Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Copyright Ridehesten.com
Foto: arkiv

Vinteren står for døren, hvilket for mange danskere er forbundet med hyggelige stunder indenfor. Men det er samtidig også en periode, hvor mange bliver ramt af sygdom, hvilket ikke kun gør sig gældende for mennesker. Også hunde er mere tilbøjelige til at blive syge i vintermånederne, og det er særligt hundesygdommen kennelhoste, som de ofte bliver smittet med.

Sådan lyder det fra Hanne Friis, chefdyrlæge hos AniCura Danmark, som hvert år oplever, at flere hunde bliver smittet med luftvejsinfektionen kennelhoste, som overføres mellem hunde, der har været i tæt kontakt med hinanden – som det ofte ses i kenneler. Dog er det ikke kun i kenneler, man bør være opmærksom på den smitsomme sygdom:

- Det er ikke kun i kenneler, at hunde bliver smittet. Det gør de for eksempel også i hundeskove, til udstillinger eller andre steder, hvor flere hundes samles. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvis din hund efterfølgende bliver ramt af tør hoste, som udvikler sig til hosteanfald, løbende øjne eller manglende appetit – disse tegn indikerer nemlig, at din hund kan være blevet smittet, pointerer Hanne Friis og fortsætter:

- Hvis din hund viser tegn på nogle af disse indikatorer, er det først og fremmest vigtigt at isolere hunden fra andre hunde for at forhindre yderligere smitte. Derudover skal din hund have ro og ikke blive fysisk overbelastet, da det kan forværre hosten. Skulle din hund udvikle feber, kan det være et tegn på en sekundær lungebetændelse, hvilket kræver, at hunden bliver tilset af en dyrlæge.

Forebyggelse af kennelhoste

Selv om kennelhoste er en trussel for alle hunderacer, kan blandt andet hvalpe og hunde med underliggende helbredsproblemer opleve mere alvorlige symptomer, da deres immunforsvar er mindre udviklet. Heldigvis kan hundeejere forbygge smitte med kennelhoste gennem vaccination:

- For dem, der ønsker at forebygge kennelhoste, tilbyder vi hos AniCura muligheden for en årlig vaccination. Det kan nemlig være utrolig generende, mens sygdommen står på, og derfor anbefaler vi, at hunde, som færdes i områder med mange hunde, benytter muligheden for vaccination. Derudover er det en god idé at undlade at din hund drikker af en fælles vandskål i eksempelvis en hundeskov, da smitten med kennelhoste spredes gennem dråber eller direkte kontakt, afslutter Hanne Friis.

Fakta
Her er symptomerne på kennelhoste hos hunde:
  • Akut opstået, kraftig og vedvarende hoste
  • Ubehag fra halsen - ofte tror dyreejeren, at hunden har fået noget i halsen
  • Hosten kan være fugtig eller tør, og forværres i forbindelse med motion
  •  Nysen og vandigt flåd fra næse og øjne
  • Nedsat appetit og let feber

Kilde: AniCura Danmark

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde