En stor del af danske hunde oplever, på et tidspunkt i løbet af deres liv, at skulle i narkose i forbindelse med en operation, en tandrensning eller lignende. Narkosen indebærer at hunden får et bedøvelsesmiddel, der gør at den mister bevidstheden, og dermed ikke oplever, hvad der sker omkring den. Typisk kombineres bedøvelsesmidlet også med noget smertestillende, så den smerte, hunden eventuelt påføres under narkosen, mindskes når den vågner igen.
Når en hund skal i narkose, kan det foregå lidt forskelligt, alt afhængigt af indgrebets længde og karakter. Et normalt narkoseforløb, for eksempel i forbindelse med en operation, kunne eksempelvis være:
1) Faste og forundersøgelse
Inden en narkose, vil dyrlægen altid undersøge hunden, for at klarlægge om dyret er sundt og rask, eller om der er sygdomme, der skal tages højde for. En sådan undersøgelse kan i nogle tilfælde inkludere en blodprøve.
Inden hunden lægges i narkose, skal den helst være fastet. Ved planlagte indgreb, vil man derfor typisk blive bedt om at faste hunden i 12 timer op til indgrebet.
2) Præmedicinering
Når hunden ankommer hos dyrlægen, vil den ofte få en lille smule medicin et stykke tid inden selve narkosen er planlagt. Denne medicin vil typisk indeholde noget beroligende, så hunden begynder at slappe af, men oftest også noget smertestillende.
3) Induktion
Når narkosen skal indledes, gøres det ofte ved at sprøjte et bedøvelsesmiddel ind i hundens blodkar. Det gøres lettest ved at lægge et kateter ind i det store blodkar, der løber på oversiden af hundens forben, og sprøjte medicin ind igennem kateteret.
4) Vedligeholdelse
Det bedøvelsesmiddel der gives til at indlede narkosen, varer typisk ikke særlig længe, og for at sikre at hunden forbliver bedøvet, skal bedøvelsen vedligeholdes. Dette kan gøres ved at give mere bedøvelsesmiddel ind i blodet, eller ved at give hunden et andet bedøvelsesmiddel på gasform. Skal hunden vedligeholdes med bedøvelsesgas, lægges et lille rør ned i hundens luftrør. Røret kobles til et anæstesiapparat og herfra frigives der løbende den rette mængde gas ned til hundens lunger.
5) Ilt, væske og varme
For at sikre, at hunden kommer godt igennem en narkose, især hvis den er længerevarende, vil dyrlægen typisk vælge at give hunden ekstra ilt og væske. Væsken gives via et drop direkte ind i hundens blodårer. Hunden kan også miste meget varme under en lang narkose, og derfor er det også vigtigt at hunden holdes varm, eksempelvis ved hjælp af varmepuder.
6) Overvågning
Under hele forløbet holder dyrlægen og veterinærsygeplejerskerne øje med hunden. Det gøres ved løbende at måle blandt andet hundens puls, vejrtrækning, blodtryk og temperatur. På den måde sikrer man, at hunden har det godt under hele forløbet.
7) Opvågning
Når narkosen er afsluttet, skal hunden have lov til at vågne i ro og fred. Det er dog vigtigt at der fortsat holdes øje med hunden. Blandet andet skal puls, vejrtrækning, temperatur og blodtryk fortsat overvåges. Efter en længere bedøvelse, vil dyrlægen typisk vælge at beholde hunden omkring to til tre timer, for at sikre sig at hunde er frisk nok, når den sendes hjem med sin ejer.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.
For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.
Den 10 uger gamle dværgpinscher Bailey faldt ned fra sofaen og brækkede benet. Der skulle to dyrlægebesøg og adskillige røntgenbilleder til før bruddet blev konstateret, men nu er benet opereret, og Bailey er klar igen
Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere
Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?
Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde