Livsstadier – den neonatale periode

11-06-2022 15:18, af Astrid Gerd Holtet

De første uger efter hvalpens fødsel, kaldes også den neonatale periode - vi ser nærmere på hvad der sker på dette stadie af hundens liv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpens første tid

Når hvalpen fødes, er dens sanser ikke fuldt udviklede, og den er meget afhængig af, at tæven hjælper den og passer på den. I de første uger holder den sig til reden, og den bruger det meste af tiden på at spise og sove.

I løbet af den neonatale periode udvikles hvalpens sanser gradvist, og den begynder at kunne opleve verden omkring sig. Ligeledes udvikles dens bevægeapparat, så den bliver mere mobil. Dens opmærksomhed bliver gradvist rettet mere og mere udad, men den holder sig fortsat tæt ved tæven.

Lever af tævens mælk

I den neonatale periode lever hvalpen kun af mælk fra tæven. Problemer hos tæven, som fx brystbetændelse eller anden sygdom, nedsat mælkeproduktion eller for store kuld, kan medføre at hvalpen ikke får nok at spise.  Ganespalte eller andre problemer hos hvalpen, kan også resultere i, at de ikke får den mængde næring den bør.

Det er vigtigt, at hvalpen får tilstrækkelig næring og tager på i vægt. Jævnlig vejning af den neonatale hvalp sikrer. at problemer med mælkeindtag, eller andre problemer, opdages hurtigt. Får hvalpen ikke den mælk den bør, kan det være nødvendigt at  fodre den med en modermælkserstatning.

Uro eller meget piben i den helt unge hvalp, kan være tegn på problemer, eksempelvis at hvalpen ikke får nok at spise.

Råmælken beskytter hvalpen

Lige efter fødslen danner tæven en speciel type mælk, der kaldes for råmælk eller kolostrum. Råmælken indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter hvalpen mod farlige sygdomme indtil dens eget immunforsvar er fuldt udviklet. Får hvalpen ikke råmælken, vil den ikke være optimalt beskyttet mod udefrakommende sygdomme. 

Den første tid er vigtig

Selvom at hvalpens sanser og mobilitet er begrænset, er de første tre uger vigtige for hvalpens udvikling. Problemer hos tæven, der gør at hun ikke tager sig ordentligt af hvalpen, kan påvirke hvalpens fysiske, men også psykiske udvikling.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Verdensstjerner kommer til Viborg

12-06-2019 09:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du og din hund til nosework, så er det nok en god ide at drage til Indog Elite Center i Viborg til august

Mælkekirtelkræft hos hunde

31-01-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Op mod hver femte ældre tæve udvikler kræft i mælkekirtlerne, og dermed er det en af de mest almindelige kræftformer man ser hos tæverne

Husk at få hundene ud af bilerne

11-05-2018 14:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere gange har formaninger om at hente hunde ud af varme biler gjaldet over Dyrskuepladsen i Roskilde. En hund i en varm bil, kan resultere i bortvisning fra udstillingen

 

Hospital gav døende mand sidste ønske

02-04-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Døende mand ønskede at se sin hund en sidste gang, inden han døde. Hospitalet gjorde en undtagelse og lod hunden besøge ham på dødslejet

Historien om Hund og Motions start i København

31-10-2020 09:24, af Anker Nielsen

Vi har modtaget en fin historisk gennemgang af Hund og Motion i København fra Anker Nielsen. Artiklen er delt op i to, hvor første afsnit i kursiv er et afskrift af Don Johansens beskrivelser af gåturene. Det var Don Johansen, der startede Hund og Motion tilbage i 1975. Andet afsnit handler om 

Hundeejer blev truet med oversavet jagtgevær

12-01-2011 11:09, af Anne Kristine Tollestrup
Da en hundeejer i Odense skældte sin hund ud for at have tisset inden for, blev han truet.

Afsked med Bertas Blog

12-11-2011 09:06, af Tine Luther
Siden foråret har Jan Bo Larsen blogget på hunden.dk om sin hvalp Berta. Nu er hvalpen ikke længere hvalp...

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.