I september og oktober falder hestekastanjerne ned fra kastanjetræerne overalt i Danmark. De er et yndet samleobjekt for både børn og voksne, og derfor kommer vores hunde også let i kontakt med dem. Desværre er hestekastanjer giftige for hundene, fordi de indeholder aesculin, og det er vigtigt at de holdes uden fra hundehøjde, når de tages med hjem efter en tur i skoven eller parken.
Hvad sker der, hvis hunden spiser hestekastanjer?
Indtager hunde for store mængder aesculin vil de typisk udvikle symptomer inden for et par dage, og i nogle tilfælde kan symptomerne ses allerede inden for få timer.
De symptomer, der typisk ses ved et for stort indtag af aesculin er blandt andet:
I sidste ende kan hunden dø som følge af lammelse af åndedrætsmuskulaturen. ¨
Hvad skal du gøre hvis din hund har spist hestekastanjer?
Mistænker du, at din hund har spist hestekastanjer, bør du straks kontakte en dyrlæge. Op til et par timer efter indtag, kan dyrlægen give hunden et brækmiddel, der medfører at hunden kaster kastanjerne op igen. På den måde kan man forhindre at giften bliver optaget i kroppen.
Kastanje i tarmen
Det skal dog siges, at det ikke kun er giften aesculin, der gør kastanjerne farlige. En kastanje kan nemlig også sætte sig fast i tarmen på hunden, og kastanjen er faktisk stor nok til at lukke af for blodtilførslen til tarmvævet. Så tarmvævets celler vil dø i det område på grund af manglende ilt og manglende blodtilførsel.
Har en kastanje sat sig fast i tarmen, kræver det en akut operation at fjerne kastanjen hurtigst muligt.
Hvis man har set, at hunden har slugt en hel kastanje, kan dyrlægen ofte mærke sig frem til, om den har sat sig fast i tarmen.
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men det er også nu hundeejere bør være ekstra opmærksomme på giftige svampe, kastanjer og agern.
Hunden.dk har tidligere skrevet om de 113 hunde, der er kommet ind på Dyrenes Beskyttelses internater de sidste par måneder. Et af de internater, der har modtaget en stor flok hunde er Nordjyllands Internat i Hjallerup. Hunden.dk tog torsdag en tur til Hjallerup for at møde nogle af hundene og høre lidt om, hvordan internatet arbejder med dem
Mange hunde er bange for tordenvejr. Heldigvis kan man som ejer hjælpe sin hund med at blive fri for angsten. Nemmest er det dog, hvis man starter med at træne hunden allerede fra hvalpestadiet
Man bør unde sig selv den oplevelse at besøge den runde hal, hvor der dystes i VM i Dogdance. Der er stemning, søde hunde og flotte præstationer
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet