Habituering – eller tilvænning – er en indlæring, hvor hunden lærer ikke at reagere på noget bestemt der sker. Sagt med andre ord, så vænner hunden sig gradvist til det.
Det, den vænner sig til, kan eksempelvis være en lyd, synet af noget eller en bestemt situation. Habitueringen sker, fordi hunden oplever at der ikke sker noget vigtigt efterfølgende, og derfor er en reaktion ikke nødvendig. Habituering kan kun bruges i situationer, hvor hunden ikke i forvejen er bange for dét, den skal vænnes sig til.
Et eksempel kan være, at man flytter ind i et nyt hus, tæt på en togbane. De første par gange toget kører forbi reagerer hunden på lyden (dog uden at blive rigtig bange). Hver gang oplever den, at der ingenting sker, når lyden kommer, og med tiden vil den blive ligeglad med lyden af toget.
Præsenteres en hund for noget nyt og bliver bange og stresset, kan man risikere at der ikke sker en habituering, men at der i stedet sker det man kalder en sensibilisering. Hvis hunden sensibiliseres, vil den reagere mere og mere, i stedet for at vænne sig til det. Det er derfor vigtigt, at man ikke udsætter hunden for noget der er for voldsomt, når man forsøger at tilvænne den, da det kan give det modsatte – og uønskede – resultat.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er første artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på sensibilisering!
Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde
At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!
Savler din hund, når den hører lyden af madskålen, der bliver taget frem? Hvis den gør, skyldes det begrebet klassisk indlæring. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb
Hos Tails.com har de med inspiration fra Joe Bidens hunde lavet en liste over, hvordan man ser om ens hund er stresset
I den seneste udgave af HUNDEN var noget af teksten faldet ud af en af artiklerne. Derfor får du muligheden for at læse hele artiklen om Den gode start - om socialisering og miljøtræning, her på nettet
Det kan være lidt af en udfordring at gå en tur med sin hund. Ikke mindst når man møder andre hunde, som ikke kan styres af ejeren
OnePlus gik i går i luften med en ny kampagne, der sætter fokus på vigtigheden af opladte batterier i en travl hverdag. Centralt i kampagnen er en ny WhatsApp-hotline, som danskerne kan skrive til og derefter få tilsendt videoer af søde hundehvalpe, som ifølge undersøgelser øger produktionen af dopamin, der er hjernens lykkestof
Tre mænd er i dag ved retten i Kolding dømt for bl.a. omfattende ulovlig import og handel med hundehvalpe. Dommen lød på 6 måneders ubetinget fængsel, 4 måneders betinget fængsel og en bøde på 100.000 kr. samt konfiskation af fortjenesten og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde
Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.
Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Det danske rallylandshold er ankommet til Turku, Finland, og er klar til at konkurrere ved VM i rallylydighed denne weekend.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.
For mange hundeejere er sommerferien en oplagt mulighed for at slappe af, men for nogle hundeudstillere er det en tid til at rejse og konkurrere på den internationale scene. I år har flere danske hundeejere pakket bilerne og sat kurs mod udlandet for at udstille deres firbenede venner.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Lørdag den 21. september 2024 vil altid stå som en mindeværdig dag for Simone Storgaard og Birgitte S. Jensen fra Kennel GoldZone. På dagen, hvor deres golden retriever Verner fyldte to år, formåede han ikke kun at blive Bedst i Racen (BIR) ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde, men han opnåede også sin danske championtitel.