Kastration – når hanhunden skal neutraliseres

24-09-2019 14:57, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange danske hanhundeejere vælger at lade deres hunde neutralisere, enten for at undgå visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer, der kan være forbundet med hanhundens seksualdrift, som eksempelvis aggression mod andre hanhunde eller tendens til at strejfe.

Hvad er en kastration? 

Når hunde neutraliseres fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos hanhunden kaldes indgrebet for en kastration, og her fjernes hanhundens testikler. Når testiklerne fjernes, fjernes også den primære kilde til produktionen af det hanlige kønshormon, testosteron.

Hvordan foregår en kastration?

Selvom en kastration er en væsentligt mindre og hurtigere operation end en sterilisation af en tæve, kræver det dog stadig at hanhunden indlægges på dyreklinikken og kommer i fuld narkose. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente ham igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når hanhunden afleveres, skal han være fastet, for at undgå at han kaster op, når han lægges i narkosen. For at faste hunden, skal man sørge for at den ikke får noget at spise efter dens aftensmad dagen forinden, så den ikke har indtaget noget i de sidste 12 timer op til operationen.

Selve operationen foregår typisk ved at dyrlægen lægger et lille snit i området lige over pungen. Herefter skubbes testiklerne en ad gangen op til hullet, hvorigennem sædstrengen og blodtilførslen afsnøres og skæres over, så testiklerne kan fjernes. Herefter lukkes hullet igen.

Er hanhunden kryptokid, hvilket betyder at den ene eller begge testikler ikke er faldet ned i pungen, som de skulle, kræver det en større operation.

Når hanhunden kommer hjem efter operationen, skal han typisk bruge nogle dage på at komme sig, og operationssåret skal have lov til at hele. For at undgå problemer med smerte, vil han få noget smertestillende medicin med hjem til de første par dage.

Læs også

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Forhudsbetændelse

26-05-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Forhudsbetændelse er et almindeligt problem hos intakte hanhunde. Tilstanden er ufarlig, men kan være til gene for hunden

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Gør en forskel i julen

13-11-2010 10:31, af Anne Kristine Tollestrup
I går startede OPERATION X-MAS der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

BLOG: En tur i skoven

23-03-2021 12:03, af Mona Lindhardt

Hvad der skulle have været en dejlig skovtur, blev spoleret af mødet med et ungt par og deres tunge hanhund

Hver anden hvalp ender hos dyrlægen

24-05-2012 10:58, af Tine Luther
Så er det hvalpetid. Mange familier køber en lille ny hvalp i løbet af foråret og sommeren. Men de kluntede små ender ofte hos dyrlægen - og det kan koste dyrt. Hver anden hvalp ender hos dyrlægen, inden den fylder to år, og allerede i løbet af det første år er det hver fjerde lille hund, der får brug for operation, sårpleje eller medicinsk behandling.

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Pelsforandringer og neutralisation

26-06-2013 12:01, af Maja Golles
Et specialeprojekt på dyrlægeuddannelsen på Københavns Universitet indeholder en spørgeskemaundersøgelse vedrørende pelsforandringer hos hunde efter neutralisation - lavet i samarbejde med Dansk Kennel Klub. Du kan deltage i undersøgelsen her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet