Men Holly blev ved med at hoste, så vi tog igen til dyrlægen. Denne gang blev hun scannet, og nu lød diagnosen på hjerteklapfejl. Det var til gengæld en langt mere alvorlig besked at få, for efter at have googlet sygdommen, fandt jeg ud af, at en hund med endocardiose, som det så fint hedder, kun lever ni måneder i gennemsnit med sygdommen. Det var unægtelig en meget trist besked at få, og jeg begyndte så småt at indstille mig på, at Holly levede på lånt tid. I de næste mange måneder fik Holly flere slags medicin: Én slags medicin for at øge hjertes evne til at trække sig sammen, og en anden slags medicin til at drive overflødig væske ud af kroppen på hende.
Månederne gik, og jeg kunne med sorg se, hvordan det gik ned af bakke med hende. Når vi var på stranden, gik hun lige bag ved mig og løb slet ikke og legede, hvilket hun ellers var meget glad for. Hun drak meget, fordi de vanddrivende piller gjorde hende tørstig, og så var hun naturligvis meget træt.
En helt vidunderlig forårsdag med sol og næsten ingen vind – stort set 9 måneder efter hun havde fået diagnosen – gik den så ikke længere. På det tidspunkt havde jeg taget kontakt med LIFE, som havde et forskerprojekt kørende, hvor hunde med hjerteklapfejl først blev grundig undersøgt og efterfølgende nænsomt aflivet. Jeg havde meldt Holly til dette projekt, da jeg tænkte, at hun så kunne gøre noget godt for andre hunde ved at bidrage med sit liv til forskningen i denne rædselsfulde sygdom.
Lad mig sige det med det samme: Det var en aldeles frygtelig dag. At ringe en uge i forvejen og aftale, at denne dag skulle min elskede lille pige aflives, var frygtelig. Man håber jo altid, at man på én eller anden måde ikke skal igennem denne forfærdelige stund, men for langt de fleste af os er dyrlægen inde over den sidstes stund.
Vel ankommet til LIFE blev jeg modtaget af holdet bag projektet, professor Lisbeth Høier Olsen og hendes medarbejdere.
Og så gik undersøgelserne ellers i gang. Holly blev scannet, og scannet, og scannet…Lisbeth og hendes kolleger kiggede på hinanden, og så scannede de én gang til. Og så kiggede de på mig.
– Anne, Holly har under ingen omstændigheder hjerteklapfejl. Men hun har sandsynligvis orm – hjertelungeorm, sagde Lisbeth til mig.
Her stoppede alting…
– Hvad siger du? spurgte jeg – hjertelungeorm? – Ikke hjerteklapfejl?
– Nej, men hun skal have en ormekur, og så er hun sikkert frisk igen, sagde Lisbeth alvorligt til mig. – Men måske har lungevævet taget skade. Det vil tiden vise.
Kan I forestille jer de følelser, som løb igennem mig, da jeg fik beskeden: Din hund skal ikke aflives – den skal have ormekur!
I dag lever Holly i bedste velgående. Hun leger tagfat ved stranden med mine andre hunde, svømmer i Kattegat, og det eneste, man kan høre, er en let hiven efter vejret, hvis hun har løbet en lang strækning.
Holly reddede livet, men ikke alle er lige så heldige. For nylig hørte jeg således om en ganske ung cairn terrier, som ikke klarede skærene. Den blev ni måneder.
Min bøn til alle jer derude er denne: Vi kan ikke fuldstændig stoppe udbredelsen af lungeorm og også hjerteorm, men vi kan nedsætte hastigheden, hvormed disse parasitter udbredes. Og den eneste måde, hvorpå vi kan det, er ved at blive bedre til at samle hundenes efterladenskaberne op. Så please, please husk det!
Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.
Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.