Overvægt hos hunde er et almindeligt problem og skyldes oftest problemer i hundens livsstil. Spiser hunden flere kalorier end den forbruger, vil den tage på i vægt. Hos enkelte hunde kan overvægt dog være et resultat af en sygdom, som bør opdages og behandles.
Hvilke sygdomme kan give overvægtsproblemer?
To af de sygdomme, der oftest har overvægt som symptom, er sygdommene Cushings syndrom og hypothyroidisme. Begge sygdomme skyldes forstyrrelser i hundens hormonbalance, og går de uopdaget hen, kan det påvirke hundens livskvalitet og forkorte dens levetid.
1. Cushings syndrom
Sygdommen Cushings syndrom, kommer som følge af et for højt niveau af binyrebarkhormon i kroppen. Det høje hormonniveau medfører en øget appetit og drikkelyst. Dermed begynder hunden at tage på og samtidig tisse mere end den plejer. Derudover bliver muskulaturen svagere, herunder også bugmuskulaturen, og det betyder at hunden kan blive tyk om maven og få hængebug. Har hunden Cushings syndrom, vil den blandt andet også kunne blive træt, og pelsen kan blive tynd og tør.
2. Hypothyroidisme
Sygdommen hypothyroidisme skyldes en mangel på stofskiftehormon, og det medfører at hundens stofskifte falder. Det kan betyde at hunden begynder at tage på, også selv om at den måske spiser mindre end den plejer. Derudover kan begynde at få en tynd pels og nogle gange også tabe pelsen, samtidig med at huden kan blive fortykket. Hos nogle hunde ses der også bevægelsesforstyrrelser og tævens løbetider kan påvirkes.
Mistænker du, at din hund har en af ovenstående sygdomme, har din hund svært ved at tabe sig, eller tager den på trods af nedsat appetit, bør du kontakte din dyrlæge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde
Vejer din hund for meget – og hvor meget skal den egentlig veje? Skalaen ”Body Condition Score” kan give dig svaret
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Sygdommen Cushings skyldes at hunden danner for meget af hormonet kortisol. Vi ser nærmere på hvorfor sygdommen opstår, og hvordan den viser sig!
Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed
Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver
Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.