af Heidi Glisborg

Gilpa

12 gravhunde overdraget til Dyrenes Beskyttelse

13-12-2017 13:06, af Pressemeddelelse/ Dyrenes Beskyttelse

Opgaven var vokset ejeren over hovedet. 12 gravhunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelse, hvoraf to hvalpe var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde