Hunde har en høresans, der er langt bedre end menneskets. De er mere sensitive over for lyde, og de kan høre lyde, vi mennesker ikke kan høre. Nytårsaften kan derfor være meget ubehagelig for hunde på grund af de høje brag og hyl fra fyrværkeri, forklarer Lotta Möller, der er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Hunde bliver let skræmt og forvirret på grund af larmen, og i værste fald går de i chok. Derfor skal man ifølge Lotta Möller overveje, om hunden måske skal fejre nytår et andet sted:
- Hvis man har hund i byen eller i det hele taget bor tæt på andre mennesker, så er der ingen tvivl om, at nytårsaften er en plage og en udfordring for de fleste hunde. Som hundeejer kan man derfor starte med at overveje, om man skal få passet hunden et andet sted eller I kan tage i sommerhus nytårsaften. Hvis det ikke er muligt, så er det en rigtig god idé at være sammen med sin hund, så den ikke er alene hjemme, siger Lotta Möller.
Er det ikke muligt at tage hunden ud af hjemmet og væk fra larmen, så kan man lave nogle træningsøvelser i tiden inden, som fjerner noget af det ubehag, som bragene fra fyrværkeriet medfører. Man skal ifølge Lotta Möller besøge et sted med høje brag med sin hund. Det kan være en skydebane. Til at starte med skal man være på lang afstand, og fra gang til gang bevæger man sig tættere på. Man skal helst tilbringe nogle timer på stedet og vise hunden, at der ikke er fare på færde trods lydene. Leg med hunden og giv den masser af lækre godbidder. Husk, at det tager tid, og det skal gøres i flere omgange. Man skal ikke blive nervøs, hvis hunden bliver bange eller stresset til at begynde med. Er hunden meget utryg må du længere væk, så lydene ikke er så høje. Har man ikke en skydebane eller lignende i nærheden, så kan man alternativt afspille høje lyde i hjemmet. Der findes en del på YouTube. Begynd også her med lav lydstyrke, og skru op for volumen over tid, når hunden er tryg.
Hvis din hund reagerer meget negativt på høje lyde, så anbefaler Agria Dyreforsikring, at man går til dyrlægen, før træningen påbegyndes. Man kan få beroligende midler til hunden, hvor nogle kræver en recept fra dyrlægen.
Lotta Möller forklarer, at det er godt, hvis hunden er træt og ikke fyldt med energi nytårsaften. Man kan med fordel øge motionsmængden i juledagene og gå en lang tur den 31. december. Hav altid hunden i snor, da den kan blive forskrækket af fyrværkeri der bliver fyret af inden nytår. Det er en god idé at trække gardiner for og tænde for lyde i hjemmet, som hunden kender, det kan være TV og radio. Ejeren skal bare forholde sig roligt, når bragene begynder. Man kan give hunden godbidder eller fx kødben, kogt kylling eller leverpostej, når det står værst på, så hunden kan fokusere på noget behageligt.
I dagene efter nytårsaften skal man holde øje med rester fra fyrværkeri på jorden. Hunden kan blive rigtig skidt, hvis den spiser afbrændt fyrværkeri, og pinde fra raketter splintres let i hundens mund. Der er også mange flere smadrede flasker og glasskår på vejen, så vær ekstra opmærksom på gåturen dagen derpå, afslutter Lotta Möller.
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Der er noget livgivende i at opleve ting langsomt åbne igen. I søndags var der igen træning på Midtjysk Greyhound Stadion
8 gode råd, hvis din hund ikke kan lide fyrværkeriet nytårsaften
Der er et stigende fokus på vigtigheden af fysioterapi hos hunde - både efter operationer, og i forbindelse med kroniske problemer i led, sener og muskler. Et af de værktøjer, der benyttes i fysioterapien, er vibrationsplader, som bruges både til afslapning, genoptræning og funktionel styrketræning
I samarbejde med tv-vært og dyreelsker, Puk Elgård, leder Agria Dyreforsikring over de næste par uger efter hunde, heste, katte, kaniner og andre dygtige kæledyr, der gør en helt særlig forskel
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund