Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kalenderen viser snart april, og om lidt vil lunere vejr forhåbentlig rulle ind over landet – og når temperaturen stiger til blot et par grader over frysepunktet, så vil skovflåten på ny blive aktiv og begynde at bide sig fast på både hunde og mennesker.

Skovflåten er et lille dyr, der er i familie med edderkopper, og den trives på skyggefulde og fugtige steder – især steder med tæt bevoksning. Den lever i 2-3 år og i løbet af dens liv, gennemlever den tre forskellige stadier. Først lever den som en larve. Larven bliver til en nymfe og nymfen bliver derefter til en voksen flåt. I hvert stadium skal den suge blod for at videreudvikle sig. Blodet får den ved at bide sig fast på et værtsdyr, eksempelvis en mus, en hund eller et menneske.

Når flåten skal bide sig fast, kraver den op på et græsstrå eller anden vegetation, så den er løftet fra jorden. Her venter den til en passende vært kommer forbi, og når det sker, kaster den sig fremad og griber fast i pelsen med forbenene. Når den er kommer over på værtsdyret finder den et passende sted og bider sig fast. Den almindelige skovflåt i Danmark har ingen øjne, men registrerer at en vært er på vej ved at mærke bevægelse i vegetationen og underlaget, og ved at registrere dyrets udåndingsluft eller dets duft.

Skovflåten kan sidde på værtsdyret i op til en uge inden den slipper. Når den har sluppet, er den klar til at udvikle sig til det næste stadie. Når den når til voksenstadiet kan hunflåten befrugtes og lægge op til flere tusind æg. Inden for et par uger vil æggene klække, og en ny generation af larver er klar til at begive sig ud i verden.

Skovflåten er aktiv helt frem til omkring oktober, men den har sin højsæson fra juni til august, og den kan overfører flere forskellige sygdomme til hunden, herunder eksempelvis Borrelia.

Når flåten sidder på hunden og suger blod kan den blive op til halvanden centimeter stor. Men især larverne og nymferne kan være så små, at de kan være svære at se i pelsen. Det kan derfor være en god idé jævnligt at tjekke hunden for flåterne, der især har tendens til at sætte sig steder med tyndt hud som eksempelvis hundens lyske. Der findes også en række produkter, der beskytter hunden mod flåtbid. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Engflåten og Babesiose

08-06-2020 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Hunde kan dø af bid fra ny flåt

22-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ny flåtart er opdaget i Danmark. Den bringer dårligt nyt til især kæledyrsejere, da et bid fra flåten kan koste kæledyrets liv

Jim Lyngvilds Ask er død

31-10-2018 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den danske modeekspert Jim Lyngvild mistede i går sin elskede hund, Ask, der blev aflivet af dyrlægen efter længere tids sygdom

Mindre stress ved dyrlægebesøg

10-06-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Dyrlægebesøg kan være en stressende oplevelse for mange hunde, men heldigvis kan du gøre en del for at hjælpe din hund

Kvinde genforenet med hund fra barndommen

06-02-2018 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hundeejere har nok haft en hund som barn, de drømmer om at blive genforenet med. For amerikanske Nicole Grimes gik drømmen i opfyldelse ved en tilfældighed

Kattekillinger reddet af hund

06-02-2014 13:14, af Tine Luther
Uden indsats fra en ung jack rusell terrier med et helt ekstremt omsorgsgen havde et par moderløse kattekillinger ikke klaret sig.

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Misbrugt hund er bange for alt – bortset fra 11 måneder gammel baby

11-10-2016 14:48, af Kasper Larsson
Elizabeth Spence og hendes mand har fem kæledyr – alle sammen fra et internat. Derudover har de tre børn

Fotos af årets DKK-racevindere - sidste frist!

10-12-2015 09:39, af Tine Luther
Alle ”Årets DKK-racevindere 2015” har mulighed for at få offentliggjort et billede i en racevinderkavalkade i januar-/februarnummeret 2016. Er din hund blevet DKK-racevinder 2015 (DKK-vinder – ikke vinder af en specialklubkonkurrence), og har du ikke fået den fotograferet af HUNDENs fotografer fra Wiegaarden ved en af DKK-udstillingerne, kan du selv indsende et foto. DEADLINE: DEN 10. DECEMBER 2015.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse