Habituering – eller tilvænning – er en indlæring, hvor hunden lærer ikke at reagere på noget bestemt der sker. Sagt med andre ord, så vænner hunden sig gradvist til det.
Det, den vænner sig til, kan eksempelvis være en lyd, synet af noget eller en bestemt situation. Habitueringen sker, fordi hunden oplever at der ikke sker noget vigtigt efterfølgende, og derfor er en reaktion ikke nødvendig. Habituering kan kun bruges i situationer, hvor hunden ikke i forvejen er bange for dét, den skal vænnes sig til.
Et eksempel kan være, at man flytter ind i et nyt hus, tæt på en togbane. De første par gange toget kører forbi reagerer hunden på lyden (dog uden at blive rigtig bange). Hver gang oplever den, at der ingenting sker, når lyden kommer, og med tiden vil den blive ligeglad med lyden af toget.
Præsenteres en hund for noget nyt og bliver bange og stresset, kan man risikere at der ikke sker en habituering, men at der i stedet sker det man kalder en sensibilisering. Hvis hunden sensibiliseres, vil den reagere mere og mere, i stedet for at vænne sig til det. Det er derfor vigtigt, at man ikke udsætter hunden for noget der er for voldsomt, når man forsøger at tilvænne den, da det kan give det modsatte – og uønskede – resultat.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er første artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på sensibilisering!
Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde
At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!
Savler din hund, når den hører lyden af madskålen, der bliver taget frem? Hvis den gør, skyldes det begrebet klassisk indlæring. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb
Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?
Ny stor undersøgelse viser, at der er større sandsynlighed for at ældre mennesker snakker med deres naboer, hvis de har en hund frem for en kat
Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
I alt 21 hunde og juniorhandlere stillede op i lørdagens juniorhandling i Ballerup. Igen gik sejren til en DeAngelis
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.