Hundeejerens adfærd – hvordan påvirker du din hund?

10-10-2021 09:08, af Astrid Gerd Holtet

Et forskerhold fra Wien har undersøgt hvordan vores adfærd påvirker vores hundes evne til at håndtere stressende oplevelser

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde lærer hele tiden, ikke kun når de er på træningspladsen. Alle oplevelser, gode såvel som dårlige, bliver lagret som minder, og har betydning for hvordan de håndterer lignede situationer i fremtiden. Enhver, der har haft hund, ved også at ens adfærd kan påvirke hunden – og dermed også hvordan de oplever en bestemt situation. Dermed kan vores måde at interagere med vores hunde, påvirke hvad hunden lærer og tager med sig videre i livet. Derfor valgte et forskerhold fra Wien, at se lidt nærmere på, hvordan vores adfærd påvirker vores hundes stresshåndtering.

Forskerne, der er tilknyttet forskningscenteret Clever Dog Lab i Wien, inviterede et hold hundeejere til at deltage i studiet sammen med deres hunde. Først undersøgte de hvordan ejerne interagerede med deres hunde i en række almindelige situationer, herunder simpel lydighedstræning, problemløsning og leg. Ved blandt andet at tælle hvor ofte ejerne gav hundene kommandoer, og hvor ofte de roste, klappede og fløjtede af hunden, forsøgte forskerne at beskrive hvordan ejerne interagerede med deres hunde, og hvorvidt deres tilgang til hunden overordnet set var entusiastisk og støttende eller korrigerende og autoritær.

Herefter udsatte de hunden for en potentiel stressende oplevelse, hvor ejeren ikke måtte interagere med hunden, og så på hvordan hunden opførte sig i forhold til ejeren.

Forskerne fandt at hunde, hvis ejere normalt var entusiastiske og støttende, havde en større tendens til at opsøge deres ejere, når de stod over for en potentiel fare, end hunde hvis ejere normalt var korrigerende og autoritære. Var ejeren normal autoritær og korrigerende, havde hunden derimod tendens til at reagere mere på egen hånd.

Forskerne peger dermed på, at den måde vi interagerer med vores hunde på i dagligdagen kan påvirke hvor meget de stoler på os, og støtter sig til os, når de står i potentielt farlige situationer.

 

Læs også

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Hvorfor ser nogle hunde fjernsyn?

25-02-2025 08:56, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde kan finde på at sætte sig foran fjernsynet og stirre, som om de følger med i handlingen, men forstår de overhovedet, hvad der sker på skærmen? Og kan tv have en positiv effekt på deres trivsel, eller er det bare underlig adfærd?

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Pas på bornholmske larver

01-08-2016 11:09, af Kasper Larsson
Endnu en gang plager den giftige fyrreprocessionsspinderlarve solskinsøen. Skal du til Bornholm i ferien skal du derfor være ekstra opmærksom på din hund og hvad den putter i munden – det kan nemlig være fatalt, hvis hunden får fat i en fyrreprocessionsspinderlarve.

Leopard dræber hund i lejlighedskompleks

27-06-2013 11:11, af Maja Golles
En sovende hund er blevet dræbt i et lejlighedskompleks i Indien, da en leopard listede sig derind

Er din hund en hvalp eller en junior hund?

14-02-2019 15:01, af Marco Ishøj, Anicura

Langt de fleste hundeejere, skelner ikke imellem om deres hund er en hvalp eller junior hund, hvilket kan resultere i, at knogler og muskler ikke udvikles korrekt

Pas på nødderne i december

03-12-2017 11:03, af Astrid Gerd Holtet

Konfekt og julegodter indeholder ofte nødder – vidste du, at de kan være giftige for din hund?

Hund skudt med haglgevær nær Billund

28-09-2016 15:25, af Kasper Larsson
Hunden Luka har fået fjernet over 200 haglsplinter fra sin krop. Nu leder politiet efter gerningsmanden

Den nordsjællandske hundediarre fortsætter

11-04-2018 15:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Mariane Kjær Silset tror kun, vi har set toppen af isbjerget af diarreudbruddene hos hunde i Nordsjælland. Hun opfordrer til, at man får sin hund undersøgt

Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse