Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpen har en særlig følsom periode i sit liv, der strækker sig fra cirka tre ugers alderen til omkring fjorten ugers alderen, hvor den er særlig modtagelig overfor nye indtryk. I denne periode er det vigtigt at hvalpen får en masse gode oplevelser med andre hunde og mennesker, og at den vænner sig til de omgivelser, den skal leve i. Denne periode kaldes også for socialiseringsperioden – og dét hvalpen lærer her, danner det fundament, den skal bygge videre på resten af livet. Bliver hvalpen ikke tilstrækkelig socialiseret, eller bliver den udsat for traumatiserende oplevelser i denne periode, vil det kunne medføre adfærdsproblemer som angst eller aggression senere i livet.

For at få en idé om hvor meget den almindelige hvalp socialiseres, foretog et canadisk forskerhold fra universitet i Guelph en spørgeskemaundersøgelse af canadiske hvalpeejere. De udsendte spørgeskemaer og fik svar fra 296 hundeejere. Alle ejerne havde tyve uger gamle hvalpe, og forskerne stillede spørgsmål til hvalpenes første måneder hos ejeren.

Ud fra svarene kunne forskerne konkludere at omkring en tredjedel af hvalpene kun havde modtaget en meget begrænset grad af socialisering. Disse hunde havde, ifølge deres ejere, kun mødt ti eller færre nye mennesker, og fem eller færre nye hunde i en periode på 14 dage – et niveau som forskergruppen anser for at være utilstrækkeligt til at opnå en god socialisering.

Blandt deltagerne i undersøgelsen var det derudover kun lige under halvtreds procent af hvalpene, der havde deltaget i hvalpehold inden de fyldte tyve uger – og forskerholdet pegede på, at næsten halvdelen af hvalpene dermed gik glip af en effektiv mulighed for socialisering. I undersøgelsen kunne forskerne nemlig se, at de hvalpe der deltog på hvalpehold generelt mødte markant flere fremmede mennesker og hunde, end de hvalpe der ikke deltog. Derudover berettede ejerne til hvalpe, der deltog i hvalpehold, også om langt færre tilfælde hvor deres hvalp reagerede med angst overfor fremmede ting eller mennesker.

Forskernes resultater tyder altså på, at der fortsat er en stor gruppe af hvalpe, der ikke bliver socialiseret godt nok i denne vigtige periode af deres liv, og som derfor vil have en forøget risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet – adfærdsproblemer, der i sidste ende kan føre til aflivning.  For at få sikre at flere hvalpe får den bedst mulige start på livet, er det derfor, ifølge holdet bag undersøgelsen, vigtigt at nye og kommende hvalpeejere bliver gjort opmærksom på vigtigheden af socialiseringen.

 

Læs også

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Sørg for at både 2– og 4–benede er synlige i trafikken

25-09-2011 08:41, af Tine Luther
Flere hundrede hunde påkøres om året. Mange af ulykkerne kunne undgås, hvis hundeejerne havde større fokus på synlighed i trafikken.

Hunde dumpes i sommermånederne

01-06-2016 15:10, af Kasper Larsson
Dyrenes Beskyttelses internater oplever et øget pres i sommermånederne, hvor mange desværre vælger den lette løsning og dumper hunden op til ferien.

Dans, passion og præcision førte til sejr ved nordisk mesterskab

29-11-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.

Problematiske hollandske regler

26-05-2020 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Holland er man netop nu ved at indføre skrappe regler for fladnæsede racer. Regler som kun rammer opdræt og ikke import af hunde. I reglerne opfordres der også til kryds af racer, hvilket på ingen måde støttes af FCI

Lim, tape og vægte til at korrigere ørestilling hos hunde er en overtrædelse af Dyreværnsloven

23-01-2023 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det Veterinære Sundhedsråd har udtalt sig om brug af metoder med lim, tape og vægte til at korrigere ørestilling hos hunde. Rådet anser det som en overtrædelse af dyrevelfærdsloven

Se billederne: Lørdag i Ballerup

18-09-2021 20:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det har været en dejlig dag i Ballerup med masser af skønne hunde

Leg fremmer hukommelsen

18-09-2017 11:56, af Astrid Gerd Holtet

Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse