Hundens stressniveau påvirkes af forholdet til ejeren

12-05-2021 14:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk forskning peger på, at ejerens personlighed og forhold til hunden påvirker hundens stressniveau

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Et studie på universitetet i Linköping havde til formål at vise om hundens stressniveau påvirkes af de mennesker, den lever sammen med.

For at finde svar på dette spørgsmål undersøgte forskerne hår fra både hunde og deres ejere. I håret kan man nemlig måle mængden af cortisol, som er et af de vigtigste stresshormoner. Derved kunne forskerne måle de sidste måneders stressniveau.

I studiet deltog 18 hunde, der er avlet til jagt, som for eksempel gravhunde og norske elghunde.

Derudover deltog en gruppe på 24 hunde af gamle racer som for eksempel basenji og siberian husky.

Udover hårprøverne svarede hundeejerne også på et spørgeskema om deres egen og hundens personlighed, ligesom de skulle besvare spørgsmål om deres forhold til deres hund.

Resultatet af studiet blev, at stressniveauet hos jagthunde bliver påvirket af ejerens personlighed. Det samme gjorde sig ikke gældende for de gamle racer.

Derudover fandt man, at forholdet mellem ejer og hund påvirker hundens stressniveau hos både jagthunde og de gamle racer. Men påvirkningen var større hos jagthundene end hos de gamle racer.

Tidligere har den samme gruppe forskere påvist, at hyrdehunde, som jo er avlet til tæt samarbejde med mennesker, spejler deres ejers langsigtede stressniveau.

– Vi tror, at synkroniseringen af stressniveau er en konsekvens af, at hunde er blevet avlet til at samarbejde med mennesker. Derudover er hundens forhold til ejeren og ejerens personlighed vigtige paramtre for synkroniseringen af stressniveauer, siger Lina Roth fra universitetet i Linköping til Sciencedaily.com.  

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

Ny Hallgren-bog

04-10-2012 14:16, af Tine Luther
Stress og angst - og dermed ofte følgende aggressivitet - er kropsligt set det samme med kun små fysiologiske forskelle. Derfor er det så vigtigt med kundskab på dette område. Det kan du blandt andet skaffe dig i den kendte, svenske hunde- og humanpsykolog Anders Hallgrens nye bog "Stress - angst og aggression hos hunde".

Danskernes kur mod ondt i sjælen går på fire ben

01-05-2017 08:31, af Tine Luther
Tusindvis af danskere kæmper hver dag med psykiske udfordringer som depression og stress. En undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring viser, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør.

Hvorfor stresser din hund

25-07-2018 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når hunde udviser uhensigtsmæssig adfærd, skyldes det ofte stress. Men hvorfor stresser din hund egentlig. Spanielbogen giver disse bud

Ny undersøgelse: Hunde får grå hår af stress

08-01-2017 15:21, af Kasper Larsson
Menneskekroppen er meget modtagelig overfor stress, og jo længere tilstanden påvirker os, jo flere grå hår får vi. En ny undersøgelse viser, at hundekroppen reagerer på samme måde

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Hunde nedsætter stress på arbejdspladser

10-04-2012 14:27, af Tine Luther
Et studie fra Virginia Commonwealth University viser, at hunde på arbejdspladser gør en positiv forskel i forhold til at reducere stress og gøre arbejdspladsen mere tilfredsstillende – også for andre medarbejdere end hundeejerne.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet