Hvalpens første tid
Når hvalpen fødes, er dens sanser ikke fuldt udviklede, og den er meget afhængig af, at tæven hjælper den og passer på den. I de første uger holder den sig til reden, og den bruger det meste af tiden på at spise og sove.
I løbet af den neonatale periode udvikles hvalpens sanser gradvist, og den begynder at kunne opleve verden omkring sig. Ligeledes udvikles dens bevægeapparat, så den bliver mere mobil. Dens opmærksomhed bliver gradvist rettet mere og mere udad, men den holder sig fortsat tæt ved tæven.
Lever af tævens mælk
I den neonatale periode lever hvalpen kun af mælk fra tæven. Problemer hos tæven, som fx brystbetændelse eller anden sygdom, nedsat mælkeproduktion eller for store kuld, kan medføre at hvalpen ikke får nok at spise. Ganespalte eller andre problemer hos hvalpen, kan også resultere i, at de ikke får den mængde næring den bør.
Det er vigtigt, at hvalpen får tilstrækkelig næring og tager på i vægt. Jævnlig vejning af den neonatale hvalp sikrer. at problemer med mælkeindtag, eller andre problemer, opdages hurtigt. Får hvalpen ikke den mælk den bør, kan det være nødvendigt at fodre den med en modermælkserstatning.
Uro eller meget piben i den helt unge hvalp, kan være tegn på problemer, eksempelvis at hvalpen ikke får nok at spise.
Råmælken beskytter hvalpen
Lige efter fødslen danner tæven en speciel type mælk, der kaldes for råmælk eller kolostrum. Råmælken indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter hvalpen mod farlige sygdomme indtil dens eget immunforsvar er fuldt udviklet. Får hvalpen ikke råmælken, vil den ikke være optimalt beskyttet mod udefrakommende sygdomme.
Den første tid er vigtig
Selvom at hvalpens sanser og mobilitet er begrænset, er de første tre uger vigtige for hvalpens udvikling. Problemer hos tæven, der gør at hun ikke tager sig ordentligt af hvalpen, kan påvirke hvalpens fysiske, men også psykiske udvikling.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Sidste år var der et stort problem med hunde og hugorme. Nu er tiden ved at være inde igen til at man skal passe ekstra på sin hund
Her på redaktionen er vi lidt i tvivl. En hund på et surfbræt i havets bølger, er det egentlig noget, hunde bryder sig om?
Der er mange gode grunde til at vælge en “brugt” hund, dvs. en omplaceringshund, I køber på et internat eller fra en familie, der ikke længere kan have hunden. Men vær opmærksom på, at det økonomiske aldrig bør være en af grundene. Selvom en omplaceringshund er billigere i anskaffelse end en hundehvalp fra en opdrætter, så er der mange faste og også uforudsete omkostninger ved at have hund. Tjek, om I har luft i budgettet til at have en hund i de mange år, den ofte kan leve
Den danske vinter byder på meget regn og slud - og dermed også meget mudder. Når hunden kommer hjem efter en lang gåtur, kan en vask derfor være nødvendig.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.