Hver anden måned er der åben konsultation for de hjemløses hunde i Ørstedsparken i København. Her står en lille gruppe frivillige dyrlæger og en enkelt dyrepasser til rådighed for Københavns hjemløse og deres hunde. Det har de gjort i 11 år til stor glæde for de hjemløse.
– Det er et fantastisk projekt, hvor jeg møder en masse enormt søde og taknemmelige mennesker, som passer rigtig godt på deres hunde. Det er en fornøjelse at være med og give de hjemløse og deres hunde en positiv oplevelse, fortæller Mette Aamand Sørensen, som er dyrlæge og har været med i Hjemløsedyrlægerne i 10 år.
Her betyder hunden alt
Høje dyrlægeregninger og et liv på gaden går ikke hånd i hånd. Derfor betaler Hjemløsedyrlægerne alle de behandlinger, som de udfører på hundene. Hvis der er behov for at tage røntgenbilleder eller at foretage en operation, så har Hjemløsedyrlægerne et samarbejde med blandt andet Blågårds Dyreklinik. Hjemløsedyrlægerne drives af midler fra fonde og legater. Derudover har de et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, hvor de hjemløse kan ringe 1812 til Dyrenes Vagtcentral, hvis der opstår mere akutte behov for dyrlægebehandling. Herefter bliver beskeden givet videre til Hjemløsedyrlægerne, som tager kontakt til den hjemløse. Organisationen er båret af frivillige ildsjæle, som hjælper de hjemløse i en barsk tilværelse, hvor hunden betyder alt.
– De hjemløse jeg møder er meget opmærksomme og hengivne hundeejere. De er meget opmærksomme på deres hunds sundhedstilstand, og derfor møder jeg mange rigtig sunde, socialiseret og velernærede hunde. Den hjemløse sørger for hunden, før de sørger for sig selv, siger Mette Aamand Sørensen. Hun bemærker også, at mange af de sundhedsmæssige ting, som Hjemløsedyrlægerne hjælper og behandler ved hundene er præcis det samme som ved en ‘almindelig’ dyrelægekonsultation. Eksempelvis tandsten, små sår og hårtab. Det er hendes erfaring, at de ikke oplever ret mange voldsomme sygdomme ved hundene, fordi de hjemløse tager den i opløbet og henvender sig til dem.
Hunden i første række
I en artikel på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside udtaler Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder i SAND, de hjemløses landsorganisation:
-Hunden er de hjemløses bedste ven, deres sikkerhed, den, der dækker det sociale behov og den, man viser hengivenhed og kærlighed. De hjemløse vil altid sætte hunden før sig selv. Der er over 6600 hjemløse i Danmark. Hjemløsedyrlægerne har forsøgt at starte op i både Odense og Aarhus, men forgæves. Det kræver mange frivillige kræfter. Hjemløsedyrlægerne i København vil gerne hjælpe og vejlede, hvis der er nogle, som ønsker at starte lignende projekter andre steder i Danmark.
I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.
Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.
Hjemløsedyrlægerne i København og Dyrenes Beskyttelse fusionerede tilbage i 2020, og i foråret 2022 kom projektet også til Odense. Tiden er nu kommet til, at de hjemløse i Aarhus også kan få dyrlægehjælp til deres kæledyr. Hjemløsedyrlægerne er blandt andet med til at sikre bedre trivsel blandt gadens folk og deres hunde
Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.
Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.
Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse
Hunde, der bider andre hunde, er et mareridt for alle, der er indblandet. Som hundeejer er du altid ansvarlig for din hund, og selv små bid kan give skader, som altid bør tjekkes af en dyrlæge
Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner.
Dyrenes Beskyttelse er bekymret for, at dyr i udsatte hjem kommer i klemme under coronakrisen. Dyrevelfærdsorganisationen opfordrer til at ringe 1812, hvis man har mistanke om dyr i nød
Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.