Engflåten og Babesiose

08-06-2020 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For lidt over to år siden skrev vi om engflåten og om, hvordan den var på vej mod Danmark. Dengang var der fundet en engflåt på en død sjakal, der havde taget turen over grænsen.

Siden dengang har man observeret flere engflåter i Danmark. Flere af dem er blevet båret ind i landet med en sjakal.

Stigningen i antallet af engflåter bekymrer biolog epidemilog Rene Bødker, da disse flåter kan give hunde livstruende sygdom.

– Den kan gøre hunde rigtig syge med en sygdom, der minder om Malaria hos mennesker. Hvis den etablerer sig i Danmark, kan det koste rigtig mange hundeliv, fortæller forskeren til dr.dk.

Engflåten er på størrelse med skovflåten, men har et gråt marmoreret mønster på ryggen. 

Sygdommen, som Engflåten tager med sig, hedder Babesiose og minder på flere punkter om malaria. Ligesom malaria, trænger den lille Babasiaparasit ind i blodbanen, og derfra trænger den ind i hundens røde blodlegemer. I blodlegemet formerer parasitten sig, og det får cellen til at sprænges og gå i stykker. I takt med at parasitten opformerer sig i hunden, ødelægges flere og flere af hundens blodlegemer, og hunden udvikler blodmangel. Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan hunden også få problemer med blandt andet leveren og nyrerne.

Symptomerne på Babesiose begynder at blive tydelige en til fire uger efter at hunden er blevet smittet. Graden af symptomer kan variere fra hund til hund, nogle hunde udvikler milde symptomer, der dog kan forværres med tiden, mens andre hurtigt bliver alvorligt syge.

 

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • At hunden bliver træt og virker svag
  • At hunden får feber
  • At hunden får blege eller hvidlige slimhinder
  • At hundens urin bliver mørk
  • At hunden begynder at kaste op og miste appetitten

Nogle hunde kommer sig hurtigt af sygdommen, mens andre kan udvikle livstruende  komplikationer. Jo hurtigere behandlingen startes, jo bedre er prognosen.

 

 

Læs også

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader