Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Over 700 besøgshundeteams rykker hvert år ud for at sprede glæde til beboere på landets plejecentre- og boliger gennem TrygFondens besøgshundeteams. Og blandt de mange besøgshundeteams og plejepersonalet er der ingen tvivl om, at besøgene gør en forskel for beboerne. De oplever, at besøgene vækker glæde og minder hos beboerne, og at de giver beboerne ekstra nærvær i dagligdagen.

Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden, hvor mere end 300 pleje- og omsorgsmedarbejdere og mere end 400 hundeejere har delt deres oplevelser med ordningen.

Men besøgshundene har også en sidegevinst. Besøgene gavner nemlig også plejepersonalet i velfærden.

8 ud af 10 besøgshundekoordinatorer svarer i undersøgelsen, at også personalet får noget ud af besøgene.

De angiver blandt andet, at besøgene giver personalet gode oplevelser sammen med beboerne, at besøgene er med til at give nærvær og hyggelige stunder, og at hundene giver personalet noget at tale med beboerne om.

 

Labradoren Sally har en magisk indvirkning

Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor hun på nært hold oplever den positive indvirkning, besøgshundeordningen har på både beboere og personale. Hver uge kommer den otteårige brune labrador Sally og skaber smil og nærvær, og det afspejler sig i plejepersonalets arbejde.

– Vores Sally har en fuldkommen magisk indvirkning på både beboere og personale. Det er næsten helt eventyrligt, når hun kommer løbende ned ad gangen og hilser på alle. Det skaber bare en bølge af store smil blandt alle, og det sætter stemningen for resten af dagen, siger Karina Braagaard Roost, der har været plejehjemsleder på Kongecentret siden juli 2021.

– Jeg kan tydeligt mærke den positive indvirkning, besøgshundeordningen har på mine medarbejdere. Det er jo så vigtigt for os at se vores beboere trives, og der er Sally jo bare fænomenal. Men hun bidrager faktisk også positivt til fællesskabet internt blandt medarbejderne, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld. Privatfoto

 

Et fælles tredje, der bliver en hjælp i arbejdet

Sally har været tilknyttet Kongecentret gennem TrygFonden Besøgshunde siden 2021, og hendes milde og glade væsen bringer ikke kun smil blandt beboere og personale. Personalet oplever nemlig også, at hun skaber et samtalerum, der gavner kontakten mellem personalet og beboerne.

– Sally bliver et slags fælles tredje – noget, man kan samles om og tale om. Hendes tilstedeværelse i sig selv lægger op til flere samtaler, som udover at glæde personalet også bliver en hjælp i arbejdet. Det gælder særligt de demensramte, der har udfordringer med deres sprog. Der oplever vi bare, at hunde har en helt særlig evne til at skabe kontakt, og det har stor betydning for personalet i det daglige, siger Karina Braagaard Roost.

De pårørende til beboerne på Kongecentret får også glæde af besøgshundeordningen.

– Hundebesøgene er også en samtalestarter imellem beboere og pårørende. Mange fortæller vidt og bredt om Sally, når deres familier kommer på besøg. Og det varmer familiernes hjerter og giver dem noget at tale om. Jeg har ikke mødt en eneste pårørende, der ikke synes, besøgshundeordningen er helt fantastisk, siger Karina Braagaard Roost.

Copyright Ridehesten.com
Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld. Privatfoto

Læs også

Podcast: Mette Vahlun og servicehunden Agnes

08-09-2022 14:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i maj måned lagde Mette Vahlun et opslag på Facebook, hvor hun gjorde opmærksom på de problemer, der følger med at have en servicehund. Vi har talt med hende om problemerne, glæden og lysten til at oplyse 

Nu skal danskerne kende brugere af servicehundes rettigheder

02-06-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag aften var der stiftende generalforsamling på ny forening, der skal sikre brugere af servicehundes rettigheder. Disse brugere oplever nemlig rigtig mange svigt og misforståelser

Frankrig: Hund hjælper ofre

23-06-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Frankrig har man fundet ud af, at en hund kan give ro til ofre i retssager

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.