Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Copyright Ridehesten.com
Agria og SKK Forskningsfond har finansieret en undersøgelse, der giver værdifuld indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader og deres risikofaktorer. Her ses en hund forcere en forhindring i hundesportsgrenen agility. Foto: Agria Dyreforsikring

Sammen med sit forskerhold har Ann Essner, forsker og specialfysioterapeut i veterinærmedicin, undersøgt forskellige skader hos svenske sportshunde. Undersøgelsen, som er finansieret af Agria og SKK Forskningsfonden, har til formål at forbedre sundheden og sikkerheden for hunde.

Ifølge undersøgelsen har over 59 procent af de aktive svenske hunde på et tidspunkt lidt af en eller flere skader. Af disse skader blev 38 procent diagnosticeret af dyrlæger, dvs. at det tyder på, at flere af skaderne blev håndteret af hundeejerne selv enten alene eller med hjælp fra andre veterinærfaglige specialister.
Dette er uden tvivl noget, danske sportshunde også er udsat for og er vigtig viden for både hundeejerne, men også dyrlæger, fysioterapeuter og andre, der er i kontakt med hunde, der dyrker sport i større eller mindre grad. 

– Skader på muskler, led og hud er de mest almindelige skader. Poterne, herunder trædepuderne, kløer og tæer, er de mest almindelige skadesområder, siger Ann Essner.

Ud over tåskader blev der noteret et højere antal skader lokaliseret til ryg, knæled, skulderled, hoved og uspecificerede muskelskader.

Copyright Ridehesten.com
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Foto: Agria Dyreforsikring

Risikofaktorer identificeret
Undersøgelsen inkluderede også deltagernes syn på, hvordan konkurrenceregler og udstyr kan forbedres for at reducere risikoen for skader hos hundene. Der var et klart ønske om, at konkurrenceelementerne og bedømmelseskriterierne skulle tilpasses hundens kropsvægt, størrelse og kapacitet.

Den evidensbaserede undersøgelse giver værdifuld indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader og deres risikofaktorer. Den understreger også vigtigheden af at tilpasse konkurrenceforhold og træningsrutiner for at skabe et sikkert og sundt miljø for konkurrerende hunde.

Forskerholdet identificerede flere faktorer, der giver indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader:

  • Alder og race er risikofaktorer
    Alder er en væsentlig risikofaktor hos sportshunde, da der er en sammenhæng mellem hundenes alder og skader. Sandsynligheden for, at hunden havde haft en skade, var højere blandt ældre hunde. Derudover viste undersøgelsen, at racer som malinois og border collie er særligt sårbare. Årsagen kan være, at disse racer er overrepræsenterede i højintensive hundesportsgrene, hvor hunden har et højt fysisk engagement.
     
  • Aktivitetsniveau og træning
    Cirka 70 procent af hundene fik mindst en times daglig motion med lav intensitet. Størstedelen gennemgik også mindst en times højintensiv træning om ugen ud over sportstræning. Den samlede fysiske aktivitet var i gennemsnit 16,5 timer om ugen. Ud over træning i konkurrencedisciplinerne arrangeret af den svenske brugshundeklub deltog sportshundene også i andre aktiviteter såsom træk- og næsearbejde.
     
  • Skader i forbindelse med træning og leg
    Skader opstod ikke kun under træning (25 %) og konkurrence (7 %), men også i andre miljøer, f.eks. i skoven.
     
  • Tilpasning af regler og udstyr
    Et konkret eksempel på tilpasningsmuligheder, foreslået af undersøgelsens deltagere, er at tilpasse vægten på apportbukke efter hundens kropsvægt. Lignende tilpasninger er tidligere implementeret i den svenske brugshundeklub.

Undersøgelsen, der omfattede omkring 1.600 hunde af forskellige racer, blev gennemført som en digital undersøgelse i 2024.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Hund fundet i bjergene ved afdød ejer

12-12-2023 13:50, af Anne Cecilie Sohl

En bjergvandrer og hans hund blev den 19. august i år meldt savnet. Først i slutningen af oktober fandt man dem igen i bjergene i Colorado, hvor hunden sad trofast ved sin ejers side. 

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Agria fortsætter som hovedsponsor for Dansk Kennel Klub frem til og med 2020

10-02-2015 08:10, af Tine Luther
Sammen er vi stærkere! Agria Dyreforsikring og Dansk Kennel Klub har allerede nu forlænget vores strategiske samarbejdsaftale, så den løber til udgangen af 2020.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Nyt studie fastlægger hundes søvnmønster

12-01-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra North Carolina State University I USA kan i fremtiden blive brugt som normen for hundes søvnmønster. Herved håber man, at man hurtigere kan se, når en hund har et unormalt søvnmønster og måske kan have fysiske eller mentale problemer

Hunde kan hjælpe personer med udviklingshandicap

01-09-2018 08:35, af Astrid Gerd Holtet

Folk med udviklingshandicap kan have svært ved at skabe sociale relationer, men ny forskning viser at hunde kan hjælpe dem med at komme i kontakt med andre mennesker

Stamcelleterapi giver lammede hunde førligheden tilbage

20-11-2012 14:11, af Tine Luther
Det er lykkedes britiske forskere at få lammede hunde til at gå igen. Forskningen giver også håb om, at man kan hjælpe mennesker med alvorlige skader på rygsøjlen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse