Hvordan er livet som besøgshund?

09-10-2021 09:20, af Astrid Gerd Holtet

Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar! 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange steder i landet kommer særligt trænede hunde på besøg på hospitaler og plejehjem, for at øge livskvaliteten hos syge og ældre danskere. Hundene skal kunne håndtere at blive kælet og klappet af fremmede mennesker, og bevæge sig rundt potentielt stressende omgivelser. At besøgshunde kan gavne livkvaliteten hos mennesker, viser flere studier efterhånden, men hvordan påvirker besøgene hundenes egen livskvalitet? Det satte en gruppe amerikanske forskere sig for at finde ud af.

Studiet, der blev udgivet i december i magasinet ”Applied Animal Behavior Science”, undersøgte et hold besøgshunde, der besøgte børneafdelinger på fem forskellige hospitaler i USA. Forskerne forsøgte at vurdere hundenes oplevelser på flere forskellige måder. De videooptog blandt andet hundenes besøg, for senere hen at kunne vurdere deres adfærd, og de målte også hundenes niveau af hormonet kortisol – et hormon, der stiger i forbindelse med stress. Kortisolniveauet blev målt imens hundene var hjemme og afslappede, samt under besøgene, for at se hvordan oplevelsen påvirkede deres stressniveau.

Da forskerne kiggede på videooptagelserne af hundenes besøg, fandt de kun få tilfælde af stress- eller angstrelateret adfærd. Til gengæld så de meget adfærd forbundet med positiv social interaktion – altså, så det ud som om hundene kunne lide kontakten med patienterne. Derudover viste kortisolmålingerne ingen stigning i forbindelse med besøget, og dermed bekræftede de indtrykket af, at hundene ikke oplevede besøgene som værende stressende.

Ud fra studiet konkluderede forskerne, at alt tyder på, at for den særligt trænede besøgshund, er arbejdet på de travle hospitaler ikke forbundet med stress og ubehag, som man vil kunne forvente hos ikke-trænede hunde – tværtimod fandt forskerne tegn på, at hundene nød at være på arbejde og interagere med patienterne.

 

 

Læs også

Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

I 10 år har Karsten og hans hunde bragt glæde til de ældre

18-11-2022 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For 10 år siden meldte Karsten Mikkelsen sig til TrygFonden Besøgshunde. En beslutning, der har betydet glæde og stjernestunder til både ham selv, hans to hunde og de ældre i den vestjyske by Tarm og omegn. Og hvis det står til Karsten selv, vil han fortsætte i ordningen 10 år mere

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Klima: Forskere krydser ko og hund

01-04-2020 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et helt nyt projekt har kinesiske forskere krydset en hund og en ko for at skabe mere klimavenlig mælk

Kloge hunde lærer ord efter fire gentagelser

04-02-2021 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle hunde er hurtigere til at lære end andre. Faktisk kan de kvikkeste hunde lære et nyt ord efter fire gentagelser. Det kræver dog mere træning, hvis ordene skal huskes

Hunde elsker disse aromaer

04-07-2022 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk studie peger på, hvilke aromaforbindelser hunde foretrækker i deres foder

Træning – skab øjenkontakt med hunden

25-12-2016 11:10, af Kasper Larsson
Øjenkontakt med din hund er et vigtigt redskab i jeres indbyrdes kommunikation og samarbejde. Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du etablerer en god øjenkontakt med din pelsede følgesvend

Den nye stjerne er fundet

24-06-2011 09:01, af Tine Luther
Det Ny Teater har nu annonceret, hvilken hund der har fået rollen som ”Sandie” i stykket ”Annie”, der spilles til efteråret.

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Hund vogtede over afdød ejer

09-05-2014 09:17, af Tine Luther
Buddy er den ultimative kammerat - da hans ældre ejer døde under skiløb, beskyttede hunden liget mod prærieulve, indtil redningsfolk nåede frem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse