Det milde vintervejr betyder, at Danmark allerede nu kan regne med, at flåterne kommer til landet. Hunde, som luftes i skov og på markerne, vil helt sikkert støde på den lille blodsuger og tage den med hjem som blind passagér, hvis ikke kæledyret behandles forebyggende med et flåtmiddel. Flåternes værtsdyr, rådyrene, er blevet flere og bringer parasitterne tættere på byerne. Det skriver Boehringer Ingelheim i en pressemeddelelse.
– Flåterne er allerede nu kommet til Danmark. Den trives i grønne områder med skov og højt græs, men også i villahaver, hvor den flyver ind med vilde fugle. Flåter kan ikke alene overføre sygdomme, men biddet kan i sig selv fremkalde infektion i huden og hos nogle hunde såkaldte ”hotspots”, som er er en smertefuld, væskende, hurtigt udviklende hudbetændelse. Det er derfor en rigtig god idé at behandle hundene forebyggende med et flåtmiddel, der i øvrigt også beskytter mod lopper”, siger dyrlæge og teknisk chef Helle Matzen fra Boehringer Ingelheim, der udvikler flåtmidler.
En flåt er ikke farlig i sig selv, men den kan bære rundt på sygdomme som overføres, når den suger blod, og som kan være ubehagelige eller endda farlige for både dyr og mennesker. Den mest kendte sygdomsfremkaldende bakterie, flåten kan overføre, er Borrelia-bakterien, som findes i flåtens tarm. Når flåten suger blod, vandrer bakterien op og bliver spyttet ind i mennesket eller dyret, flåten suger blod fra. Hos mennesker kan borreliose forårsage træthed, stivhed, ansigtslammelser og generelle smerter. Hos hunde kan den give feber, hævede led, haltheder og på længere sigt nyreproblemer. Flåten kan også overføre andre sygdomme til kæledyrene som Anaplasma, flåtbåren hjernebetændelse (TBE) samt ”hundemalaria”(Babesiose).
På hjemmesiden www.fleatickrisk.com kan man hurtigt få et overblik over, hvor den geografiske risiko for flåter er størst. Her kan man se, at Danmark har områder med høj eller meget høj risiko for flåter
Ny forskning viser, at flåterne flytter med det stadig varmere klima. 73,5% af alle danskere bor i dag indenfor fem kilometer fra et flåtområde. Du kan i dag finde flåter 115 km fra polarcirklen.
Dryp flåtmiddel i nakken på kæledyret
En skånsom og effektiv måde at holde de ubudne gæster ude af pelsen på kæledyrene er for eksempel ved at bruge et flåt- og loppemiddel, som fås i håndkøb. Man overfører midlet med en pipette i nakken på kæledyret. Så bliver hunden og katten beskyttet i op til fire uger, hvorefter du skal gentage behandlingen.
De mennesker, som smittes med Borrelia, kan få skader på nervesystemet, hvis sygdommen ikke bliver behandlet. Flåten kan også i meget sjældne tilfælde overføre TBE, centraleuropæisk hjernebetændelse, til mennesker. TBE findes blandt andet i Skandinavien.
Hvis du opdager en flåt på dit kæledyr eller dig selv, er det vigtigt at fjerne den så hurtigt som muligt. Så er risikoen for at blive smittet med sygdomme mindre end hvis flåten sidder lang tid og suger blod.
Hvis du selv bliver smittet med Borrelia, viser sygdommen sig ofte som en rød ring på med en hvid plet i midten. Dette ses ikke hos hunde og katte. Søg læge eller dyrlæge hvis du mistænker, at du selv eller dit kæledyr er blevet smittet med Borrelia. Infektionen behandles med antibiotika.
Flåtsæsonen starter, når vinteren slutter og solen begynder at skinne. Den slutter igen når temperaturen nærmer sig frysepunktet.
Sådan undgår du, at hunden eller katten får flåter
Giv din hund eller kat et flåt- og loppemiddel. En mulighed er et håndkøbsmiddel, du drypper i nakken på dit kæledyr, så dyret ikke kan slikke det af. Midlet bliver på huden og i pelsen, hvor parasitterne dør. De skal altså ikke bide for at dø. Virkningen holder i op til fire uger, hvorefter den skal gentages.
Tjek altid på pakken om håndkøbsmidlet kan bruges til både hunde og katte. Nogle midler til hunde er farlige for katte.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter
Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på
Stafet for Livet er et landsdækkende arrangement afholdt af Kræftens Bekæmpelse. Men kræft rammer ikke kun de tobenede
Smitsom leverbetændelse er én af de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod, men hvad er det egentlig for en sygdom?
Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.
På et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Norsk kennel Klub fredag har man besluttet at ophæve aflysningen af arrangementer
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer
Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet